Εικόνα διάλυσης στο ΕΣΥ καταγράφει ρεπορτάζ του Guardian

11:10 2/1/2017 - Πηγή: Protagon

Θύμα εκτεταμένων περικοπών λόγω της λιτότητας είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα σε σημείο να υπάρχουν ασθενείς που πεθαίνουν ενώ θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί, τονίζει εκτενές ρεπορτάζ στον Guardian.

Το ΕΣΥ έχει να αντιμετωπίσει αυξημένους δείκτες θνησιμότητας, αύξησε σε περιστατικά λοιμώξεων που απειλούν τη ζωή ασθενών, αλλά και ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, γράφει η Ελένα Σμιθ, ανταποκρίτρια της εφημερίδας

στην Ελλάδα.

Παραθέτει επαυτού τις δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος τονίζει ότι τα νοσοκομεία έχουν γίνει ζώνες κινδύνου και ότι «στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων πεθαίνουν άνθρωποι που διαφορετικά θα επιβίωναν».

Τα στατιστικά στοιχεία από το 2011 και το 2012, που είναι τα τελευταία διαθέσιμα, δείχνουν μεταξύ άλλων ότι περίπου το 10% των ασθενών κινδυνεύουν από δυνητικά επικίνδυνες για τη ζωή τους ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και ότι κάθε χρόνο 3.000 άτομα πεθαίνουν από αυτές. Τα περιστατικά έχουν αυξηθεί σημαντικά στις μονάδες εντατικές θεραπείας και τις νεογνολογικές μονάδες, επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων.

Εκτοτε, αναφέρει στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ο κ. Γιαννάκος, «το πρόβλημα έγινε χειρότερο». Οπως προσθέτει ο ίδιος, συχνά ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί, ενώ «το προσωπικό είναι τόσο πολύ απασχολημένο ώστε δεν έχουν χρόνο να πλύνουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει και αντισηπτικό σαπούνι».

Κανένας άλλος τομέας δεν έχει επηρεαστεί τόσο πολύ από τις περικοπές λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, προσθέτει η εφημερίδα. Επισημαίνει πάντως ότι ήταν και ένας τομέας «ογκώδης, σπάταλος και διεφθαρμένος» και ότι για πολλούς επαγγελματίες του χώρου χρειαζόταν μεταρρύθμιση.

Τα δεδομένα από τον ΟΟΣΑ δείχνουν ότι από το 2009 ως το 2014 οι δαπάνες για την υγεία έπεσαν από το 9,9% στο 4,7% του ΑΕΠ. Μόνο το 2016, συνεχίζει ο επικεφαλής της ΠΟΕΔΗΝ, οι δαπάνες για την υγεία περιορίστηκαν κατά 350 εκατ. ευρώ.

Το ρεπορτάζ περιγράφει μια εικόνα διάλυσης και ελλείψεων: εκατομμύρια Ελληνες χωρίς ιατρική κάλυψη, εξετάσεις -ακόμα και αίματος- που δεν γίνονται λόγω περιορισμού των δαπανών, μηχανήματα που δεν έχουν ανταλλακτικά, ελλείψεις σε υλικά όπως γάντια και καθετήρες, περικοπές στο μισθό που φέρνουν χαμηλό ηθικό.

Τα μέλη των ιατρικών ενώσεων, αλλά και γιατροί, σημειώνουν αφενός ότι η Υγεία είναι ο «εύκολος στόχος» των κυβερνήσεων για την περικοπή δαπανών, την ώρα που δεν κάνουν κάτι για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνουν το ότι τα κενά που δημιουργούνται από τη συνταξιοδότηση δεν καλύπτονται και -ακόμη περισσότερο- το σύστημα δοκιμάζεται λόγω του κύματος φυγής νέων γιατρών στη Γερμανία ή τη Βρετανία.

«Οι καλύτεροι φεύγουν γιατί εδώ δεν έχουν προοπτικές» ούτε μέσα ούτε και έξω από το σύστημα υγείας, λέει γιατρός στον Guardian και σημειώνει ότι ακόμη και οι φοιτητές Ιατρικής ζητούν συστατικές επιστολές για να φύγουν προς το εξωτερικό.

Καταλήγουν απαισιόδοξα: «Αν δεν υπάρξει μεγάλη αλλαγή, ανησυχώ πολύ ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν».

The post Εικόνα διάλυσης στο ΕΣΥ καταγράφει ρεπορτάζ του Guardian appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα