Αρνάκι ή κατσικάκι της αποκριάς, με σταμναγκάθι

Το τραπέζι της Αποκριάς (ή Αποκράς στην κρητική ντοπιολαλιά) περιλαμβάνει μερικά από τα πιο ανθυγιεινά κρητικά εδέσματα. Τυριά, μακαρόνια και πιλάφια με στακοβούτυρο, πολλά γλυκά. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι αν τα καταναλώνει κανείς μόνο στις Απόκριες και τις γιορτές, όπως έκαναν στο παρελθόν, δεν χαλάει ο κόσμος. Το κακό με μας τους σύγχρονους είναι ότι τα έχουμε εντάξει μέσα στην καθημερινότητά μας κι έτσι αυτή η υπερβολή δημιουργεί τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που όλοι γνωρίζουμε και στην υγεία μας και στην

εμφάνισή μας. Το κρέας, λοιπόν, που συνδέεται άρρηκτα με το κρητικό αποκριάτικο τραπέζι είναι το κρέας των αμνοεριφίων. Το λέμε οζίστικο ή ωζίστικο (οζό ή ωζό είναι το ζώο γενικά και χρησιμοποιείται κυρίως για αρνιά και ρίφια).

Εκτός από ψητό, το συνηθίζουμε συνδυασμένο με χόρτα ή λαχανικά και τις περισσότερες φορές το αυγοκόβουμε με αυγολέμονο. Τα φρικασεδάκια είναι τα αγαπημένα αποκριάτικα πιάτα ιδιαίτερα για την κρεάτινη, την Α’ Αποκριά. Με μαρούλια, με αγκινάρες, με ασκολύμπρους, με άλλα άγρια ή καλλιεργημένα χόρτα. Ιδιαίτερα αγαπητό πιάτο εποχής είναι το κρέας με σταμναγκάθι. Εγώ σ’ αυτό το συνδυασμό δεν συνηθίζω το αυγολέμονο παρόλο που κάποιοι το κάνουν κι έτσι. Θεωρώ ότι χωρίς το αυγό αναδεικνύονται καλύτερα οι γεύσεις και οι μυρωδιές των λίγων αλλά εκλεκτών συστατικών του πιάτου.

Το σερβίρω με ένα καλό πρόβειο γιαούρτι ή κάποιο τυρί κρέμα. Εμείς σήμερα είχαμε χανιώτικη γαλομυζήθρα και εξαιρετικό πρόβειο γιαούρτι. Το έχουμε δοκιμάσει και με ξύγαλο Σητείας και ταιριάζει επίσης υπέροχα.

Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.

The post Αρνάκι ή κατσικάκι της αποκριάς, με σταμναγκάθι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα