Βρετανία/ Σκάνδαλο ντόπινγκ με 150 αθλητές

16:58 3/4/2016 - Πηγή: Protagon

Σύμφωνα με κεντρικό δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times, την Κυριακή 3 Απριλίου, ο βρετανός γιατρός Μαρκ Μπόναρ χορήγησε σε περισσότερους από 150 αθλητές ουσίες για την ενίσχυση της απόδοσής τους. Το άρθρο αναφέρεται σε πολλούς ονομαστούς ποδοσφαιριστές, ανάμεσά τους και παίκτες της Αρσεναλ, της Τσέλσι, της Λέστερ και της Μπέρμιγχαμ!

Η κυριακάτικη βρετανική εφημερίδα, η οποία είχε αποκαλύψει πολλές υποθέσεις ντόπινγκ στον αθλητισμό την περασμένη

χρονιά, υποστηρίζει πως εδώ και δύο χρόνια υπάρχουν έντονες υποψίες για τον Μαρκ Μπόναρ, γιατρό ηλικίας 38 ετών και εγκατεστημένο στο Λονδίνο. Ο Μπόναρ υποστήριξε στους δημοσιογράφους της Sunday Times πως είχε ένα δίκτυο «μυστικών πελατών», το οποίο δημιουργήθηκε από στόμα σε στόμα, και πως μεταξύ των πελατών αυτών περιλαμβάνονταν πρωτοκλασάτοι παίκτες της Premier League. Ο γιατρός αυτός, ειδικός σε θεραπείες κατά της γήρανσης, διαβεβαιώνει επίσης ότι δούλεψε με βρετανούς ποδηλάτες που είχαν συμμετάσχει στον Γύρο της Γαλλίας, με παίκτες του τένις, καθώς και με έναν βρετανό πυγμάχο, έναν άγγλο παίκτη του κρίκετ και πρωταθλητές πολεμικών τεχνών.

Μαρκ Μπόναρ, ο βρετανός γιατρός που ισχυρίζεται ότι έχει χορηγήσει ουσίες ντόπινγκ σε 150 αθλητές (thesundaytimes.co.uk)

Η εφημερίδα ωστόσο δεν αναφέρει κανένα συγκεκριμένο όνομα, πέραν του γιατρού, και υπογραμμίζει πως δεν διαθέτει καμιά απόδειξη ότι ο Μπόναρ πράγματι συνεργάστηκε με αυτούς τους αθλητές, εκτός από τη μαρτυρία του ίδιου του γιατρού σε κρυφή κάμερα.

Κανένα στοιχείο επίσης δεν αποδεικνύει ότι οι αναφερόμενες ομάδες γνώριζαν για τις φερόμενες σχέσεις ανάμεσα στον Μπόναρ και κάποιους από τους παίκτες τους. Η βρετανική αρχή κατά του ντόπινγκ (UKAD) ανακοίνωσε ότι «ανησυχεί βαθιά και έχει σοκαριστεί» από το δημοσίευμα της εφημερίδας. Ο βρετανός υπουργός Αθλητισμού, Τζον Ουίτινγκντέιλ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξέφραζε κι αυτός «μεγάλη ανησυχία» για τις κατηγορίες και ζητούσε από την αρμόδια αρχή να αρχίσει αμέσως έρευνα. Από πλευράς του, το UKAD, είχε στη διάθεσή του εδώ και δύο χρόνια μερικά στοιχεία για τον Μπόναρ, αλλά όχι επαρκή για να τον εμποδίσει.

Ο βρετανός υπουργός Αθλητισμού, Τζον Ουίτινγκντέιλ, ζήτησε από την αρμόδια αρχή να διεξαχθεί αμέσως έρευνα (REUTERS/Phil Noble)

«Στη διάρκεια των έξι περασμένων ετών, χορήγησε σε περισσότερους από 150 βρετανούς και ξένους αθλητές απαγορευμένες ουσίες όπως η EPO, στεροειδή και αυξητική ορμόνη και η βελτίωση των αθλητικών επιδόσεών τους ήταν θεαματική», γράφουν οι Sunday Times. Ο Μπόναρ δήλωσε στην εφημερίδα πως δεν είχε παραβιάσει του κανόνες του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου.

Ομως η υπόθεση περιπλέκεται, καθώς το Σαββατο 2 Απριλίου προέκυψε από την έρευνα ότι δεν διέθετε άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος για τη Βρετανία, που σημαίνει πως, αν αποδειχθούν όσα γράφονται, η δράση του συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο διευθύνων σύμβουλος του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου δήλωσε πως «πρόκειται για πολύ σοβαρές κατηγορίες και θα παρακολουθήσει την υπόθεση ως επείγουσα. Αναμένουμε όλοι οι γιατροί να συμμορφώνονται με τις οδηγίες μας, αλλιώς θέτουν σε κίνδυνο το δικαίωμά τους να ασκούν το επάγγελμα».

Η βρετανική αρχή κατά του ντόπινγκ ανέφερε από πλευράς της πως αποκλειστική αποστολή της είναι να προστατεύει τους καθαρούς αθλητές και τον καθαρό αθλητισμό. Ως φορέας της κυβέρνησης, ο σκοπός και η εντολή της είναι σαφής, να αποκαλύψει και να απομακρύνει όσους αντιβαίνουν στο πνεύμα του αθλητισμού.

Και η συνέχεια αναμένεται…

The post Βρετανία/ Σκάνδαλο ντόπινγκ με 150 αθλητές appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα