Ενας χάρτης του «εδαφικού» στο επίκεντρο των συνομιλιών για το Κυπριακό

Σε ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα των συνομιλιών για το Κυπριακό, το εδαφικό, μπαίνουν οι συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν ξανά την Κυριακή στο Μον Πελερέν της Ελβετίας μετά από διακοπή μιας εβδομάδας και πάντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου έγινε

συζήτηση για ένα ενοποιημένο εγγράφου με τις θέσεις των δύο πλευρών για τα κριτήρια του εδαφικού.

Η εφημερίδα «Πολίτης» στην Κύπρος δημοσίευσε μάλιστα χάρτη στον οποίο περιλαμβάνονται οι διευθετήσεις οι οποίες είναι υπό συζήτηση.

Η διαπραγμάτευση επί του εδαφικού ξεκίνησε από το 32% που πρότεινε η τουρκοκυπριακή πλευρά, με τις δύο πλευρές να καταθέτουν τις αντιπροτάσεις τους. Το τελευταίο ποσοστό που θα ήταν διατεθειμένες να αποδεχτούν είναι 28,2%, όπως το προσδιόρισε ο κ. Αναστασιάδης, και 29,2%, όπως είναι η πρόταση του κ. Ακιντζί. Η απόσταση της μιας ποσοστιαίας μονάδας δείχνει ότι η σύγκλιση είναι πολύ κοντά στο ποσοστό 28,7% του σχεδίου Ανάν, σημειώνει ο «Πολίτης».

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί έχει γνωστοποιήσει ότι θα ήθελε ο τελικός χάρτης του εδαφικού να βγει μέσα από την διάσκεψη.

Προσθέτει μάλιστα το δημοσίευμα ότι μόνο μια αναπάντεχη ανατροπή θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να διαφοροποιήσει τα δεδομένα, καθώς οι Αναστασιάδης και Ακιντζί έφτασαν ήδη από την πρώτη φάση των συνομιλιών σε ακτίνα συμφωνίας.

Εάν υπάρξει συμφωνία για το εδαφικό, ανοίγει ο δρόμος για τον καθορισμό ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η διάσκεψη θα γίνει στις 12 ή 17 Δεκεμβρίου ή τον Ιανουάριο, όπως επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Αυτή η διάσκεψη, στην οποία θα μετέχουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), είναι το τελευταίο στάδιο πριν από την οριστική κατάληξη στο σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, πρόβλημα στις συνομιλίες φαίνεται πως προκαλεί η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πως η μετάβαση στην πολυμερή διαπραγμάτευση θα γίνει μόνο αν συζητηθεί κατάργηση των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, η οποία επικαλείται τουρκοκυπριακές πηγές, η δήλωση αυτή αποτελεί νέα προϋπόθεση η οποία έπρεπε να συζητηθεί. Προσθέτουν οι ίδιες πηγές ότι ο ΟΗΕ παρενέβη σε επικοινωνία με την Ελλάδα για να ξεπεραστεί η κρίση.

Από την πλευρά της η Λευκωσία διαψεύδει τις αναφορές. Σημειώνεται ακόμη ότι το απόγευμα της Κυριακής είχαν τηλεφωνική συνομιλία ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Αλέξη Τσίπρα.

The post Ενας χάρτης του «εδαφικού» στο επίκεντρο των συνομιλιών για το Κυπριακό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα