Εκτάκτως στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Αχτσιόγλου

21:11 3/4/2017 - Πηγή: Protagon

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Τρίτη κυβερνητικό κλιμάκιο τριών υπουργών (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Αχτσιόγλου) προκειμένου να συζητήσει, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους θεσμούς, εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνηση για τα μέτρα της περιόδου 2019 – 2020 που θα αμβλύνουν τις περικοπές στις συντάξεις και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Το ξαφνικό ραντεβού της Τρίτης στις Βρυξέλλες

επιβεβαιώνεται από αξιόπιστες πηγές. Πρόκειται για ύστατη προσπάθεια προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ και να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι την Πέμπτη, ώστε στο Eurogroup της Παρασκευής 7 Απριλίου στη Μάλτα να αποφασιστεί πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Ελλάδα για να προετοιμαστούν εκ του σύνεγγυς τα τελικά κείμενα της συμφωνίας.

Οπως ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους με γνώση των διαβουλεύσεων, οι τρεις υπουργοί ενδέχεται να έχουν επαφές με εκπροσώπους των θεσμών, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχουν οριστικοποιηθεί οι συναντήσεις.

Ωστόσο από την άλλη πλευρά, υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο λήψης αποφάσεων για την Ελλάδα στο Eurogroup της Παρασκευής, καθώς στην ατζέντα της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα το ελληνικό θέμα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, θα υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί στις συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών – αυτό θα γίνει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Μεταξύ των εκκρεμοτήτων οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εργασιακά, τα ενεργειακά και τα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2018.

Από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το «ταχύτερο δυνατό», αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί σε ημερομηνίες. Ο κ. Σχοινάς πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται από τις έδρες των θεσμών, ώστε να αξιοποιηθεί η πρόοδος που επετεύχθη το προηγούμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητείται την Τρίτη η πορεία του ελληνικού προγράμματος και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Τη συζήτηση, που έχει προγραμματιστεί για τις 16.00 ώρα Ελλάδας, θα ανοίξει με την τοποθέτηση του ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Κομισιόν, ενώ το Συμβούλιο θα εκπροσωπηθεί από την προεδρία της Μάλτας. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, θα εκπροσωπήσει στη συζήτηση την ευρωπαϊκή Αριστερά.

Η προκλητική απουσία του Ντάισελμπλουμ

Στην εκδήλωση δεν θα παραστεί ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ενημέρωσε ότι δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί λόγω του προγράμματός του, προκαλώντας αντιδράσεις από ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε καλέσει τον ολλανδό υπουργό να μετάσχει στη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα και οι ευρωβουλευτές περίμεναν αυτή την ευκαιρία για να τον επικρίνουν σκληρά, στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεών του για τον Νότο της Ευρώπης.

«Ομόφωνη καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πολλοστή άρνηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ να απαντήσει ερωτήσεις για τις θυσίες που κάνουν οι πολίτες μας», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. «Είναι και θέμα στοιχειώδους ευγένειας», πρόσθεσε σε δηλώσεις του, σύμφωνα με το ANSA και ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον επικεφαλής του Eurogroup.

Ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα σχολίασε ότι η άρνηση του κ. Ντάισελμπλουμ ήταν «περαιτέρω προσβολή έπειτα από τις προηγούμενες ντροπιαστικές δηλώσεις του» και επανέλαβε ότι «πρέπει να παραιτηθεί».

Την ίδια στιγμή, κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα, πραγματοποιεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Μάλιστα, από το Μαξίμου τονίζεται ότι «καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα».

Καταλήγοντας οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως «σύντομα και μετά την ολοκλήρωση των επαφών, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις».

The post Εκτάκτως στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Αχτσιόγλου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα