Οριακή βελτίωση της μεταποίησης στην Ελλάδα

11:08 2/1/2017 - Πηγή: Pagenews

Στις 49,3 μονάδες διαμορφώθηκε ο σύνθετος δείκτης μεταποίησης PMI της Markit για την Ελλάδα το Δεκέμβριο, γράφοντας αύξηση από τις 48,3 μονάδες που ήταν το Νοέμβριο και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο στις 48,7 μονάδες για τον τελευταίο μήνα του 2016.

Σημειώνεται πως είναι καλύτερη επίδοση για τη μεταποίηση στην ελληνική οικονομία τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Σημειώνεται ωστόσο πως κάθε μέτρηση του δείχνει κάτω

των 50 μονάδων φανερώνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τη Markit, η αύξηση του δείκτη PMI οφείλεται κυρίως, στην ασθενέστερη συρρίκνωση της παραγωγής, ενώ αντίθετα, η υποχώρηση σε όρους όγκους ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω σταθερής μείωσης των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων.

Οι παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν επίσης, υποχώρηση των νέων παραγγελιών, καθώς η ασθενέστερη ζήτηση και η αστάθεια που επικρατεί στον ελληνικό χρηματοοικονομικό τομέα συνέτειναν στην υποχώρηση.

Στο μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία της Markit υπέδειξαν περαιτέρω μείωση των επιπέδων ανεκτέλεστων εργασιών στον τομέα παραγωγής αγαθών στην Ελλάδα, καθώς στην πραγματικότητα, ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώνεται κάθε μήνα από τον Ιούλιο του 2008. Καθώς οι εταιρείες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μικρότερο φόρτο εργασίας, μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων για πρώτη φορά σε διάστημα επτά μηνών.

Οι κατασκευαστές παράλληλα, κατέγραψαν σημαντική αύξηση της μέσης επιβάρυνσης κόστους τον Δεκέμβριο, καθώς οι εταιρείες συνέδεσαν κατά κύριο λόγο, την αύξηση με τις υψηλότερες τιμές του χάλυβα, του ψευδαργύρου και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Επιπροσθέτως, ο ρυθμός αύξησης ξεπέρασε τον επί μακρόν καταγεγραμμένο μέσο όρο στην ιστορία της έρευνας.

Ως εκ τούτου, οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές πώλησης για πρώτη φορά σε διάστημα 70 μηνών. Παρότι οι μέσες τιμές χρέωσης αυξήθηκαν με ελαφρύ ρυθμό, η αύξηση ήταν η δριμύτερη που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Την ίδια ώρα, η αγοραστική δραστηριότητα σταθεροποιήθηκε, δίνοντας τέλος σε μια περίοδο επτά μηνών συνεχούς μείωσης. Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολούθησαν να καταγράφουν μείωση των αποθεμάτων αγορών, λόγω της σύνδεσης της περιορισμένης αγοραστικής δραστηριότητας με την έλλειψη ρευστότητας.

Τέλος, οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν, ως έναν από τους λόγους των καθυστερήσεων, τις απεργίες που πραγματοποιήθηκαν στα λιμάνια σε όλη την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα