Διαφωνία Βενιζέλου με Γεννηματά, «να εξηγήσουμε με ποιους θα κυβερνήσουμε»

Οι (τουλάχιστον) δύο διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για το πώς πρέπει να κινηθεί στο εξής το κόμμα, όσον αφορά προς την κυβέρνηση, εκδηλώθηκαν στη συνεδρίαση των Κεντρικών Επιτροπών ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων Πολιτών

Από τη μία η επίσημη γραμμή όπως διατυπώθηκε από τη Φώφη Γεννηματά η οποία υπεραμύνθηκε της αυτόνομης πορείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

ξεκαθαρίζοντας πως «δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ». Τόνισε ότι στρατηγική επιλογή είναι και παραμένει η αυτόνομη πορεία της με διακριτό ρόλο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και αυτό, όπως είπε, «ενοχλεί συγκεκριμένα συμφέροντα και τους πολιτικούς εντολοδόχους τους και το αποδεικνύουν καθημερινά με απροκάλυπτες επιθέσεις». Για την κυρία Γεννηματά – και τη Χαριλάου Τρικούπη – τίθεται μεν ζήτημα άμεσης προσφυγής στις κάλπες, με διακριτή παρουσία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά για πολλούς αυτό το στίγμα είναι «θολό», ενώ κάποιοι άλλοι υπενθυμίζουν ότι μοιάζει να υπάρχει ένα αδιόρατο (αλλά υπαρκτό) φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό εκδηλώθηκε στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Τη δική του εκδοχή για το πολιτικό πρόταγμα που θα πρέπει να έχει η Δημοκρατική Συμπαράταξη παρουσίασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας την Κυριακή στην κοινή συνεδρίαση. Σε αντίθεση με την κυρία Γεννηματά, ο τέως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να μη «θολώνει» το μήνυμα που εκπέμπει, ζητώντας να γίνεται ξεκάθαρο στις τοποθετήσεις της ότι χρειάζονται εκλογές και νέα Βουλή, για να υπάρξει πολιτική λύση για τη χώρα. Και επέμεινε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να ξεκαθαρίσει με ποιους θέλει να κυβερνήσει. Η λύση, σχολίασε, «δεν είναι μία ανιστόρητη αυτοδυναμία της ΝΔ, που έχει σοβαρές ευθύνες για την πορεία της χώρας, ιδίως κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της». Τόνισε επίσης πως δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση από την υπάρχουσα Βουλή, με σχετική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και απόλυτη πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Δεν πρέπει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα να δημιουργείται η εντύπωση ότι ο μεσαίος προοδευτικός χώρος, η Συμπαράταξη, η Δημοκρατική Παράταξη είναι ένας παράγοντας αμηχανίας ή αδιεξόδου σε σχέση με το μέλλον», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Οσον αφορά τη στρατηγική των συνεργασιών, σημείωσε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη «δεν πρέπει να υποθάλπει, να ενθαρρύνει ή να αποδέχεται την λύση μιας αυτοδύναμης παλινόρθωσης της Δεξιάς».

Πιο συγκεκριμένα είπε:

«Εάν η πρόταση μας δεν είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρέπει να πούμε ποια είναι η λύση που θέλουμε. Κι αν θέλουμε άλλη Βουλή, αν θέλουμε να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το δεύτερο που θέλουμε είναι να μην υπάρξει μία ανιστόρητη αυτοδυναμία της ΝΔ και, πολύ περισσότερο, μια ανιστόρητη και επικίνδυνη παντοδυναμία της ΝΔ. Είναι ιστορικά άδικο η ΝΔ να επανέρχεται στα πράγματα σχεδόν αλώβητη παρά την ευθύνη που έχει για την περίοδο 2004 -2009. Είναι ιστορικά ατεκμηρίωτο να γίνεται λόγος δημοσκοπικός για αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλά πρέπει αν σκεφτούμε μήπως εμείς προωθούμε άθελά μας επιλογές πολιτών που τείνουν στην αυτοδυναμία της ΝΔ, επειδή προκαλούμε μια αβεβαιότητα με τις τοποθετήσεις μας για το ποια είναι η δική μας θέση και η δική μας προοπτική; Δεν πρέπει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα ούτε ρητά ούτε υπαινικτικά εμείς να υποθάλπουμε, να ενθαρρύνουμε, ή να αποδεχόμαστε τη λύση μιας αυτοδύναμης ‘παλινόρθωσης’ της ΝΔ».

Και ποια είναι η λύση; Κατά τον κ. Βενιζέλο «η λύση είναι μία κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των πραγματικά δημοκρατικών, πραγματικά φιλοευρωπαϊκών και πραγματικά υπεύθυνων δυνάμεων του τόπου».

Θα κληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχει; είναι το επόμενο ερώτημα. «Βεβαίως» απαντά ο κ. Βενιζέλος. «Ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει. Κι αν θέλει να αυτοαποκλεισθεί κάνοντας την μικροκομματική επιλογή μια νέας δημαγωγίας, ας την κάνει με τη δική του ευθύνη. Μα τον καλέσαμε και το 2012 να συμπράξει και δεν θέλησε σκοπίμως. Αλλά με αυτή τη σειρά των πραγμάτων: Εκλογές, ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι συσχετισμοί, άλλη κυβέρνηση όπως τη θέλουμε»

Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στον ραδιοτηλεοπτικό χώρο και τη συγκρότηση του ΕΣΡ, σημείωσε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη «δεν τείνει χείρα βοηθείας, ούτε δημιουργεί τις επικοινωνιακές εντυπώσεις ότι ενδεχομένως τείνει χείρα βοήθειας στον ΣΥΡΙΖΑ , ιδίως στα θέματα τα σχετικά με δημοκρατικούς και δικαιοκρατικούς θεσμούς».

Η κοινή συνεδρίαση των ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία κατέληξε σε ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο όντως δηλώνεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη εισέρχεται σε φάση εκλογικής ετοιμότητας.

Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

«Το Προεδρείο της πρώτης κοινής Συνεδρίασης των Κεντρικών Πολιτικών Οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις πολιτών) ανακοινώνει:

Η χώρα κινείται χωρίς εθνικό σχέδιο, χωρίς εθνική γραμμή. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει σε παρατεταμένη ύφεση, χάνει το δυναμισμό της κάθε μέρα. Η ελληνική κοινωνία ζει μέσα στην ανασφάλεια, το άγχος και την απόγνωση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, αδυνατεί πλήρως να χαράξει πολιτικές διεξόδου από την κρίση. Μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής της, συντηρεί και ανατροφοδοτεί μια στείρα πόλωση με διχαστικό αντίκτυπο. Διολισθαίνει σε καθεστωτικές πρακτικές και λογικές, σε αντιπερισπασμούς που κάνουν ζημιά στη χώρα.

Η χώρα χρειάζεται μια άλλη Κυβέρνηση. Μακριά όμως και από τη συντηρητική παλινόρθωση που στοχεύει η ΝΔ. Η χώρα χρειάζεται μια άλλη πολιτική. Χρειάζεται Εθνική Γραμμή.

Απαράβατος όρος γι’ αυτό είναι η Εθνική Συνεννόηση στη βάση μιας συγκεκριμένης Προγραμματικής Συμφωνίας. Στις δραματικές συνθήκες που βιώνει ο τόπος η Εθνική Συνεννόηση, είναι αυτή που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της χώρας μας, τόσο στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσο και στους ξένους επενδυτές, αυτή που θα μπορέσει να κινητοποιήσει όλες τις ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Η Εθνική Συνεννόηση δεν θα μπορέσει να επιβληθεί χωρίς την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, χωρίς την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σήμερα στη κοινωνία και αύριο στη Βουλή. Δεν μας αφορά το δίλημμα: «Τσίπρας ή Μητσοτάκης». Μας αφορά μόνο μια ισχυρή προοδευτική, ευρωπαϊκή παράταξη με γραμμή εθνικής συνεννόησης χθες, σήμερα, αύριο.

Σε αυτές τις συνθήκες για τη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της χώρας και την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, αποτελεί επιτακτικό χρέος, ο ισχυρός φορέας της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα

Η ισχυρή αυτόνομη Κεντροαριστερά, χωρίς αυταπάτες και λαϊκισμό, αλλά με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ξεκάθαρη πολιτική και ιδεολογική οριοθέτηση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, είναι αυτή που οφείλει να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας και να επηρεάσει καθοριστικά τη διακυβέρνηση της χώρας.

Το εγχείρημά μας οφείλει να συμβάλλει σε μια δημιουργική μετεξέλιξη, σε έναν νέο ανοιχτό φορέα, ικανό να εκφράσει νέες ιδέες, νέες προτεραιότητες, νέους ανθρώπους.

Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς προχωρά σήμερα με όχημα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με όσες δυνάμεις πράγματι θέλουν να συμβάλλουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας και στη συγκρότηση αυτού του νέου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας, που θα αλλάξει τους σημερινούς αδιέξοδους πολιτικούς συσχετισμούς και θα επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ήδη ξεκινήσει ένα οδοιπορικό Διαλόγου με την κοινωνία σε όλη την Ελλάδα που έχει ανάγκη η χώρα για την εθνική ανασυγκρότηση και ταυτοχρόνως για τη δημιουργία δικτύων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παντού. Σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργασιακό χώρο.

Η δυναμική του εγχειρήματος, η ανάπτυξη δικτύων και η δημιουργία βάσης μελών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα οδηγήσει εντός του 2017 – λαμβάνοντας υπόψη και τις πολιτικές εξελίξεις – στο Συνέδριο μας.

Κεντρικός πολιτικός στόχος και επιδίωξη είναι να δοθεί μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, ζωτικός χώρος ισότιμης συμμετοχής, έκφρασης και εκπροσώπησης στα συλλογικά όργανα που έχουν ήδη δημιουργηθεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σε κάθε κίνηση, σε όποια συλλογική έκφραση, σε όλους/ες όσους/ες πιστεύουν στην ανασύνθεση, ενότητα και μετεξέλιξη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς και εμπνέονται από την προοπτική να είναι αυτός ο χώρος ένα αυτόνομο, μαζικό, κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη τίθεται σε εκλογική ετοιμότητα και διάταξη μάχης για την ανάδειξη μας σε εναλλακτικό πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης».

The post Διαφωνία Βενιζέλου με Γεννηματά, «να εξηγήσουμε με ποιους θα κυβερνήσουμε» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα