«Αντίο στην ΕΕ εάν δεν συνεχιστεί η ένταξη» λέει ο Ερντογάν

18:34 2/5/2017 - Πηγή: Protagon

Η Τουρκία θα σταματήσει να την προσπάθεια να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση εάν οι Βρυξέλλες δεν ανοίξουν νέα ενταξιακά κεφάλαια, τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια δήλωση που φανερώνει με όλο και μεγαλύτερη σαφήνεια την απομάκρυνση της χώρας του από την Ευρώπη.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά από τελετή με την οποία έγινε και πάλι μέλος του κυβερνώντος

κόμματος AKP, υλοποιώντας μία από τις μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε το πρόσφατο δημοψήφισμα το οποίο αίρει το ασυμβίβαστο μεταξύ προέδρου και ηγεσίας κόμματος.

Ο Ερντογάν ήταν πρόεδρος του AKP από το 2001 ως το 2014, όταν παραιτήθηκε για να αναλάβει την προεδρία της χώρας. Τώρα πρόκειται να εκλεγεί εκ νέου στις 21 Μαΐου, αντικαθιστώντας τον νυν πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να μην τερματίσουν μεν τις ενταξιακές διαβουλεύσεις με την Αγκυρα, οι οποίες είναι πάντως πρακτικά παγωμένες για καιρό, αλλά προσέθεσαν ότι δεν προτίθενται για την ώρα να ανοίξουν νέα κεφάλαια.

Από το 2005 έχει κλείσει μόνο ένα από τα 35 κεφάλαια, χωρίς μάλιστα οι σχετικές συνομιλίες να μην έχουν στα πιο «δύσκολα και βαριά» ζητήματα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το αποτυχημένο πραξικόπημα, η εκτεταμένη καταστολή, οι δηλώσεις Ερντογάν περί «ναζιστικής Ευρώπης» και οι δηλώσεις περί επαναφοράς της θανατικής ποινής επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο τις μάλλον ψυχρές σχέσεις. Και, όπως φαίνεται, έπεται συνέχεια…

The post «Αντίο στην ΕΕ εάν δεν συνεχιστεί η ένταξη» λέει ο Ερντογάν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα