«Εύρημα άνθρωπος»: μια περιπατητική performance στη Θεσσαλονίκη

14:02 27/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν μια περιπατητική βιωματική performance, που στόχο έχει να φέρει στο φως το… εύρημα άνθρωπος.

Η βιωματική δράση, σε σύλληψη και σκηνοθετική επιμέλεια της ηθοποιού του ΚΘΒΕ Πολυξένης Σπυροπούλου, θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τα πέντε Σάββατα του Δεκεμβρίου (2, 9, 16, 23 & 30/12/17, στις 12.00), καθώς και την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στις 20:15.
«Εύρημα Άνθρωπος», μια δράση με όχημα κείμενα ποίησης και πεζού λόγου από τον 7ο αιώνα π.Χ. μέχρι σήμερα. Προσωπικές αφηγήσεις, ηχοτοπία δομημένα και αυτοσχεδιαστικά, σωματικές δυναμικές, δημιουργούν ένα τελετουργικό ταξίδι σε ανοιχτό διάλογο και διάδραση με τα ευρήματα του Μουσείου και το κοινό.

Είμαστε ό,τι νιώθουμε ή ό,τι φτιάχνουμε; Ό,τι βλέπουμε ή ό,τι δεν βλέπουμε; Είμαστε ό,τι πιστεύουμε ή ό,τι ονειρευόμαστε; Είμαστε πόνος, έρωτας, γέννηση, γη, νερό, θάνατος, αέρας, φωτιά, πληγή, αγκαλιά, όλα και τίποτα, συνύπαρξη, οργάνωση, χάος, μνήμη ή παρόν; Δεν ξέρουμε τι και πού και πώς. Είμαστε ολόκληροι, μισοί, ίδιοι, μοναδικοί, γυμνοί και φασκιωμένοι. Ψάχνουμε να βρούμε και πάντα ρωτάμε.
Μέσα στον κατεξοχήν χώρο φύλαξης ανθρώπινου πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τέσσερις performers αναζητούν να συνδεθούν με τα ευρήματα ψυχή τε και σώματι για να συναρμολογήσουν το παζλ της ταυτότητάς τους. Αναζητούν τον άνθρωπο πίσω και μέσα στα αποτυπώματά του. Κινούνται εκτός χρόνου αλλά πάντα στη στιγμή, δρασκελίζουν εποχές, βουτούν σε φάσματα ζωής και όλα εμψυχώνονται, όλα μας μιλούν. Πώς τα αρχαιολογικά ευρήματα πολέμου, λατρείας, κοινωνίας, ταφής, εξουσίας, σχέσεων αντανακλώνται μέσα μας, τι παρορμήσεις και δονήσεις ενεργοποιούν, τι βιώματα ξυπνούν;
«Σώματα που πεθάναν ένα βράδυ κι ακολουθούν αρχαία διαδρομή, είναι γυμνά και γέρνουν στο σκοτάδι κι αφήνουν σπίθες που λάμπουν στο κορμί.»
Στίχοι: Α. Δαβαράκης, Μουσική: Μ. Χατζηδάκις.

Ακούγονται αποσπάσματα από την «Οδύσσεια» του Ομήρου και το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, καθώς και από τις τραγωδίες του Ευριπίδη «Τρωάδες» και «Βάκχες» και ποιήματα των Αρχίλοχου, Σαπφούς, Τ. Λειβαδίτη, Ν. Εγγονόπουλου, Α. Δημητρούκα, Δ. Δημητριάδη, Γ. Αλισάνογλου, E. Mερκενίδου, κ.ά.

«Εύρημα Άνθρωπος» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Σάββατο 2, 9, 16, 23, 30 Δεκεμβρίου, στις 12:00
Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στις 20:15
Διάρκεια: 60’

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη-Σκηνοθετική επιμέλεια: Πολυξένη Σπυροπούλου
Ενδυματολογική & Εικαστική επιμέλεια: Μαρία Μυλωνά
Κίνηση: Ευανθία Σωφρονίδου
Μουσική διδασκαλία: Εύη Σαρμή
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ: Βασίλης Ισσόπουλος, Νίκος Ορτετζάτος, Πολυξένη Σπυροπούλου, Κική Στρατάκη

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Γενική είσοδος: 5 €
(Η τιμή του εισιτηρίου αφορά τη συμμετοχή στο δρώμενο)
ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΑΤΩΝ: 40 άτομα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Ταμεία ΚΘΒΕ, www.ntng.gr, Ticketmaster, Καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΘΒΕ:
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):
Δευτέρα: 8.30- 15.30
Τρίτη έως Κυριακή: 8:30 – 21:30

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2):
Τετάρτη έως Κυριακή: 16:30 – 21:30

Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη):
Τετάρτη έως Κυριακή: 16:30 – 21:30

Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:
Δευτέρα, Τετάρτη & Σάββατο: 10:00 – 15:30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 – 14:00 & 17:30 – 20:00

Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | www.ntng.gr |Τηλ. 2315 200 200

Keywords
Τυχαία Θέματα