Αναζητώντας μεθάνιο –και πιθανόν ζωή– στον Αρη

Απαντήσεις στα ακόμη ανοιχτά ερωτήματα για το αν υπάρχει -ή αν υπήρξε ποτέ- ζωή στο Αρη θα επιχειρήσει να δώσει η ευρωπαϊκή και ρωσική αποστολή ExoMars η οποία εκτοξεύτηκε με επιτυχία το πρωί της Δευτέρας από το Καζακστάν.

Η έρευνα του δορυφόρου θα επικεντρωθεί στην πηγή προέλευσης του μεθανίου, όπως και άλλων αερίων που υπάρχουν σε μικροποσότητες στην ατμόσφαιρα του Αρη.

Οι ως τώρα έρευνες δείχνουν ότι στην αρειανή ατμόσφαιρα υπάρχουν ίχνη μεθανίου, μόλις μερικά μέρη στο δισεκατομμύριο όταν στη Γη είναι πάνω από 1.800 μέρη εξαιτίας της βιομηχανικής

επανάστασης.

Επειδή το άχρωμο και άοσμο αυτό αέριο διαλύεται εύκολα από το υπεριώδες ηλιακό φως μέσα σε μερικές εκατοντάδες χρόνια, πρέπει να υπάρχει μια πηγή που θα το ανανεώνει. Στη Γη οι πηγές είναι τα ηφαίστεια και οι ζωντανοί οργανισμοί, κατά κύριο λόγο τα μηρυκαστικά, όπως οι αγελάδες και για την ακρίβεια τα μικρόβια στα στομάχια τους.

Τους δύο τελευταίους αιώνες και η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί την έκλυση μεγάλων ποσοτήτων μεθανίου, το οποίο είναι ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, πολύ περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα, και για αυτό η έκλυσή του είναι περιορισμένη ανά χώρα.

Στον Αρη, αντίθετα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ενεργή ως σήμερα ηφαιστειακή δραστηριότητα και, για την ώρα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια μορφή ζωής που θα μπορούσε να παράγει μεθάνιο – έστω και αν πρόκειται για μικρόβια βαθιά μέσα στο έδαφος.

Μία άλλη πιθανή πηγή, σημειώνει το BBC, είναι γεωλογικές διαδικασίες στο υπέδαφος όπου το νερό (το οποίο είναι γνωστό ότι υπάρχει στον κόκκινο πλανήτη) αντιδρά με πετρώματα και παράγει υδρογόνο. Αυτό με τη σειρά του, μέσα από άλλες αντιδράσεις, παράγει μεθάνιο.

Η αποστολή, πέρα από το επιστημονικό κομμάτι, είναι στοίχημα για τη Ρωσία και την επιστροφή της σε ένα πλανήτη όπου μετρά περισσότερες αποτυχίες κατά επιτυχίες

Το ExoMars θα χρειαστεί μερικούς μήνες για να φτάσει στον Αρη και άλλο ένα χρόνο για την αλλαγή της τροχιάς πριν αρχίσει η πενταετής αποστολή παρατήρησης τον Δεκέμβριο του 2017.

Στις 16 Οκτωβρίου θα απελευθερώσει ένα μικρό όχημα, το Schiaparelli, το οποίο θα προσεδαφιστεί τρεις ημέρες αργότερα και θα πραγματοποιήσει πειράματα, αν και βασικός στόχος είναι να μελετηθεί η συμπεριφορά του κατά την είσοδο στην αρειανή ατμόσφαιρα.

Η αποστολή ExoMars είναι από τις πρώτες της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) και της Ρωσίας. Συνέχεια έχει ένα ρομποτικό όχημα που υπολογίζεται ότι θα εκτοξευτεί το 2018 ή, το πιθανότερο, το 2020.

Ταυτόχρονα, είναι και η επιστροφή της Ρωσίας σε ένα δύσκολο στόχο, τον Αρη, καθώς μόλις τρεις από τις 19 αποστολές της εκεί είχαν επιτυχία. Οι υπόλοιπες δεν έφτασαν ποτέ ή έφτασαν και δεν απέστειλαν δεδομένα στη Γη.

The post Αναζητώντας μεθάνιο –και πιθανόν ζωή– στον Αρη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα