Εκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης – Τουλάχιστον εννέα νεκροί [βίντεο]

15:15 3/4/2017 - Πηγή: Protagon

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η έκρηξη που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον εννέα άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 20 άτομα -ανάμεσά τους αρκετά παιδιά- ήταν τρομοκρατική επίθεση.

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βρισκόταν την ίδια ημέρα στην Αγία Πετρούπολη καθώς είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον λευκορώσο πρόεδρο Αλαξάντερ Λουκασένκο,

έκανε λόγο για «πιθανή τρομοκρατική επίθεση» και ανακοίνωσε ότι άρχισαν οι έρευνες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο κ. Πούτιν είχε εγκαταλείψει την Αγία Πετρούπολη όταν σημειώθηκε η επίθεση.

Λίγο αργότερα ο ρώσος γενικός εισαγγελέας χαρακτήρισε το περιστατικό «τρομοκρατική επίθεση».

Τραυματίας μεταφέρεται σε ασθενοφόρο (Reuters)

Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που εντοπίστηκε περιείχε 200 γραμμάρια TNT, καθώς και καρφιά, γεγονός που ενισχύει το σενάριο τρομοκρατίας. Ο μηχανισμός βρισκόταν μέσα στον συρμό. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο εκρήξεις, στον σταθμό Σενάγια Πλοστσάντ και στον κοντινό σταθμό μετρό «Ινστιτούτο Τεχνολογίας», αλλά αργότερα επιβεβαιώθηκε από την Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας ότι στις 14.40 (ώρα τοπική) έγινε μία έκρηξη, ανάμεσα στους δύο σταθμούς.

Οι νεκροί της επίθεσης είναι εννέα, και όχι δέκα, όπως ανακοίνωσε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για 20 τραυματίες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο μηχανισμός ενδεχομένως βρισκόταν μέσα σε χαρτοφύλακα που άφησε άνδρας στο βαγόνι. «Ενας άνδρας άφησε την τσάντα του στο βαγόνι, βγήκε από το βαγόνι και ύστερα μπήκε σε ένα άλλο», έγραψε μάρτυρας σε μήνυμα που έστειλε σε φίλο του.

Πληροφορίες από ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εντοπίστηκε δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός, πριν ενεργοποιηθεί, στον σταθμό μετρό Πλσάντ Βοστάνια, κάτι που δεν είχε επιβεβαιωθεί από τις αρχές.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Οι πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον σταθμό Σενάγια Πλοστσάντ έδειχναν ανθρώπους πεσμένους και αιμόφυρτους καθώς και κατεστραμμένα βαγόνια. Στο σημείο επικρατούσε πανικός καθώς υπήρχε πυκνός καπνός που δυσχέραινε τον εντοπισμό τραυματιών. Στον σταθμό έσπευσαν τουλάχιστον οκτώ ασθενοφόρα καθώς και εμπειρογνώμονες της σήμανσης. Ολόκληρο το υπόγειο δίκτυο της πόλης εκκενώθηκε, ενώ έκλεισαν όλοι σταθμοί για λόγους ασφαλείας.

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος της Μόσχας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας, Μόσχας.

«Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ρωσίας» ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι πως το ελληνικό γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη παρακολουθεί «εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις», χωρίς να κάνει αναφορά σε ομογενείς τραυματίες ή νεκρούς.

Τα συλληπητήριά του προς τα θύματα, τους κοντινούς τους ανθρώπους και τους Ρώσους εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter. Με τον ίδιο τρόπο έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον.

There has reportedly been an explosion in the St. Petersburg metro, with casualties https://t.co/2TGJuQ1pMa pic.twitter.com/kyWXulkGiV

— Alec Luhn (@ASLuhn) April 3, 2017

«Οι άνθρωποι αιμορραγούσαν, τα μαλλιά τους καίγονταν. Μας είπαν να κατευθυνθούμε προς την έξοδο», δήλωσε ένας μάρτυρας. «Ολοι έτρεχαν. Η κοπέλα μου ήταν στο διπλανό βαγόνι. Είπε ότι έτρεμε. Οταν βγήκε είδε ακρωτηριασμένους ανθρώπους», είπε άλλος.

Η τοποθεσία των σταθμών, όπου σημειώθηκε η επίθεση, κοντά στην πλατεία Σένια, δεν βρίσκεται κοντά στα διοικητικά γραφεία της Αγίας Πετρούπολης. Ωστόσο, ο σταθμός της πλατείας είναι μία πολυσύχναστη στάση καθώς ενώνονται τρεις από τις πέντε γραμμές του μετρό της πόλης.

В Питере взрыв в метро pic.twitter.com/HZvq7tqwXd

— Philipp Kireev (@mynameisphiIipp) April 3, 2017

The post Εκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης – Τουλάχιστον εννέα νεκροί [βίντεο] appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα