Αποχαιρετισμός στον Κωστή Στεφανόπουλο

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 ετών, έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, έπειτα από λοίμωξη του αναπνευστικού. Ο Κωστής Στεφανόπουλος απεβίωσε στις 23.30 της Κυριακής στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

Ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε ένα μακρύ και επιτυχημένο βίο στα κοινά, φτάνοντας ως το ύπατο αξίωμα της χώρας το οποίο υπηρέτησε με τρόπο υποδειγματικό και καθολικά αποδεκτό. Αν και προερχόμενος από τη συντηρητική παράταξη, ακολούθησε τη συνταγματική τάξη και το εκσυγχρονιστικό πνεύμα της εποχής, υποστηρίζοντας τη συμμετοχή

στην παρέλαση, ως σημαιοφόρων, αλλοδαπών μαθητών, ενώ στήριξε την απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη για αφαίρεση του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, αρνούμενος να υποκύψει στις πιέσεις της Εκκλησίας και του μακαριστού Χριστόδουλου.

Ασφαλώς, κορυφαία στιγμή στην προεδρική θητεία και στην πολιτική του σταδιοδρομία αποτελεί η προσφώνηση του προς τον Μπιλ Κλίντον όταν, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, επισκέφθηκε την Ελλάδα. Στην προσφώνηση του ο Κωστής Στεφανόπουλος αναφέρθηκε σε όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα από το Κυπριακό και τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο μέχρι το γεγονός ότι «η Ελλάς έχει ακόμη την πικρία ότι δεν ανεγνωρίσθη επαρκώς η συνεισφορά της στην κοινή πολεμική προσπάθεια», στο πλαίσιο του Β’Παγκοσμίου Πολέμου.

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1926 και ήταν γιος του Δημήτριου Στεφανόπουλου, δικηγόρου και πολιτικού, και της Βρισηίδας Φιλοπούλου, κόρης του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Φιλόπουλου. Στα νεανικά του χρόνια ήταν αθλητής της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης, αρχικά στον ανεξάρτητο σύλλογο Κολυμβητικός Όμιλος Γλυφάδας και από το 1949 στον Αχιλλέα Πατρών. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Πατρών, στη συνέχεια σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1954 μέχρι το 1975 άσκησε ενεργό δικηγορία ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.

Πολιτεύτηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1958 με την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ) και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές του 1964. Μετα την πτώση της δικτατορίας εντάχθηκε στο νεοσύστατο τότε κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Εξελέγη μαζί της βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές του 1974 και συμμετείχε στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως υφυπουργός Εμπορίου. Σε επακόλουθους κυβερνητικούς ανασχηματισμούς ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών από το Νοέμβριο του 1974 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1976 και υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (Σεπτέμβριος 1976 – Νοέμβριος 1977).

Στις εκλογές του 1977 επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας και ανέλαβε υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης από το 1977 έως το 1981, αρχικά υπό τον Καραμανλή και στη συνέχεια υπό τον Γεώργιο Ράλλη. Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση του 1981 ο Στεφανόπουλος επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας αλλά το κόμμα του έχασε τις εκλογές από το ανερχόμενο ΠΑΣΟΚ. Η ήττα οδήγησε στην παραίτηση του Ράλλη από την αρχηγία του κόμματος. Στη Βουλή που σχηματίστηκε από τις εκλογές διετέλεσε Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ήταν υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία της ΝΔ αλλά ηττήθηκε από τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Ο Αβέρωφ παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 1984, ως συνέπεια της ήττας της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 1984, και στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν ο Στεφανόπουλος διεκδίκησε για άλλη μια φορά χωρίς επιτυχία την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ηττημένος αυτή τη φορά από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ύστερα από τις βουλευτικές εκλογές του 1985 και την επανεκλογή του ως βουλευτής Αχαΐας αποχώρησε από το κόμμα μαζι με 9 άλλους βουλευτές και στις 6 Σεπτεμβρίου 1985 ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ). Σχολιάζοντας την αποχώρηση ο Αβέρωφ είπε την παροιμιώδη φράση: «Το πρόβατο που φεύγει απ’ το μαντρί το τρώει ο λύκος». Ο Στεφανόπουλος εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών στις εκλογές του Ιουνίου 1989, ενώ παρέμεινε πρόεδρος μέχρι τον Ιούνιο του 1994, όταν η ΔΗΑΝΑ ανέστειλε τη δράση της, καθώς δεν κατόρθωσε να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ενόψει των προεδρικών εκλογών του 1995, ο Στεφανόπουλος προτάθηκε ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το κόμμα της Πολιτικής Ανοιξης, του Αντώνη Σαμαρά. Με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ εξελέγη στις 8 Μαρτίου 1995, κατά την τρίτη ψηφοφορία, με 181 ψήφους, ως ο πέμπτος Πρόεδρος Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ο Στεφανόπουλος διαδέχθηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 10 Μαρτίου 1995. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για δύο συνεχόμενες θητείες από το 1995 έως το 2005, οπότε και τον διαδέχθηκε ο Κάρολος Παπούλιας.

Παυλόπουλος: Εθνική παρακαταθήκη η διαδρομή του

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη την σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του, για να προσθέσει: «Υπό τα δεδομένα αυτά η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Προς τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία η μνήμη του».

Αμεσες ήταν οι αντιδράσεις και τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου:

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ακέραιος πολιτικός και άνθρωπος. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 20, 2016

Ο Κ. Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ευπατρίδης πολιτικός & πολύ καλός Πρόεδρος Δημοκρατίας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) November 20, 2016

Ο Κωστής Στεφανόπουλος τίμησε την Ελλάδα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας (1/2)

— Fofi Gennimata (@FofiGennimata) November 20, 2016

Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει παρακαταθήκη το πολιτικό ήθος που δίδαξε & την πολιτική αλήθειας που άσκησε.Περνά στην Ιστορία με το έργο του.

— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) November 20, 2016

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος δήλωσε: «Αποχαιρετούμε με βαθύ σεβασμό τον Κωστή Στεφανόπουλο και τον ευχαριστούμε για την υποδειγματική άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κωστής Στεφανόπουλος προστάτευσε το κύρος των δημοκρατικών μας θεσμών και εξέφρασε με το βάρος των λόγων του την εθνική μας αξιοπρέπεια. Προσήλθε ώριμος και σοφός στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και το ανύψωσε όντας απαλλαγμένος από κάθε πολιτική σκοπιμότητα, με τη μελαγχολία που προκαλεί η επίγνωση των ανθρωπίνων πραγμάτων και των πολιτικών και κοινωνικών συμπεριφορών αλλά και με την αισιοδοξία που προκαλεί η πίστη στις δυνατότητες του έθνους».

Ο Κωστής Στεφανόπουλος. Ένας καλός Έλληνας. Δεν υπέκυψε στον ευτελή λαϊκισμό. Γι' αυτό δεν ψηφίστηκε . Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του.

— Stefanos Manos (@StefanosManos) November 20, 2016

The post Αποχαιρετισμός στον Κωστή Στεφανόπουλο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα