Μπρα ντε φερ εισαγγελίας – καταλανικής αστυνομίας για την αποτροπή του δημοψηφίσματος

Κορυφώνεται η κινητοποίηση της ισπανικής κυβέρνησης για την αποτροπή του καταλανικού δημοψηφίσματος, με εντολές για αποκλεισμούς κτιρίων και επιστράτευση όλο και περισσότερων αστυνομικών δυνάμεων ώστε μη καταστεί δυνατή η διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Πέντε ημέρες πριν από τη ορισθείσα ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος

για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας (1η Οκτωβρίου), η γενική εισαγγελία της Ισπανίας επιταχύνει τις κινήσεις της για την αποτροπή του, με τον ανώτατο εισαγγελέα της Καταλωνίας να διατάσσει (την Τρίτη) την τοπική αστυνομία να αποκλείσει όλα τα σημεία που έχουν επιλεγεί για να στηθούν οι κάλπες και να μην επιτρέψουν την είσοδο σε κανέναν.

Από την πλευρά της, η τοπική αστυνομία Mossos d’ Esquadra δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο εύρος της αποστολής, κάτι που αναμένεται να κοινοποιηθεί και επισήμως στην εισαγγελία της Καταλωνίας.

Σύμφωνα με τη διαταγή που διακοινώθηκε στον επικεφαλής των Mossos, Τζουσέπ Λιουΐς Τραπέρο, από τον ανώτατο εισαγγελέα της Καταλωνίας, Χοσέ Μαρία Ρομέρο ντε Τεχάδα, η τοπική αστυνομία «οφείλει να οργανώσει και εκτελέσει» τον αποκλεισμό εκείνων «των σημείων και κτηρίων». που έχουν ορισθεί ως εκλογικά τμήματα για την 1η Οκτωβρίου, «απομακρύνοντας, ανάλογα, και όποια πρόσωπα» βρίσκονται εκεί και να «ταυτοποιήσει τους υπεύθυνους και όσους συμμετέχουν στην κατάληψή τους».

Επιπλέον, καθήκον τους -σύμφωνα με τη διαταγή της εισαγγελίας- είναι να κατάσχουν ο,τιδήποτε κρίνεται «χρήσιμο» για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος: κάλπες, υπολογιστές, ψηφοδέλτια και προεκλογικό υλικό.

Όπως επισημαίνεται στη διαταγή, ο αποκλεισμός θα πρέπει να είναι εμφανής και αποτελεσματικός, με χρήση υλικού που θα εγγυάται το απαραβίαστο και επιγραφές που θα προειδοποιούν για την ποινική ευθύνη» όσων τον παραβιάζουν.

Δεδομένου επίσης, ότι τα περισσότερα από τα εκλογικά τμήματα είναι σχολικές μονάδες, η αστυνομική επιχείρηση θα πρέπει να ξεκινήσει την Παρασκευή, αμέσως μετά τη λήξη του ωραρίου των μαθημάτων και να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ζητείται εξάλλου να αποτραπεί η συγκρότηση εκλογικών τμημάτων για την ψηφοφορία, που έχει ορισθεί να ξεκινήσει στις 07.30, τοπική ώρα (08.30) την 1η Οκτωβρίου, παρεμποδίζοντας την είσοδο στους υπευθύνους και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό.

Η εισαγγελία επισημαίνει ακόμα στους Mossos πως εάν θεωρούν πως δεν διαθέτουν τα αναγκαία μέσα και το δυναμικό για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, τότε θα πρέπει να αποταθούν στις κατά τόπους δημοτικές αστυνομίες και εάν ούτε και τότε δύναται να εκτελεσθεί επακριβώς το έργο τους, να προσφύγουν στη συνδρομή των δυνάμεων της Εθνοφυλακής και της Εθνικής Αστυνομίας που έχουν αναπτυχθεί στην Καταλωνία.

Από την πλευρά τους, οι Mossos μετά την εξέταση του περιεχομένου της διαταγής αναμένεται, κατά τη σημερινή συνάντηση στην εισαγγελία όλων των υπευθύνων για το ζήτημα του δημοψηφίσματος, να ενημερώσουν σχετικά την αδυναμία τους -σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα- να εκπληρώσουν την αποστολή.

Στο ί διο πλαίσιο, αναμένεται να εκφράσουν την αντίρρησή τους να τεθεί επικεφαλής τους ο συνταγματάρχης της Εθνοφυλακής, Ντέγο Πέρεθ ντε λος Κόβος, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών. Ανάμεσα σε άλλα, τέλος, θα επισημανθεί το γεγονός ότι η υπηρεσία υπάγεται διοικητικά στην καταλανική Τζενεραλιτάτ (Generalitat de Catalunya) υπό τον πρόεδρο Κάρλες Πουτζεμόντ, το πρόσωπο δηλ. που έχει προκαλέσει το δημοψήφισμα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την εκπλήρωση της αποστολής αποτροπής του.

Η τουλάχιστον προβληματική σχέση της εισαγγελίας με την καταλανική αστυνομία επιδεινώθηκε περαιτέρω -χωρίς μάλιστα να υπάρχουν ενδείξεις εκτόνωσης- και από τα πρόσφατα γεγονότα στο συμβούλιο Οικονομίας της Καταλωνίας, όπου άνδρες της Εθνοφυλακής παρέμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες από το το συγκενρωμένο πλήθος, χωρίς να υπάρξει επέμβαση από την πλευρά των Μοssos.

The post Μπρα ντε φερ εισαγγελίας – καταλανικής αστυνομίας για την αποτροπή του δημοψηφίσματος appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα