Η άκρα ταπείνωση του Πιστόριους

Οταν βλέπεις έναν άνθρωπο χωρίς πόδια, συνήθως, τον λυπάσαι. Οταν βλέπεις έναν άνθρωπο χωρίς δικά του πόδια, αλλά με τεχνητά, συνήθως, θαυμάζεις το κουράγιο του και τη δύναμη του χαρακτήρα του. Τι γίνεται, όμως, όταν βλέπεις έναν άνθρωπο χωρίς δικά του πόδια, με τεχνητά, και του ζητάς να πετάξει στην άκρη τα πρόσθετα μέλη και να προσπαθήσει να περπατήσει με ότι του έχει απομείνει από τα ατροφικά οστά του;

Ο Οσκαρ Πιστόριους το βίωσε αυτό το πρωί της Τετάρτης, 15 Ιουνίου,

όταν και αναγκάστηκε να περπατήσει χωρίς τα πρόσθετα μέλη τα οποία φορά συνεχώς. Και το έκανε μέσα σε δικαστική αίθουσα, μπροστά σε δικαστές και ενόρκους, μπροστά στους δικούς του ανθρώπους. Για να τους πείσει πως δεν μπορεί να περπατήσει και άρα δεν ήταν σε θέση να σκοτώσει τη σύζυγό του, κάτι για το οποίο έχει κατηγορηθεί και καταδικαστεί.

Η δίκη του Πιστόριους για τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, συνεχίζεται για το περιστατικό που έγινε στις 14 Φεβρουαρίου του 2013.

Βάσει της νοτιοαφρικανικής νομοθεσίας, ο κατηγορούμενος πρώτα καταδικάζεται και στη συνέχεια προσδιορίζεται η ποινή του έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία όπου τα δύο μέρη προβάλλουν τα επιχειρήματά τους

Ο νοτιοαφρικανός Ολυμπιονίκης αντιμετωπίζει ποινή 15 έτη κάθειρξη για τον θάνατο της συντρόφου του την οποία είχε πυροβολήσει στο διαμέρισμά του στην Πρετόρια το 2013. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι επρόκειτο για δυστύχημα, καθώς είχε λανθασμένα θεωρήσει ότι το μοντέλο ήταν διαρρήκτης. Αν και αρχικά είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι έπρεπε να καταδικαστεί για φόνο εκ προθέσεως.

Τα πρόσθετα μέλη του Πιστόριους / Siphiwe Sibeko@REUTERS

Η έφεση που υπέβαλε η υπεράσπιση του Πιστόριους απορρίφθηκε τον Μάρτιο. Η δικαστής Θοκοζίλε Μασίπα αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα ποινή στις 6 Ιουλίου. Βάσει της νοτιοαφρικανικής νομοθεσίας, ο κατηγορούμενος πρώτα καταδικάζεται και στη συνέχεια προσδιορίζεται η ποινή του έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία όπου τα δύο μέρη προβάλλουν τα επιχειρήματά τους.

Η μη κατάθεση και το περπάτημα χωρίς… πόδια

Οι δικαστές ανέμεναν πως στη διαδικασία σήμερα ο Πιστόριους θα μιλούσε στο δικαστήριο, εκφράζοντας τις τύψεις του. Ωστόσο, αν και ο Πιστόριους πήγε στο δικαστήριο, αλλά δεν κατέθεσε, διότι η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την κλήση στην έδρα ενός ψυχολόγου, μάρτυρα της υπεράσπισης. Ο ψυχολόγος δήλωσε ότι ο αθλητής πάσχει από κατάθλιψη και δεν είναι σε θέση να καταθέσει.«Εχει παρουσιάσει ενδείξεις και συμπτώματα μετατραυματικών προβλημάτων, ανησυχίας και κατάθλιψης», δήλωσε ο ψυχολόγος Τζόναθαν Σολτς. «Αυτήν τη στιγμή δεν είναι σε θέση να καταθέσει. Η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή», πρόσθεσε.

Ο Οσκαρ Πιστόριους έβγαλε τα τεχνητά μέλη και περπάτησε μπροστά στους δικαστές, για να τους αποδείξει πως και τη νύχτα της δολοφονίας, στις 14 Φεβρουαρίου 2013, ήταν πολύ ευάλωτος για να τη σκοτώσει από πρόθεση.

Ο νοτιοαφρικανός αθλητής λίγο πριν σηκωθεί από την καρέκλα / Siphiwe Sibeko@REUTERS

Με σκυμμένο κεφάλι, έκανε τα πρώτα του βήματα μπροστά στους δικαστές. Τα μάτια του ήταν καρφωμένα στο πάτωμα. Δεν σταμάτησε να κλαίει.

Η εικόνα συγκλόνισε πολλούς ανθρώπους που βρίσκονταν στο ακροατήριο και δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Στο τέλος ούτε και ο ίδιος άντεξε το μαρτύριο και γονάτισε με έναν δικηγόρο να του δίνει ένα χαρτομάντιλο προκειμένου να σκουπίσει τα δάκρυά του.

Κάποια στιγμή, μάλιστα, ο πατέρας της άτυχης Ρίβα, Μπάρι, χρειάστηκε να παραμερίσει προκειμένου να κάνει χώρο στον Πιστόριους ώστε αυτός να ξεκινήσει την αναπαράσταση

Συγκλονίζει και ο πατέρας του θύματος

Ο Οσκαρ Πιστόριους «πρέπει να πληρώσει για το έγκλημά του» δήλωσε ξεσπώντας σε λυγμούς ο πατέρας της Ρίβα Στέενκαμπ. Ο Μπάρι Στέενκαμπ ανέφερε επίσης κατά την ακροαματική διαδικασία προσδιορισμού της ποινής ότι πιστεύει πως έγκλημα συνέβη έπειτα από καβγά και ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες της σορού της κόρης του για να δει ο κόσμος τα τραύματά της.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό γιατί η συγχώρεση δεν αθωώνει από το έγκλημα που διέπραξε. Πρέπει να καταλάβει γιατί πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό» δήλωσε ο πατέρας της Ρίβα Στέενκαμπ καταθέτοντας για πρώτη στη δίκη που διεξάγεται σε δικαστήριο της Πρετόρια.
#Pistorius Tweets

The post Η άκρα ταπείνωση του Πιστόριους appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα