Ανατροπή στο «Καμπ Νου»/Το πρώτο παράσημο του κόουτς Ζιντάν

20:06 3/4/2016 - Πηγή: Protagon

Ο Κρόιφ, ο Ζιντάν και ο Ρονάλντο. Αυτοί ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του σαββατιάτικου «clásico». Στον αποχαιρετισμό του αναμορφωτή της Μπαρτσελόνα δάκρυσαν 99.264 ζευγάρια μάτια (ρεκόρ θεατών φέτος στο «Καμπ Νου»). Ηταν ένα συγκλονιστικό ποδοσφαιρικό μνημόσυνο, το οποίο παρακολούθησαν live από τηλεοράσεως σχεδόν δυο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 178 χώρες και επισκίασε τον ίδιο τον αγώνα των κορυφαίων συλλόγων της Ευρώπης.

Στο τέλος, ο προπονητής της Ρεάλ -που χάλασε το… πάρτι των Καταλανών με ένα μαεστρικό κοουτσάρισμα-

αντί να θριαμβολογήσει για το πρώτο του σπουδαίο παράσημο από την ημέρα που ανέλαβε την ομάδα, ανέβασε στο Instagram μια φωτογραφία. Αυτή που δείχνει όλους τους παίκτες του, αγκαλιασμένους, να αποτίουν φόρο τιμής στον Γιόχαν Κρόιφ. Πάνω από τα γκολ, το μεγαλείο του ποδοσφαίρου είναι κάτι τέτοιες στιγμές…

Στο πρώτο του «clásico», ο Ζινεντίν Ζιντάν έδωσε ρέστα. Αυτή η νίκη (1-2) έχει τη σφραγίδα του. Η χθεσινή Ρεάλ θύμισε αρκετά εκείνη του Μουρίνιο – του μετρ του αποτελέσματος. Μαζεμένη στα καρέ της, συμπαγής, μαχητική, και έτοιμη να «χτυπήσει» στις αντεπιθέσεις. Αφησε στην Μπαρτσελόνα την ανούσια κατοχή της μπάλας (68%-32%) στο πρώτο ημίχρονο και οδήγησε το ματς εκεί που ήθελε. Στις πολλές διακοπές και τις ελάχιστες φάσεις. Ο «Ζιζού» κατάφερε το -επί πολλούς μήνες και για τους πάντες- ακατόρθωτο: εξαφάνισε την «αγία τριάδα» των Μέσι, Νεϊμάρ και Σουάρες.

Τα πρώτα 45 λεπτά ολοκληρώθηκαν με 20 φάουλ, δυο κίτρινες κάρτες για κάθε ομάδα, ένα (!) κόρνερ, και από ένα σουτ στην αντίπαλη εστία. Ντέρμπι χωρίς γκολ στο ημίχρονο, είχαμε να δούμε από το 2009. Ολα έδειχναν οτι πηγαίναμε για το πρώτο 0-0 σε «clásico» από τον Νοέμβριο του 2002. Μέχρι το 55′, που ο -μισητός για τους Μαδριλένους- Πικέ άνοιξε το σκορ (με κεφαλιά) για την Μπαρτσελόνα. Δευτερόλεπτα νωρίτερα, ο Μέσι -αν και στα χάλια του χθες- λίγο έλλειψε να πετύχει το γκολ της χρονιάς, όμως ο Κέιλορ Νάβας απέκρουσε το σκαφτό πλασέ του Αργεντινού.

Επειτα συνέβη αυτό που δεν είχε γίνει εδώ και μισό αιώνα: αν και έχανε, η Ρεάλ κατάφερε να φύγει νικήτρια από το «Καμπ Νου». Κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες. Ισοφάρισε στο 62′ με γκολάρα του Μπενζεμά (το όγδοο τέρμα του σε 22 ντέρμπι), όμως, στη συνέχεια, ο διαιτητής Ερνάντεθ Ερνάντεθ ακύρωσε -ως επιθετικό φάουλ- καθαρό γκολ του Μπέιλ με κεφαλιά (στο 80′), στην επόμενη φάση ο Ρονάλντο εκτόξευσε μια… οβίδα στο οριζόντιο δοκάρι του Μπράβο, μετά ο Μπέιλ έχασε ένα ανεπανάληπτο τετ-α-τετ, και στο 84′ ο Σέρχιο Ράμος αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Τι άλλο να σου τύχει, δηλαδή; Αλλά η Ρεάλ δεν… μάσησε. Πέντε λεπτά πριν από το τέλος, ο Κριστιάνο Ρονάλντο «χόρεψε» τον Ντάνι Αλβες και με ψύχραιμο πλασέ πάγωσε το «Καμπ Νου». Δέκα γκολ έχει βάλει εκεί μέσα ο Πορτογάλος. Και 16, συνολικά, σε «clásico». Ξεπέρασε τον Ραούλ και έχει μπροστά του μόνο τον Ντι Στέφανο (18) και τον Μέσι (21). Μόνο που ο Μέσι τα έχει πετύχει σε 32 ντέρμπι, ενώ ο Κριστιάνο σε 25.

Η τελευταία ομάδα που είχε νικήσει την Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου», ήταν η Σεβίλλη, στις 3 του περασμένου Οκτωβρίου. Εκτοτε, η ομάδα του Λουίς Ενρίκε μετρούσε 39 αγώνες χωρίς ήττα (32 νίκες και 7 ισοπαλίες) και απειλούσε το απόλυτο ρεκόρ των 43 αγώνων της Γιουβέντους, η οποία είχε μείνει αήττητη από τον Μάιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012. Η τελευταία ανατροπή της Ρεάλ στη Βαρκελώνη ήταν στις 28 Φεβρουαρίου του 1965 (πάλι 1-2).

Αυτή τη νίκη την είχε μεγάλη ανάγκη η Ρεάλ. Από τη σεζόν 2011-2012, που η τριάδα της Ρονάλντο – Μπενζεμά – Ιγουαΐν είχε σκοράρει 121 γκολ στο Πρωτάθλημα και είχε γίνει η πρώτη ομάδα που πήρε τον τίτλο φτάνοντας τους 100 βαθμούς, δεν είχε νικήσει τη μεγάλη της αντίπαλο εκτός έδρας. Το κατάφερε άλλη μια φορά την περίοδο 2012-2013, στο Copa del Rey (Κύπελλο Ισπανίας) με 1-3. Αλλά, από τότε που ο Ζοσέ Μουρίνιο αποχώρησε από το «Μπερναμπέου», η Μπαρτσελόνα της είχε πάρει τον αέρα. Επιπλέον, στα τελευταία 11 ντέρμπι κόντρα στην Μπαρτσελόνα και την Ατλέτικο Μαδρίτης, η Ρεάλ μετρούσε -μέχρι χθες βράδυ- μόλις μία νίκη…

Και τι έγινε, που νίκησε η Ρεάλ; Πέρα από την ικανοποίηση του εγωισμού της, μετά την «τεσσάρα» που είχε εισπράξει στη Μαδρίτη, στον αντίστοιχο αγώνα του πρώτου γύρου, πιθανότατα τίποτε. Με επτά αγωνιστικές να απομένουν ώσπου να ολοκληρωθεί το ισπανικό πρωτάθλημα, πολύ δύσκολα η Μπαρτσελόνα θα χάσει τον τίτλο. Εστω κι αν η Ρεάλ την πλησίασε στους επτά βαθμούς, και η Ατλέτικο Μαδρίτης (που νίκησε 5-1 την Μπέτις) στους έξι. Η εικόνα αυτών των τριών ομάδων -μέχρι σήμερα- δείχνει οτι αυτό το προβάδισμα δεν μπορεί να ανατραπεί.

Το κέρδος για τη Ρεάλ είναι κυρίως ψυχολογικό, εν όψει των αγώνων κόντρα στη Βόλφσμπουργκ για το Champions League. Που είναι -εδώ και καιρό- ο μοναδικός τίτλος που διεκδικεί. Η μόνη ελπίδα της για να σώσει μια -κατά τα άλλα- απογοητευτική χρονιά. Επίσης, αυτή η νίκη ήταν το πρώτο μεγάλο προπονητικό παράσημο του Ζιντάν. Στο πρώτο του κλασσικό ντέρμπι, ο «Ζιζού» έδειξε πως μπορεί να είναι η εξαίρεση στον κανόνα: ένας σπουδαίος παίκτης που θα γίνει το ίδιο καλός προπονητής. Πάνω στην ώρα, που -όπως γράφει ο ισπανικός Τύπος- ο πρόεδρος της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ, είχε αρχίσει να κάνει… πονηρές σκέψεις γι’ αυτόν.

Οσο για τον άλλο πρωταγωνιστή της βραδιάς, τον Κριστιάνο, αξίζει να παρατηρήσετε προσεκτικά την πανηγυρική φωτογραφία από τα αποδυτήρια της Ρεάλ. Ολοι οι συμπαίκτες του φορούν τις φανέλες τους -ή το σορτσάκι τους, έστω- ενώ εκείνος ποζάρει με το εσώρουχο, στην άκρη του «κάδρου», ώστε να είναι σίγουρος πως τίποτε δεν θα κρύψει τη θέα του τέλειου κορμιού του. Αλλάζει ο άνθρωπος;

The post Ανατροπή στο «Καμπ Νου»/Το πρώτο παράσημο του κόουτς Ζιντάν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα