Απεφεύχθη ο πανικός στην Κω – Αλώβητα τα ξενοδοχεία, ηρεμία στους τουρίστες

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται σε δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό Πρακτορείο οι τουριστικοί πράκτορες της Κω μετά το μεγάλο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που άφησε πίσω του δύο νεκρούς τουρίστες και δεκάδες τραυματίες (εκ των οποίων 7 σοβαρά). Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι του νησιού που δέχτηκε και το ισχυρότερο πλήγμα, με αποτέλεσμα να μην είναι πια λειτουργικό. Σύμφωνα με τους παράγοντες του τουρισμού στο νησί το επόμενο διάστημα θα φανεί αν υπάρξουν ακυρώσεις τουριστικών πακέτων.

Με εξαίρεση πάντως την καταστροφή στο λιμάνι της Κω, η ζωή λίγες μόλις ώρες μετά το χτύπημα του φονικού

σεισμού συνεχίζεται κανονικά και επικρατεί σχετική ψυχραιμία. Υπάρχουν βέβαια μεμονωμένες περιπτώσεις τουριστών που έσπευσαν να εγκαταλείψουν το νησί, η γενικότερη εικόνα ωστόσο στα τουριστικά καταλύματα είναι αυτή της ηρεμίας και της ομαλότητας. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι οι ξενοδοχειακές υποδομές του νησιού βγήκαν ανέπαφες από το πέρασμα του Εγκέλαδου (εκτός από κάποιες μικροζημιές σε πιο παλιά κτίρια κυρίως στο κέντρο της Κω).

Τη νύχτα του σεισμού πολλοί τουρίστες επέλεξαν να κοιμηθούν στο ύπαιθρο, βγάζοντας σε ανοικτούς χώρους τα κρεβάτια των δωματίων τους. Από το πρωί πάντως η ζωή στα καταλύματα επιστρέφει στην καθημερινότητα των διακοπών.

The calm after the storm #kos #earthquake #greece pic.twitter.com/lhjdIXboy1

— Deborah kinnear (@deborah_bigtoe) July 21, 2017

Οι τουριστικοί πράκτορες του νησιού εκφράζουν ανησυχία μόνο για τη τη ζημιά στο λιμάνι, καθώς ήδη ήταν αδύνατον να καταπλεύσουν τα πλοία της ακτοπλοΐας, από την άλλη όμως το αεροδρόμιο του νησιού λειτουργεί χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Προβλήματα παρατηρούνται στη σύνδεση του νησιού με την Τουρκία, αφού εκεί καταστράφηκε το κτίριο ελέγχου των διαβατηρίων. Για τον λόγο αυτό οι ημερήσιες εκδρομές από και προς τις τουρκικές ακτές έχουν ακυρωθεί.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Fraport Greece, διαβεβαιώνει ότι το αεροδρόμιο της Κω λειτουργεί κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια για επιβάτες και πτήσεις. Η εταιρία δηλώνει ότι προχώρησε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών και πτήσεων και αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αεροδρομίου. Έχει ελεγχθεί διεξοδικά ο διάδρομος προσγείωσης- απογείωσης καθώς και όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις για τυχόν ζημιές. Επισημαίνεται ακόμη ότι δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές, ενώ στους χώρους που υπήρξαν μικρές υλικές ζημιές είναι σε εξέλιξη η επιδιόρθωσή τους.

Αναφορικά με τις ήδη προγραμματισμένες πτήσεις παρατηρούνται μόνο μικρές καθυστερήσεις, οι οποίες αναμένεται να εξομαλυνθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές εταιρίες και τους tour operators, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τον προγραμματισμό των πτήσεων τους.

Πολλοί από τους τουρίστες επέλεξαν να κοιμηθούν έξω από τα δωμάτιά τουςΚινητοποίηση και στο ΥΠΕΞ

Σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όλες τις αρμόδιες Αρχές, βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες, και το υπουργείο Εξωτερικών. Ήδη, έχει μεριμνήσει για την ειδοποίηση των ξένων πρεσβειών στην Ελλάδα σχετικά με τους τραυματίες από το χτύπημα του σεισμού, ενώ διευκολύνει την επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες ελληνικές Αρχές των εδώ διπλωματικών και προξενικών Αρχών ξένων χωρών για την παροχή προξενικής αρωγής στους υπηκόους τους.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αποφασίστηκε η ενίσχυση της κρυπτογραφικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ που συνδράμει τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και η μετάβαση στη Κω του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού Μιχάλη Κόκκινου, που θα συνδράμει το κυβερνητικό κλιμάκιο που ήδη βρίσκεται στο νησί.

Σε κινητοποίηση, τέλος, βρίσκονται η πρεσβεία μας στην Αγκυρα και οι προξενικές Αρχές της Ελλάδας στην Τουρκία για την περίπτωση που χρειαστεί παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες υπηκόους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Στην Κρήτη οι πολυτραυματίες

Λίγο μετά τις 10 το πρωί η επιχείρηση αερομεταφοράς στην Κρήτη τεσσάρων από τους τραυματίες που είναι σε σοβαρή κατάσταση (τριών ξένων και ενός Έλληνα). Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος C 130 από το σεισμόπληκτο νησί στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», απ΄ όπου τους παρέλαβαν μονάδες του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Από τη διακομιδή πολυτραυματία στο νοσοκομείο Ηρακλείου/ Reuters Στέφανος Ραπανης

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πρόκειται για έναν 22χρονο Νορβηγό που έχει ακρωτηριαστεί στο ένα πόδι ενώ στο άλλο φέρει κάταγμα, και έναν 25χρονο, επίσης Νορβηγό, που παρουσιάζει υπαραχνοειδή αιμορραγία από κάταγμα κρανίου. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και μια 25χρονη Ελληνίδα με κατάγματα και στα δυο πόδια καθώς και ένας 37χρονος με κάταγμα του οφθαλμικού κόγχου.

Οργισμένη από το γεγονός ότι για να αντιμετωπιστεί η κατάστασή της χρειάστηκε η μεταφορά της στο Ηράκλειο η 25χρονη ξέσπασε δίνοντας, ειρωνικά, συγχαρητήρια στους πολιτικούς. «Να πάνε να πνιγούν όλοι… μ’ ένα τσουνάμι», είπε μπροστά στην κάμερα.

Από νωρίς το πρωί είναι επί ποδός το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τόσο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που εφημερεύει, όσο και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Όπως δήλωσε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιάννης Τασσόπουλος, το νοσοκομείο είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για την παροχή ιατρικής φροντίδας στους τραυματίες.

Τρεις σοβαρά τραυματίες παραμένουν στην Κω με ορθοπεδικά τραύματα και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να μεταφερθούν αύριο στη Ρόδο ή και την Αθήνα.

Σύμφωνα με δηλώσεις στον Alpha 9,89 του κ. Νεκτάριου Γεωργαντή, αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου της Κω, από τους 100 τραυματίες, οι 78 ήταν επιπόλαιοι τραυματισμοί. Από τους 22 που έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης, οι έξι αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά και στη συνέχεια ετοιμάστηκαν για διακομιδή. Πρόκειται για βαριά περιστατικά, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Δεν υπάρχουν αγνοούμενοι

Η ομάδα της ΕΜΑΚ που έφτασε στην Κω δεν χρειάστηκε τελικά να επιχειρήσει, καθώς δεν υπάρχουν αγνοούμενοι, ενώ όπως είπε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, που βρίσκεται στο νησί, από το πρωί δύτες εξετάζουν τις ζημιές που έχει υποστεί το λιμάνι, με στόχο «πολύ γρήγορα τουλάχιστον ένα μέρος του λιμανιού να δοθεί στη λειτουργία». Οι ζημιές είναι πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με τον πρόσφατο χτύπημα του Εγκέλαδου στη Λέσβο και εντοπίζονται στο κέντρο του νησιού,σημείωσε ο κ. Καπάκης τονίζοντας ότι άμεσα θα ξεκινήσει άμεσα ο έλεγχος καταλληλότητας των κτιρίων που έχουν υποστεί ρηγματώσεις ή ζημιές. Στην Κω μετέβη και δεύτερο κλιμάκιο μηχανικών οι οποίοι σε συνεργασία με τους τοπικούς μηχανικούς – συνολικά 35 – θα ξεκινήσουν τους ελέγχους.

Στο νησί αναμένονταν, τέλος, τέσσερις ειδικοί λιμενολόγοι της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Υποδομών, καθηγητής του ΕΜΠ ειδικός στα λιμενικά έργα καθώς και άλλοι ειδικοί, για να εκτιμήσουν την κατάσταση στο λιμάνι και να προτείνουν λύσεις για την επαναλειτουργία του έστω και τη μερική.

Μεγάλη η καταστροφή στο λιμάνι της Κω / Intime Νίκος Χριστοφάκης

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, Γιώργο Δέδε, το πρόβλημα που υπήρχε με τον έλεγχο διαβατηρίων (Σένγκεν) και λειτουργούσε σε υποδομή μέσα στο λιμάνι έχει αντιμετωπιστεί. Επίσης, καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για την καλύτερη αξιοποίηση των δύο μικρότερων λιμανιών στο νησί, στο Μαστιχάρι και την Κέφαλο, για όσο καιρό παραμείνει εκτός λειτουργίας ο κεντρικός λιμένας.

The post Απεφεύχθη ο πανικός στην Κω – Αλώβητα τα ξενοδοχεία, ηρεμία στους τουρίστες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα