Μπισκότα αμαρέτι, της Ιταλίας τα «πικρούτσικα»

10:30 1/2/2017 - Πηγή: Protagon

Στην Ελλάδα όταν λέμε «αμαρέτι» το μυαλό μας πάει αμέσως στα πολυδιαφημισμένα γκοφρετίνια. Η λέξη όμως είναι ιταλική, σημαίνει «πικρούτσικα» και αναφέρεται σε ένα παραδοσιακό μπισκότο, τελείως διαφορετικό από τα γνωστά γκοφρετίνια, του οποίου το βασικό συστατικό είναι τα αμύγδαλα.

Τα αμαρέτι γεννήθηκαν στην Ιταλία κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα, ενώ μετέπειτα, στην περίοδο της Αναγέννησης, διαδόθηκαν σε όλη την Ευρώπη και τις αραβικές χώρες.

Οι

Ιταλοί έχουν διάφορες ποικιλίες αμαρέτι, πιο γνωστά αυτά του Saronno (κοντά στο Μιλάνο), που είναι σκληρά και τραγανά, ενώ λίγο πιό δυτικά, στο Sassello (Λιγκούρια) συναντάμε τα μαλακά αμαρέτι.

Αν η ονομασία αμαρέτο σας θυμίζει λικέρ, έχετε δίκιο, καθώς τα μπισκότα αυτά αρωματίζονται με πικραμύγδαλα, όπως και το λικέρ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι είναι και τα δύο τοπικά προϊοντα της περιοχής του Σαρόνο, όπου καλλιεργούνται βερύκοκα, από τα οποία παίρνουν και τα αρωματικά κουκούτσια.

Τα αμαρέτι τα έχουμε παρουσιάσει στο laboratorio εδώ και πολλά χρόνια (συνταγή εδώ), καθώς οι Ιταλοί τα προσθέτουν σε διάφορες συνταγές τους, κι εγώ που ήθελα να τα χρησιμοποιήσω δεν μπορούσα να τα βρω στην Ελλάδα και αναγκάστηκα να τα φτιάξω μόνη μου. Αυτή ήταν η συνταγή γιά τα τραγανά αμαρέτι, που συνήθως βρίσκουμε στο εμπόριο.

Καιρός όμως είναι να γνωρίσουμε και τα εξίσου νόστιμα μαλακά αμαρέτι…

Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.

The post Μπισκότα αμαρέτι, της Ιταλίας τα «πικρούτσικα» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα