Ο ρόλος του μεσάζοντα κλονίζει τον Πάνο Καμμένο

Υστερα από δύο αναβολές –η μία λόγω της καταστροφής στη Δυτική Αττική και η δεύτερη λόγω του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι–, ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 μ.μ. στη Βουλή η πολυαναμενόμενη συζήτηση για την υπόθεση της αμφιλεγόμενης πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβίας στην οποία ελέγχονται οι χειρισμοί του υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου.

Το

κλίμα είχε ήδη φορτιστεί με τοποθετήσεις διαφόρων στα μίντια αλλά και στα σόσιαλ μίντια, για μίζες, πράκτορες, καμήλες και φυσικά τον ρόλο του μυστηριώδη μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου. Μάλιστα, από τις πρωτολογίες των βουλευτών δεν γίναμε σοφότεροι, καθώς όλα είχαν ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ.

Στην παρέμβασή του πάντως ο Πάνος Καμμένος επιχείρησε να θολώσει τα νερά, βάζοντας στο κάδρο της συζήτησης «συνομιλητές» του Αδωνι Γεωργιάδη, περίεργους και ύποπτους μεσάζοντες, έγγραφα από τα οποία προκύπτει -όπως υποστήριξε- προκύπτει σχέση του –υπογράφοντος το έγγραφο της συμφωνίας– Βασίλη Παπαδόπουλου με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, μέχρι και παρουσία του κ. Παπαδόπουλου μαζί με τη Φώφη Γεννηματά στο ΥΕΘΑ το 2014!

Είχε πάντως προεξοφληθεί ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια θα εξελιχθεί σε μια σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών – δεν είναι μόνο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ που βρίσκεται στο στόχαστρο αλλά και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που έσπευσε να μπει στο κάδρο και απέναντί τους οι δύο συγκυβερνώντες θα έχουν τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ηδη ο κ. Κάμμενος ζήτησε τη μετάδοση της συζήτησης, ώστε όπως έγραψε στο Τwitter, «να μάθει ο Ελληνικός Λαός την ΑΛΗΘΕΙΑ». «Ο πολιτικός βραχίονας της συμμορίας θα καταρρεύσει με συγκλονιστικές αποδείξεις», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο υπουργός. Για ανύπαρκτη ιστορία, στημένη από την αντιπολίτευση, έκανε λόγο σε δικό του tweet από την Ινδία όπου βρίσκεται, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος έχει παρέμβει επανειλημμένα στην υπόθεση μέσω επίσημων ανακοινώσεων.

Μητσοτάκης: Δεμένος χειροπόδαρα με Καμμένο ο Πρωθυπουργός

Στην ανάδειξη των ευθυνών του κυβερνητικού διδύμου -Τσίπρα, Καμμένου- εστίασε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να έρθει στο κοινοβούλιο για να υπερασπιστεί τον κυβερνητικό του εταίρο.

Σε οποιαδηποτε άλλη χώρα ο Πρωθυπουργός θα είχε καθαιρέσει τον υπουργό Άμυνας, σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε δύο φορές τον κ. Καμμένο για κυβερνητικό του εταίρο.

«Τώρα που σας βλέπω μαζί, δίπλα – δίπλα, η αλήθεια είναι ότι ταιριάζετε… Αυτό που σας έφερε κοντά είναι τυχοδιωκτισμός, τα ψέματα, η αλαζονεία, η ροπή στη χυδαιότητα. Με απλά λόγια το ήθος του ενός ταίριαξε με το ήθος του άλλου… Αλλά όπως ήρθατε μαζί με τον κ. Καμμένο, μαζί θα φύγετε. Μην κολακεύετε άσκοπα και δημόσια τον εαυτό σας, κ. Τσίπρα. Είστε δεμένος χειροπόδαρα με τον κο Καμμένο», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Μητσοτάκη που παρατήρησε:

«Και μόνο η επιλογή του κ. Τσίπρα να παραβρίσκεται εδώ επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα αυτής της σκοτεινής υπόθεσης που συζητάμε σήμερα. Γιατί ο κ. Τσίπρας είναι εδώ γιατί οφείλει πρωτίστως να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Χωρίς Καμμένο ο κ. Τσίπρας θα χάσει την πλειοψήφία, από την άλλη χωρίς Τσίπρα ο κ. Καμμένος μένει απροστάτευτος, ανέφερε ο προεδρος της ΝΔ και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό είπε: «Δεν είστε δεμένος στο κατάρτι ως σύχρονος Οδυσσέας, αλλά δεμένος χειροπόδαρα με τον κ. Καμμένο» και οι μόνες Σειρήνες που ακούτε είναι αυτές της εξουσίας».

Αναφερόμενος στην υπόθεση της πώλησης του πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός βλέπει να εμφανίζονται μεσάζοντες στο υπουργείο Αμυνας. Ο κ. Τζοχατζόπουλος σήμερα είναι στην φυλακή. Εξ ου και το 2011 απαγορεύτηκε η δραστηριοποίηση οποιουδήποτε μεσάζοντα σε αγοραπωλησίες πολεμικού υλικού, αλλά εσείς τους επαναφέρατε». Είστε το ίδιο με τον κ. Τσοχατζόπουλο σε ό,τι αφορά τους μεσάζοντες και το περίφημο ηθικό σας πλεονέκτημα έχει γίνει πια το πιο σύντομο ανέκδοτο της πολιτικής, τόνισε προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους ο αρχηγός της ΝΔ.

Είστε η πρώτη κυβέρνηση που θα ελεγχθείτε γιατί επιχειρήσατε να ξεπουλήσετε στο σκοτάδι στρατιωτικό υλικό. Επιστρατεύοντας σκοτεινά πρόσωπα. Παρακάμπτοντας νόμιμες διαδικασίες. Και αντιστρέφοντας την πατέντα Τσοχατζόπουλου. #vouli pic.twitter.com/VCzVUESnZF

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) November 27, 2017

«Η Ελλάδα δεν είναι τσιφλίκι σας. Ελέγχεστε από νόμους. Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της όσο κι αν έχετε επιχειρήσει να τη χειραγωγήσετε και να την εξευτελίσετε. Το δήθεν ηθικό σας πλεονέκτημα, ακόμη ένας μύθος σας, κατέρρευσε. Πλεόνασμα θράσους έχετε και τίποτα άλλο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του και πρόσθεσε:

«Ο άνθρωπος που επιλέξατε ως συναρχηγό σας, όταν δεν υβρίζει χυδαία τους πολιτικούς του αντιπάλους ή δεν εκτονώνεται με μετρητά στα καζίνο του Λονδίνου, αποδεικνύεται πλέον ότι ‘ντιλάρει’ οβίδες και βόμβες στις Αραβικές χώρες με τη βοήθεια μεσαζόντων».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε έξι συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον Πρωθυπουργό καλώντας τον να απαντήσει:

Ερώτημα 1o: Γιατί ενώ η Βουλή είχε εγκρίνει μια συμφωνία πώλησης κυβέρνησης με κυβέρνηση για πώληση αμυντικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, εμπλέξατε έναν μεσάζοντα; Για ποιο λόγο χρειάζονταν μεσάζοντες όταν απαγορεύονται ρητά από το νομοθετικό πλαίσιο του 2011;

Ερώτημα 2o: Γιατί υπεγράφη η συμφωνία με τον συγκεκριμένο μεσάζοντα που από το 2014 ενέχεται σε σοβαρές παραβάσεις & του έχει επιβληθεί πρόστιμο από τις ελληνικές αρχές, τη στιγμή που η πρεσβεία μας στο Ριάντ είχε ενημερώσει ότι ο συγκεκριμένος δεν εκπροσωπεί την Σαουδική Αραβία;

Ερώτημα 3o: Υπάρχει ή δεν υπάρχει συμφωνία; Αν υπάρχει γιατί δεν έχουν πιστωθεί στα ταμεία 66 εκατομμύρια ευρώ. Αν δεν υπάρχει ποιος έχει την ευθύνη που χάθηκαν 66 εκατομμύρια ευρώ;

Ερώτημα 4o: Γιατί δεν ενημερώσατε τη Βουλή για την ύπαρξη μεσάζοντα, του διαβόητου Βασίλη Παπαδόπουλου; #vouli

Ερώτημα 5o: Η Βουλή έχει συμφωνήσει να πωληθούν 300.000 βλήματα και οι Σαουδάραβες ενδιαφέρονται μόνο για 100.000. Που θα πήγαιναν τα υπόλοιπα 200.000 βλήματα; Σε ποιες τσέπες θα πήγαιναν τα λεφτά από την πώληση αυτών των βλημάτων;

Ερώτημα 6ο. Έχει επιχειρήσει και άλλες δουλειές με το ελληνικό Δημόσιο επί ημερών σας ο κ. Παπαδόπουλος; Τον γνωρίζετε τελικά ή δεν τον γνωρίζετε;

Ερώτημα έκτο. Έχει επιχειρήσει και άλλες δουλειές με το ελληνικό Δημόσιο επί ημερών σας ο κ. Παπαδόπουλος; Τον γνωρίζετε τελικά ή δεν τον γνωρίζετε; #vouli pic.twitter.com/ABogwlI3Hj

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) November 27, 2017

Αντί, λοιπόν κ. Τσίπρα, να πετάτε, και πάλι την μπάλα στην εξέδρα, απαντήστε μας για τις business του κ. Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είπε ο κ. Μητσοτάκης ρίχνοντας το γάντι στον Πρωθυπουργό.

Τι απαντά ο Καμμένος

«Το παραμύθι του ψεύδους και της κατασυκοφάντησης τελειώνει εδώ», διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Καμμένος απαντώντας σε έντονο ύφος στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης προς το πρόσωπό του.

Για μία ακόμη φορά ο υπουργός Αμυνας υποστήριξε πως η συμφωνία με τους Σαουδάραβες είναι καθ΄όλα νόμιμη, ότι πρόκειται για διακρατική συμφωνία χωρίς κανένα μεσάζοντα, ενώ τόνισε ότι τα χρήματα από την πώληση των πυρομαχικών θα πάνε από το Ριάντ κατευθείαν στο υπουργείο Οικονομικών, χωρίς κανέναν ενδιάμεσο.

Ο κ. Καμμένος απείλησε ότι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι λένε «απίστευτα πράγματα ακόμα και εντός του κοινοβουλίου» για το θέμα και μίλησε για «στημένη υπόθεση» και «κατασκευασμένο σκάνδαλο» από «υπαλλήλους συμμορίας».

Ο Πάνος Καμμένος παρουσίασε μια σειρά από έγγραφα (SOOC)

«Είστε συνηθισμένοι από τις διεφθαρμένες αγορές από κάνατε εσείς στο παρελθόν», σχολίασε δεικτικά, καθώς όπως παρατήρησε, «πρώτη φορά ακούω για διαφθορά σε πώληση».

Πρόκειται, επανέλαβε για κατασκευή σκανδάλου, μετά το Λονδίνο και την υπόθεση με τον ναρκέμπορο, ήρθε τώρα αυτό, ανέφερε στην απάντησή του ο κ. Καμμένος και στη συνέχεια παρέθεσε σειρά εγγράφων για την υπόθεση της πώλησης των πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η όλη υπόθεση στηρίχθηκε σε μια καταγγελία του Ανδρέα Λοβέρδου για μια αναφορά ταξιάρχου, η οποία όμως -όπως ισχυρίστηκε- δεν υπάρχει. «Ο ταξίαρχος εκλήθη σε απολογία από τον Αρχηγό του Στρατού. Δεν υπάρχει αναφορά, υπάρχει ένα υποκλαπέν μήνυμα από το κομπιούτερ του. Στο γραφείο μου ήρθε ο εισαγγελέας της στρατιωτικής Δικαιοσύνης», ήταν μερικά από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο κ. Καμμένος στην απάντησή του.

«Με ρωτάτε αν ξέρω τον κ. Παπαδόπουλο. Ναι λοιπόν τον ξέρω, αλλά ξέρετε από που; Από τον κ. Μητσοτάκη», είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και επικαλέστηκε έγγραφο του ΥΠΕΞ από το οποίο, όπως υποστήριξε, προκύπτει ότι ο πατέρας του Βασίλη Παπαδόπουλου, Ηλίας, και ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος συμμετείχαν σε ταξίδι του τότε πρωθυπουργού στη Μόσχα ως μέλη επιχειρηματικής αποστολής. «Είχαν δοθεί τότε 67 εκατ. δραχμές από δάνειο της Εθνικής για να πληρωθούν ο Παπαδόπουλος και ο γιος του», υποστήριξε χαρακτηριστικά. « Ο δικηγόρος του Παπαδόπουλου είναι βουλευτής της ΝΔ, ας σηκώσει το χέρι του», επέμεινε ο κ. Καμμένος στους ισχυρισμούς του για τις σχέσεις του κ. Παπαδόπουλου με τη ΝΔ, καταθέτοντας δημοσιεύματα της εποχής και σχετικά έγγραφα.

Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ υποστήριξε ακόμη ότι στις 17 Φεβρουαρίου 2014 η κυρία Φώφη Γεννηματά πήγε τον κ. Παπαδόπουλο στο υπουργείο Αμυνας, για υπόθεση που αφορούσε προμήθεια σφαιρών.

«Μην ψάχνετε για αδύναμους κρίκους σε μας, εμείς δεν έχουμε Τσοχατζόπουλους», είπε ο υπουργός και επανέλαβε ότι με αυτόν στην ηγεσία του ΥΕΘΑ, όλες οι πωλήσεις γίνονται με διακρατικές συμφωνίες.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ

Η συζήτηση άνοιξε με την ομιλία του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ, Κωνσταντίνου Τασούλα οποίος επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι η δεν πρόκειται για διακρατική συμφωνία, όπως υποστήριξε ο υπουργός Aμυνας, αλλά για υπόθεση στην οποία υπήρξε μεσάζοντας.

Κατά την ομιλία του ο κ. Τασούλας στηλίτευσε την προσβλητική -όπως τη χαρακτήρισε- συμπεριφορά του υπουργού έναντι του ταξίαρχου της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΕΘΑ, που αρνήθηκε να υπογράψει τα σχετικά με την πώληση έγγραφα.

«Εψαχναν για επίσημο εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας και τελικώς υπέγραψαν με έναν μεσάζοντα. Εξηπητάθη η επιτροπή Εξοπλισμών, ο κ. Καμμένος υφήρπαξε την έγκρισή μας, έκανε συμφωνία με ιδιώτη μεσάζοντα», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας, κάνοντας λόγο για «συμφωνία αίσχους για την Ελλάδα» και τον κ. Καμμένο.

Στο ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου ως μεσάζοντος της συμφωνίας στάθηκε στην τοποθέτησή του και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης: «Θα ήταν ίδια η ψήφος μας αν είχαμε πληροφορηθεί την ύπαρξη του μεσάζοντα κ. Βασίλειου Παπαδόπουλου;» αναρωτήθηκε, αναφερόμενος στην έγκριση που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στην επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής για την πώληση των πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης στο βήμα της Βουλής:

«Μας παραπλανήσατε εκ λάθους ή μας παραπλανήσατε εκ δόλου για να τα αρπάξετε;» ήταν το ερώτημα του του αντιπροέδρου της ΝΔ, προς τον υπουργό Αμυνας, για να συμπληρώσει: «Ο λαθρέμπορος Παπαδόπουλος θα έβαζε με την άδεια της Ελλάδος σε μια εμπόλεμη ζώνη 200.000 βλήματα. Ξέρετε πόσο αξίζουν 200.000 βλήματα στη λαθραία αγορά; Πάνω από 150 εκατομμύρια! Εμένα μου φαίνεται αρκετό κίνητρο γα να παραπλανήσει κάποιος τη Βουλή».

«Αν διαβάσει κανείς το κείμενο της σύμβασης ούτε για ΚΨΜ δεν ήταν», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του βουλευτή Λακωνίας της ΝΔ Αθανάσιου Δαβάκη.

Με τη σειρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε για μείζον θέμα ασφάλειας και άμυνας της χώρας, καθώς όπως είπε, ο κ. Καμμένος αποδεικνύεται μικρός για τη θέση που κατέχει, αλλά παραμένει στο ΥΕΘΑ για να κρατά την κυβέρνηση Τσίπρα στην εξουσία.

«Για να κερδίσει ένας μεσάζων, εξαπατήθηκε η Βουλή των Ελλήνων και χάθηκαν 66 εκατ. ευρώ που χρειάζονταν οι ένοπλες δυνάμεις, τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος και μίλησε για παρεμβάσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας στο υπουργείο Εξωτερικών: «Ο έλληνας πρόξενος στο Ριάντ, ο κ. Ηλίας Κλουβάτος ενημέρωσε ότι οι Σαουδάραβες δεν αναγνωρίζουν τον κ. Παπαδόπουλο. Εσείς κ. Καμμένε σπεύσατε να τον απαξιώσετε λέγοντας ότι φωτογραφίζεται με καμήλες. Με τι θέλατε να φωτογραφίζεται εκεί που βρίσκετε με καζίνο;» διερωτήθηκε με νόημα ο κ. Κουμουτσάκος.

Παρέμβαση Φίλη για την Υεμένη

Στη συζήτηση παρενέβη ο Νίκος Φίλης λέγοντας πως δυστυχώς μία ανθρωπιστική καταστροφή όπως αυτή που διαδραματίζεται στην Υεμένη εξαιτίας των βομβαρδισμών της Σαουδικής Αραβίας, καταντά μικροπολιτική συζήτηση.

«Δεν ήμουν μέλος της επιτροπής στις 12 Ιανουαρίου. Θα είμαι ειλικρινής, αν ήμουν, πιθανόν να ψήφιζα ακολουθώντας την εισήγηση της κυβέρνησης. Αλλά τώρα γνωρίζουμε, μην κλείνουμε τα μάτια. Είναι ανάξια μια συζήτηση που περιορίζει την κρίση στην Υεμένη σε μια μικροπολιτική συζήτηση. Έχω διατυπώσει την άποψη ότι η συζήτηση πρέπει να υπακούσει στα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου», τόνισε κατά την παρέμβασή του ο κ. Φίλης.

The post Ο ρόλος του μεσάζοντα κλονίζει τον Πάνο Καμμένο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
καμμενος, αλέξης τσίπρας, τσιπρας, βουλη, μμε, υεθα, αποδειξεις, tweet, τσοχατζοπουλος, twitter, ελλαδα, ρητά, συγκεκριμένο, business, λοβερδος, αδωνις, κψμ, protagon, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, υπουργειο δικαιοσυνης, ακης τσοχατζοπουλος, αλέξης τσίπρας, τασουλα, βουλευτες, εμπολεμη ζωνη, ρητά, χωρες, το θεμα, αδεια, βημα, βουλη των ελληνων, δουλεια, εξεδρα, ηγεσια, θεμα, ινδια, κψμ, λονδινο, μμε, πλαισιο, το βημα, υεμενη, υεθα, υπουργειο οικονομικων, ψεματα, protagon, αδωνις, ανεκδοτο, ανθρωπος, απλα, αττικη, βοηθεια, βομβες, βρισκεται, γινει, γινονται, δανειο, δημοσιο, δυστυχως, δοθει, δυτικη αττικη, δυτικη, εγγραφα, εγγραφο, ευρω, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, ειπωθει, εξι, ευθυνη, ζωνη, ιδια, ιδιο, υποθεση, υφος, ηθικο, ομιλια, κυβερνηση, κειμενο, κυρια, κλιμα, λεφτα, λογια, λογο, ματια, μειζον, μητσοτακης, μιζες, μοσχα, μυθος, νοημα, ξερετε, οδυσσεας, πωλησεις, ριαντ, ροπη, ρολο, σαουδικη αραβια, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, φυλακη, υπουργειο εξωτερικων, φυσικα, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χερι, χυδαιοτητα, αγορες, business, δουλειες, χωρα, υπουργειο, κωνσταντινου, tweet, protagon.gr, πωληση, ταξιδι, υλικο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα