Εφτασε η στιγμή του «#παραιτηθείτε»

Η ώρα για το «παραιτηθείτε», έφτασε – το απόγευμα της Τετάρτης. Πάρα πολλοί περίμεναν την εξέλιξή του -πόσος κόσμος θα κατέβαινε στην πλατεία, με άλλα λόγια- προκειμένου ο καθένας να εξαγάγει διαφορετικού τύπου συμπεράσματα. Και ο κόσμος που συγκεντρώθηκε παρά την ζέστη, σιγά σιγά ήταν αρκετός. Η πλατεία Συντάγματος εκτός από τους διαδηλωτές είχε περισσότερες από 20 καντίνες (ακόμα και μπροστά στη Βουλή, επί της Αμαλίας) που πουλούσαν νερά,

αναψυκτικά, μπύρες, καφέδες, σουβλάκια και σάντουιτς, ενώ υπήρχε και σταντ που πουλούσε ελληνικές σημαίες και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτή η συγκέντρωση -το «κίνημα», όπως πολλοί το ανέφεραν- προκάλεσε μεγάλη πολιτική ένταση, αφού οι εντυπώσεις που θα αποτυπώνονταν από την προσέλευση του κόσμου, θα είχαν ιδιαίτερο βάρος, επικοινωνιακό τουλάχιστον. Ετσι, δεν φάνταζε παράλογο το ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδόθηκαν σε μια έντονη μάχη πολιτικών εντυπώσεων.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να λάμβανε μεγάλες διαστάσεις το κύμα της λαϊκής οργής, το οποίο από τις αντιδράσεις που καταγράφονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε να ογκώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης κατέφυγε σε απόπειρα υποβάθμισης των διαδηλώσεων. Αντίστοιχα, η αντιπολίτευση προσπάθησε, εν μέρει, να προσεταιριστεί το κίνημα, διατηρώντας, ταυτόχρονα, τις δέουσες αποστάσεις.

Ετσι, από το πρωί της Τετάρτης, η «μάχη» για τους «παραιτηθείτε» έστησε… ταμπούρια στα βουλευτικά έδρανα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «Αγανακτούν αυτοί που έστησαν καριέρες σε διαδηλώσεις. Η Δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει από πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά αλλά από εκείνους που είναι επαγγελματίες της διαδήλωσης, κινδυνεύει από όσους εκμεταλλεύθηκαν τον θυμό και την αγανάκτηση και μετέτρεψαν τον λαϊκισμό σε τέχνη και καθημερινή τακτική». Αυτά τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και κατέστησε προσωπικά υπεύθυνο τον Αλέξη Τσίπρα για την προστασία των διαδηλωτών, συνδέοντας -εμμέσως πλην σαφώς- τον Πρωθυπουργό με την επιχειρούμενη «αντιδιαδήλωση των μπαχαλάκηδων».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος απάντησε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη που έβγαλε τα κάγκελα από τη Βουλή.

Η «στροφή», πάντως, της κυβέρνησης στην κατά μέτωπο επίθεση, την Τρίτη, με δηλώσεις πρωτοκλασάτων υπουργών κατά της συγκέντρωσης των «παραιτηθείτε» αποτέλεσε αλλαγή στρατηγικής από την πλευρά του Μαξίμου μετά τις αποστάσεις από τις δηλώσεις Φίλη περί αντισυνταγματικότητας και την τακτική αποδόμησης και ευτελισμού της συγκέντρωσης. Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, δήλωσε ότι η συγκέντρωση των «παραιτηθείτε» «κινείται εχθρικά προς τη χώρα», όπως είπε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας έντονα την έκφραση του Νίκου Φίλη ότι το αίτημα της συγκέντρωσης κινείται στα όρια της συνταγματικότητας. «Αντιδημοκρατικές» χαρακτήρισε τις απόψεις Γεροβασίλη ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης. Οπως είπε, «η δήλωση για εχθρική ενέργεια προς τη χώρα, είναι πρωτάκουστη, επιχειρείται η τρομοκράτηση του κόσμου, ώστε να μην πάει στο Σύνταγμα».

Εν τω μεταξύ, νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης «πυροδότησε» η ανακοίνωση αντιεξουσιαστών ότι θα πραγματοποιούσαν την ίδια ημέρα, στις 19:00, στην πλατεία Συντάγματος, αντισυγκέντρωση, κόντρα στη συγκέντρωση του κινήματος «παραιτηθείτε». «Συγκεντρωνόμαστε στο Σύνταγμα ακυρώνοντας τη μάζωξη των ακροδεξιών μνημονιολάγνων» ανέφεραν σχετικά σε ανακοίνωσή τους, σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Αντιδρώντας, η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση: «Για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, αναρχικοί ανακοινώνουν συγκέντρωση για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση». Νωρίς το πρωί της Τετάρτης η ανακοίνωση κατέβηκε από την ιστοσελίδα.

Το δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης, μία μέρα πριν από τη συγκέντρωση, επιδιώκοντας να ταυτίσει τη ΝΔ με τις αντιδραστικές δυνάμεις της κοινωνίας και τις κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, ήθελε να θέσει διαχωριστικές γραμμές σχετικά με το πλαίσιο αλλά και την πολιτική κατεύθυνση της συγκέντρωσης, υπό τον φόβο ότι η συγκέντρωση θα μπορούσε να γιγαντωθεί και να πάρει διαστάσεις.

Ετσι, προσπάθησαν και να την υποβαθμίσουν, κάνοντας χιούμορ: «Να πάνε οι άνθρωποι, να το ευχαριστηθούν. Καπελάκι και νεράκι να έχουν, γιατί έχει ζέστη» σχολίασε την Τρίτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, αναφερόμενος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Αυτό που έμενε να φανεί ήταν, λοιπόν, το βασικό: το «πόσο θα γέμιζε η πλατεία», κατά την έκφραση που κυκλοφορούσε σε πολλά στόματα, από το πρωί της ίδιας ημέρας.

Μικροένταση σημειώθηκε στις 19:30, περίπου, όταν νεαρός προσπάθησε να κάψει σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αμέσως οι υπόλοιποι διαδηλωτές προσπάθησαν να τον απομακρύνουν.

Από τα ηχεία που είχαν στηθεί ακούγονταν προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, δεν τήρησε.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πανό με το αίτημα «Παραιτηθείτε», ενώ χρησιμοποίησαν και ένα ελικόπτερο-παιχνίδι μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Στο μεταξύ, είχαν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Δείτε κι άλλα καρέ από τη συγκέντρωση

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

The post Εφτασε η στιγμή του «#παραιτηθείτε» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα