To σοκαριστικό βίντεο από την επίθεση στο Βερολίνο

Ενώ οι γερμανικές Αρχές συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Ανίς Αμρί, του 24χρονου Τυνήσιου που θεωρείται βέβαιο ότι αυτός οδήγησε το φορτηγό επάνω σε αθώους ανθρώπους σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο το βράδυ της Δευτέρας, σκοτώνοτας τουλάχιστον 12 άτομα, ένα συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης δόθηκε στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Bild.

Τρία καρέ από την επίθεση του φορτηγού που διακρίνεται αριστερά.
Το βίντεο τραβήχτηκε από αυτοκίνητο (Reuters)

Στο βίντεο, που καταγράφηκε από κάμερα αυτοκινήτου, φαίνεται ξεκάθαρα το φορτηγό στα αριστερά καθώς πέφτει με μεγάλη ταχύτητα πάνω στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Στη συνέχεια, κόσμος εμφανίζεται να τρέχει πανικόβλητος προς διάφορες κατευθύνσεις. Συνολικά 12 άτομα πέθαναν και 48 τραυματίστηκαν από την επίθεση.

Εκπρόσωπος του γραφείου του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Γερμανίας που έχει αναλάβει τις έρευνες δήλωσε την Πέμπτη ότι τα στοιχεία που συνέλεξε η εγκληματολογική και ιατροδικαστική υπηρεσία από το φορτηγό-φονιά καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο ύποπτος από την Τυνησία Ανίς Αμρί ήταν όντως το πρόσωπο που οδηγούσε. «Δακτυλικά αποτυπώματα βρέθηκαν στο εξωτερικό τμήμα του φορτηγού, στην πόρτα του οδηγού και πίσω από το κάθισμα του οδηγού», είπε η Φράουκε Κέχλερ.

Ο Αμρί έχει ήδη επικηρυχθεί για 100.000 ευρώ, ενώ οι αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Τυνησίας ανέκρινε την οικογένειά του. Ο πατέρας του, δήλωσε σε τοπικό σταθμό ότι ο γιος του είχε καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης στην Ιταλία για την πυρπόληση σχολείου και ότι πάντα είχε προβλήματα με τον νόμο αλλά όχι σε βαθμό να προβεί σε μια τέτοια τρομοκρατική επίθεση.

Οι Αμρί ζουν στην Ουεσλάτια στα κεντρικά της Τυνησίας. Από εκεί ο Ανίς Αμρί έφυγε τον Μάρτιο του 2011 με το κύμα μεταναστών «αλ-Χόρκα» και πήγε στην Ιταλία. Οι γονείς του δηλώνουν βέβαιοι πως «ριζοσπαστικοποιήθηκε» σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο Ανίς μετανάστευσε παράνομα στην Ιταλία, όπου έμεινε για χρόνια προτού μεταβεί στη Γερμανία.

O Ουαλίντ Αμρί, αδελφός του καταζητούμενου τρομοκράτη, μιλάει στα ΜΜΕ (REUTERS/Zoubeir Souissi)

Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται είναι αρκετές και συγκεχυμένες. Οπως μετέδωσε την Πέμπτη η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, ο Ανίς Αμρί είχε καταδικασθεί για πρόκληση ζημιών και για την πυρπόληση του κέντρου υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Λαμπεντούζα και παρέμεινε έγκλειστος για τέσσερα χρόνια στις φυλακές της Κατάνια και του Παλέρμο.

Την Παρασκευή, νέες αποκαλύψεις του ιταλικού Τύπου σκιαγράφησαν ένα προφίλ φανατικού ισλαμιστή: ο Ανίς Αμρί φέρεται να απείλησε χριστιανό κρατούμενο ότι «θα του έκοβε το κεφάλι» όταν βρισκόταν σε σωφρονιστικό ίδρυμα της Σικελίας. Αιτία της ακραίας αυτής συμπεριφοράς, σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, φέρεται να ήταν το ότι ο χριστιανός κρατούμενος δεν ήθελε να ακούσει τις επίμονες προτροπές του Ανίς Αμρί να αλλαξοπιστήσει και να ασπασθεί τον ισλαμισμό.

Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις υποψίες που εκφράζονται ότι ο Τυνήσιος είχε ήδη ασπαστεί τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό, προτού βρεθεί στη Γερμανία.

Οι φωτογραφίες του δράστη όπως δημοσιεύτηκαν από την German Bundeskriminalamt, την Εγκληματολογική Υπηρεσία της Γερμανίας (REUTERS/BKA/Handout via Reuters)

Κατά τις δηλώσεις του πατέρα του, είχε πάντοτε μπλεξίματα με τον νόμο, όμως στην Ιταλία ήρθε σε στενή επαφή με εξτρεμιστές. Οταν αποφυλακίσθηκε, δεν κατέστη δυνατή η έκδοσή του στην Τυνησία, λόγω της ελλιπούς συνεργασίας των αρχών της Τύνιδας. Τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών της Τυνησίας δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής τις εξελίξεις στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, ο άνδρας έφθασε στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2015, ενώ το αίτημά του περί χορήγησης ασύλου απορρίφθηκε τον Ιούνιο του 2016. Ωστόσο δεν απελάθηκε, καθώς η Τυνησία αμφισβητούσε επί μήνες ότι ήταν υπήκοός της.

Ο πατέρας του δήλωσε πως τα τελευταία έξι χρόνια δεν είχε επαφές με τον ίδιο ούτε και τη μητέρα του, ωστόσο επικοινωνούσε τακτικά με τα επτά αδέλφια του που δηλώνουν σοκαρισμένα από τη στιγμή που έμαθαν για την επίθεση.

The post To σοκαριστικό βίντεο από την επίθεση στο Βερολίνο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα