Συνεννόηση ή συμφωνία; Δύο… ταχύτητες από Βερολίνο και Κομισιόν

15:37 2/5/2017 - Πηγή: Protagon

Κατεβάζει τους τόνους για τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και συνιστά συγκράτηση ενώ υπενθυμίζει ότι «η δουλειά (που πρέπει να γίνει) συνεχίζεται».

Αλλά την ίδια στιγμή ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Γερούν Ντάσελμπλουμ δια των εκπροσώπων τους βλέπουν να ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ως το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του δεν μιλά για συμφωνία, αλλά για συνεννόηση με τους Θεσμούς,

με την οποία δεν κλείνει ακόμη η αξιολόγηση.

Χαρακτηρίζει αυτή τη συνεννόηση «σημαντικό ενδιάμεσο βήμα» της αξιολόγησης, η οποία αρχικά θα έπρεπε να είχε κλείσει από το Δεκέμβριο του 2016, με το οποίο όμως δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία.

«Χρειάζεται ακόμη αποσαφήνιση σημείων, όπως πχ. το πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο η Ελλάδα τον περασμένο Μάιο δεσμεύτηκε να επιτύχει μεσοπρόθεσμα ύψος 3,5% για να είναι βιώσιμο το χρέος της», υπενθυμίζει το γερμανικό υπουργείο, το οποίο μοιάζει να απευθύνεται περισσότερο στο εσωτερικό προεκλογικό ακροατήριο.

Αυτό εξάλλου το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί σημείο διαφωνίας του Βερολίνου με το ΔΝΤ καθώς η επικεφαλής του Ταμείο Κριστίν Λαγκάρντ εξαρτά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πέραν αυτών, το υπουργείο τονίζει ότι «η δουλειά συνεχίζεται» και στόχος παραμένει να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Μάιου.

Εν τω μεταξύ οι Θεσμοί επιβεβαίωσαν και επίσημα την επίτευξη συμφωνίας «για ένα πακέτο που θα υποστηρίξει την ανάκαμψη, αποτελώντας τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM» χωρίς όμως να αναφερθούν σε λεπτομέρειες.

«Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να το υλοποιήσουν άμεσα, το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι συνομιλίες γύρω από τη βιωσιμότητα του χρέους, για την οποία υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική», υπογραμμίζουν.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί από περαιτέρω συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες, για μία αξιόπιστη στρατηγική με την οποία θα διασφαλίζεται ότι το χρέος της Ελλάδας θα είναι βιώσιμο.

Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ: Ανοίγει ο δρόμος για την αξιολόγηση

Η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισε από την πλευρά της ότι «ανοίγει ο δρόμος για την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» και ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά «επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα».

Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχει μια «ξεκάθαρη σειρά γεγονότων» ως προς τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους τις επόμενες εβδομάδες. Το επόμενο σημαντικό «πολιτικό βήμα», όπως σημείωσε η εκπρόσωπος θα είναι το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Agreement in Athens very positive development for #Greece. Now need swift implementation ahead of #Eurogroup and an understanding on debt!

— Pierre Moscovici (@pierremoscovici) May 2, 2017

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αναφορές του Μισέλ Ρέινς, εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ.

Στόχος στο επόμενο Eurogroup είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η διευθέτηση του ζητήματος του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα, δήλωσε ο κ. Ρέινς. Ακόμη, επανέλαβε την θέση του κ. Ντάισελμπλουμ κατά την ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου είχε αναφέρει ότι «στόχος μας είναι στο επόμενο Eurogroup να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, καθώς επίσης το θέμα του χρέους και η μεσοπρόθεσμη πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων».

The post Συνεννόηση ή συμφωνία; Δύο… ταχύτητες από Βερολίνο και Κομισιόν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα