«Αλεχάντρο ο μονόφθαλμος», ο επόμενος Κάστρο της Κούβας

Στην Κούβα είναι γνωστός ως «Αλεχάντρο ο μονόφθαλμος». Κομμουνιστής και συντηρητικός συνάμα, ικανός ρήτορας, μεγαλωμένος στη σκιά του θείου του Φιντέλ. Ο Αλεχάντρο είναι ο μοναδικός από τα τέκνα του Φιντέλ και του Ραούλ που μεγάλωσε λαμβάνοντας πολιτική εκπαίδευση. Και τώρα, σχεδόν 140 ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης –και καθώς η Αβάνα αναζητεί τα πατήματά της στη νέα εποχή– εμφανίζεται ως ο «ιδανικός» διάδοχος.

Μετά τον θάνατο του Φιντέλ τον περασμένο Νοέμβριο και την επικείμενη

αποχώρηση του 86χρονου Ραούλ από την εξουσία, ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, –γιος του Ραούλ Κάστρο και της Βίλμα Εσπίν, μηχανικός με μάστερ στις διεθνείς σχέσεις– θεωρείται στην Αβάνα το πρόσωπο που θα σηκώσει την πολιτική κληρονομιά της οικογένειας στην κουβανική κυβέρνηση.

Πιθανότατα όχι στην κορυφή. Στην Αβάνα θεωρούν βέβαιο ότι όταν ο Ραούλ αποχωρήσει τον Φεβρουάριο του 2018 δεν θα επιδιώξει μία «μοναρχική» μεταβίβαση της εξουσίας, α λα Βόρεια Κορέα. Οι πιο ειδικοί στα εσωτερικά της κουβανικής πολιτικής θεωρούν ότι επόμενος πρόεδρος θα είναι, είτε ο Μιγκέλ Ντίαζ Κανέλ, νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ή ο Μαρίνο Μουρίγιο, ο αρχιτέκτονας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η Μαριέλα Κάστρο είναι η μεγαλύτερη κόρη του Ραούλ. Είναι διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης της Κούβας. Οι αγώνες της για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων της έχουν χαρίσει διεθνή φήμη REUTERS/Stringer

Είναι όμως βέβαιο πως ο Ραούλ θα φροντίσει ώστε μέλη της οικογένειας να λάβουν υψηλές θέσεις. Σε αντίθεση με τον Φιντέλ, ο οποίος κράτησε τα παιδιά του μακριά από την πολιτική, ο Ραούλ μεγάλωσε τον Αλεχάντρο ως διάδοχο, παρότι η αδελφή του Μαριέλα είναι πιο γνωστή από αυτόν.

Το προσωνύμιο μονόφθαλμος το «κέρδισε» όταν νεαρός ακόμη έχασε την όραση από το ένα του μάτι στην Αγκόλα. Οχι σε μάχη, αλλά κατά τη διάρκεια ασκήσεων, λένε οι κακές γλώσσες στην Αβάνα. Ο Αλεχάντρο ακολούθησε στρατιωτική καριέρα, ενώ ο πατέρας του ήταν αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Με τον βαθμό του συνταγματάρχη ασχολήθηκε με τις μυστικές υπηρεσίες και την αμυντική βιομηχανία ως το 2008, όταν διορίστηκε από τον πατέρα του επικεφαλής της επιτροπής Αμυνας και Εθνικής Ασφάλειας. Από τότε οι εμφανίσεις του μεταξύ των ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων αυξήθηκαν. Σημείο καμπής η ιστορική επίσκεψη Ομπάμα κατά τη διάρκεια της οποίας φωτογραφήθηκε δίπλα στον πατέρα του.

Η σεναριολογία για το μέλλον του Αλεχάντρο διογκώθηκε τις τελευταίες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις του Αρχιεπίσκοπου της Αβάνας Χάιμε Ορτέγκα, ότι ο Αλεχάντρο ήταν επικεφαλής της κουβανικής επιτροπής κατά τη διάρκεια των πολύμηνων μυστικών διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου και κατέληξαν στο «ξεπάγωμα» των σχέσεων Κούβας – ΗΠΑ.

Λίγα είναι γνωστά για την προσωπική του ζωή. Διαζευγμένος, έχει δύο παιδιά που ζουν με τη μητέρα τους. Εχει γράψει και ένα βιβλίο με θέμα την «κακή» Αμερική. Ο τίτλος του τα λέει σχεδόν όλα: «Η αυτοκρατορία του τρόμου».

The post «Αλεχάντρο ο μονόφθαλμος», ο επόμενος Κάστρο της Κούβας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα