Ο Πούτιν αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Συρία

Ακούγεται σχεδόν ανέλπιστο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό: εντολή στην ηγεσία του στρατού, για την έναρξη της αποχώρησης του κύριου τμήματος των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, έδωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτιμώντας ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κρεμλίνο με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου και Σεργκέι Λαβρόφ, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η απόσυρση

των ρωσικών δυνάμεων πρέπει να αρχίσει από την Τρίτη 15 Μαρτίου, προσθέτοντας ότι έδωσε επίσης εντολή για την ενίσχυση του ρόλου της Μόσχας στην ειρηνευτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

«Η αποστολή που ανατέθηκε στο υπουργείο Αμυνας και στις ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώθηκε και, κατά συνέπεια, δίνω εντολή στο υπουργείο Αμυνας να ξεκινήσει από αύριο την απόσυρση του μεγαλύτερου τμήματος των στρατιωτικών μας δυνάμεων από την Αραβική Συριακή Δημοκρατία», είπε ο κ. Πούτιν στον κ. Σόιγκου, όπως μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Η Ρωσία θα διατηρήσει ένα κέντρο υποστήριξης αεροπορίας στη Συρία, προκειμένου να παρακολουθεί την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο κ. Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ για να τον ενημερώσει για τη ρωσική απόφαση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δαμασκού, οι κύριοι Ασαντ και Πούτιν συμφώνησαν στην επικοινωνία τους για τη μείωση της παρουσίας της ρωσικής αεροπορίας στη Συρία. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο κ. Ασαντ δήλωσε στον πρόεδρο της Ρωσίας ότι «ελπίζει πως οι συνομιλίες της Γενεύης θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Οι δύο αρχηγοί κρατών συμφώνησαν ότι οι δράσεις της ρωσικής αεροπορίας στη Συρία επέτρεψε τη «ριζική ανατροπή της κατάστασης σε σχέση με την καταπολέμηση των τρομοκρατών στην περιοχή». Ο Aσαντ, αναγνώρισε τον «επαγγελματισμό, το θάρρος και τον ηρωισμό» των ρώσων στρατιωτών και αξιωματούχων. Ο ηγέτης της Συρίας τόνισε, επιπλέον, την ετοιμότητά του να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία και τις πολιτικές εξελίξεις το συντομότερο δυνατόν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η επέμβαση της Μόσχας υπέρ του καθεστώτος της Δαμασκού από το φθινόπωρο και ένθεν έγινε αιτία ν’ αλλάξουν τα δεδομένα επί του εδάφους με τις δυνάμεις του Ασαντ να έχουν ανακτήσει πλέον τον έλεγχο στρατηγικής σημασίας περιοχών στη χώρα. Η Μόσχα ξεκίνησε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς επί ρωσικού εδάφους τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις του Ασαντ κατά των τζιχαντιστών και του Ισλαμικού Κράτους.

H ανακοίνωση συμπίπτει με την επανέναρξη των συνομιλιών που γίνονται στη Γενεύη για το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Είναι προφανές ότι ο Πούτιν επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα στη Συρία, αλλά και στους υπόλοιπους παράγοντες της περιοχής ότι πρέπει, πλέον, να υπάρξει πολιτική λύση. Είναι δεδομένο, επίσης, ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί ο συμβολισμός, αλλά και η συγκυρία της απόφασης Πούτιν.

Λίγες ώρες νωρίτερα, τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές δυνάμεις κατά του ISIS στη Ράκα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ είχαν προτείνει στη Μόσχα έναν «καταμερισμό εργασίας» στη Συρία, ζητώντας οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των Ρώσων να επικεντρωθούν στην Παλμύρα, ενώ οι συμμαχικές δυνάμεις, σε συνεργασία με τη Ρωσία, θα επικεντρώνονταν στη Ράκα.

Η αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία αντανακλά τη βούληση της Μόσχας να προωθήσει μία πολιτική διευθέτηση της σύρραξης, δήλωσε τη Δευτέρα ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Βιτάλι Τσούρκιν. «Η διπλωματία μας έλαβε οδηγίες για την ενίσχυση των προσπαθειών μας με στόχο την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης στη Συρία», εξήγησε στους δημοσιογράφους. Ο Βιτάλι Τσούρκιν δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο η Ρωσία να συνεχίσει να πλήττει τις τζιχαντιστικές οργανώσεις. «Οι διεθνείς προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας θα συνεχισθούν», είπε, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέβαλαν στην «αποδυνάμωση των υποδομών» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. «Βρισκόμαστε σε πολιτική φάση, στη φάση τερματισμού των εχθροπραξιών», είπε προσθέτοντας ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία εις το εξής θα επικεντρωθεί ουσιαστικά στον έλεγχο της εκεχειρίας στη Συρία. «Θα διατηρήσουμε στρατιωτικά μέσα στη Συρία -στη Λατάκεια και την Ταρτούς- για να παρακολουθήσουμε την κατάπαυση των εχθροπραξιών», διευκρίνισε ακόμη, εξηγώντας ότι η Ρωσία διαθέτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τέτοιες αποστολές.

Στην Ουάσινγκτον, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση για την απόφαση του προέδρου της Ρωσίας να δώσει εντολή για να ξεκινήσει άμεσα η απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία, ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν προετοιμασίες για μία τέτοια κίνηση.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας θα βρεθεί υπό πίεση για να διαπραγματευθεί μία ειρηνική μετάβαση για τον τερματισμό του πολέμου, εάν η Ρωσία αποσύρει το βασικό τμήμα των στρατιωτικών της δυνάμεων. «Και αν η ανακοίνωση της Μόσχας εφαρμοσθεί, αυτό θα αυξήσει την πίεση επί του καθεστώτος Ασαντ να διαπραγματευθεί, τελικά, σοβαρά μία ειρηνική πολιτική μετάβαση στη Γενεύη», είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

(REUTERS/Mikhail Klimentyev)

5 χρόνια πόλεμος στη Συρία

Περισσότεροι από 270.000 νεκροί, τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός ξεριζωμένος και μια χώρα ερειπωμένη: η εξέγερση στη Συρία κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ που ξέσπασε πριν από πέντε χρόνια εξελίχθηκε σε έναν καταστροφικό πόλεμο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης στη χώρα, έχει μετρήσει 271.138 νεκρούς. Ανάμεσά τους είναι 79.106 άμαχοι από τους οποίους 13.500 είναι παιδιά και 8.760 γυναίκες, σύμφωνα με απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 2016.

Η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση δεν περιλαμβάνει τους χιλιάδες αγνοούμενους, τους αντικαθεστωτικούς στις φυλακές του καθεστώτος και τα μέλη των δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Ασαντ που κρατούνται από τους αντάρτες και τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Σε έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο, ερευνητές του ΟΗΕ δήλωσαν ότι χιλιάδες άνθρωποι που κρατούνταν από τις διάφορες εμπλεκόμενες πλευρές έχασαν τη ζωή τους, κατηγορώντας το καθεστώς της Δαμασκού για «εξόντωση» των φυλακισμένων.

Σύμφωνα με συριακή ανθρωπιστική οργάνωση, 177 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί και περίπου 700 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί από το 2011.

Η γαλλική ΜΚΟ Handicap International κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον όλεθρο που σκορπούν τα εκρηκτικά όπλα, μιλά για ένα εκατομμύριο τραυματίες (7 Μαρτίου 2016).

Στη χώρα αυτή με πληθυσμό περίπου 23 εκατομμύρια πριν από τη σύγκρουση, 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί ή εκτοπιστεί από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ (στοιχεία 12ης Ιανουαρίου 2016).

«Τουλάχιστον 250.000 παιδιά ζουν υπό άγρια πολιορκία σε περιοχές που έχουν γίνει πραγματικές φυλακές», κατήγγειλε η ΜΚΟ Save the Children (Μάρτιος 2016).

Περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι ζουν σήμερα πολιορκημένοι στη Συρία, σύμφωνα με τον Υπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Μια… τυπική γειτονιά στη Συρία (REUTERS/Abdalrhman Ismail)

Ημερομηνίες-σταθμοί στον πενταετή πόλεμο

Ολα άρχισαν στις 15 Μαρτίου 2011 και, πλέον, ο πόλεμος εισέρχεται στο έκτο χρόνο του.

15 Μαρτίου 2011: Εναρξη πρωτοφανών διαδηλώσεων στη χώρα που κυβερνάται δια σιδηράς πυγμής επί 40 χρόνια από το καθεστώς Ασαντ

17 Ιουλίου 2012: Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός αρχίζει τη μάχη στη Δαμασκό, αλλά το καθεστώς ελέγχει στενά την πρωτεύουσα και την προασπίζει.

21 Αυγούστου 2013: Επίθεση σε δύο περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες κοντά στη Δαμασκό. Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατηγορούνται για χρήση του αερίου σαρίν (1.400 θάνατοι).

14 Ιανουαρίου, 2014: Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε καταλαμβάνουν τη βόρεια πόλη Ράκα.

9 Μαΐου 2014: Η παλιά πόλη της Χομς, στην κεντρική Συρία, που ονομάστηκε από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης «πρωτεύουσα της εξέγερσης» πέφτει στα χέρια του στρατού έπειτα από πολιορκία δύο ετών και σκληρές μάχες.

26 Ιανουαρίου 2015: Το ΙΚ εκδιώκεται από το Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία

28 Μαρτίου 2015: Συνασπισμός τζιχαντιστών, στον οποίο μετέχει το Μέτωπο Αλ Νόσρα και άλλες σουνιτικές ισλαμιστικές οργανώσεις καταλαμβάνει τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ. Τον Μάιο, ο Ασαντ παραδέχεται ότι τα στρατεύματά του υπέστησαν ήττες.

30 Σεπτεμβρίου 2015: Η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, αρχίζει αεροπορική εκστρατεία εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του ΙΚ.

27 Φεβρουαρίου 2016: Με πρωτοβουλία της Ρωσίας και των ΗΠΑ, μια πρωτοφανής συμφωνία για την παύση των εχθροπραξιών τίθεται σε ισχύ μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών.

Σε αυτές τις ημερομηνίες μένει να προστεθεί ακόμα μία – η βασικότερη: εκείνη που θα σηματοδοτήσει το τέλος του πολέμου στη Συρία, με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα που θα ακολουθήσουν για ολόκληρο τον πλανήτη και θα δώσουν μια νέα τροπή στο Προσφυγικό…

The post Ο Πούτιν αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Συρία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα