Επιμένουν στις εγγυήσεις οι Τουρκοκύπριοι

H επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και για μηδενικές εγγυήσεις δεν θα φέρει αποτέλεσμα, δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ότι το όποιο νέο καθεστώς στην Κύπρο, πρέπει να περιλαμβάνει και την εγγύηση της Τουρκίας, κάτι που δεν αποδέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Αναφερόμενος στη σύνθεση της διάσκεψης της Γενεύης, ο κ. Ακιντζί -ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη την Πέμπτη- είπε ότι θα είναι πενταμερής,

με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρίσταται με καθεστώς παρατηρητή. Για το φυσικό αέριο, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι γίνονται κάποια βήματα, τα οποία όπως εκτιμά, δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού

H «θλίψη» του Ερντογάν

«Ζούμε στην ίδια κατάσταση θλίψης από τις απώλειές μας από την Συνθήκη της Λωζάνης» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέδριο στο Μπέστεμπε. O πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε για άλλη μία φορά τη «δυσφορία» και τη «θλίψη» που αισθάνεται η Τουρκία για τις εδαφικές απώλειες που υπέστη με την υπογραφή της Συνθήκης. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί και μόνιμο σημείο αναφοράς και κριτικής προς τον Κεμάλ και την ιστορική του παρουσία.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν «σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με μια ασύμμετρη επίθεση, με τις τρομοκρατικές οργανώσεις να είναι απλά ένα πιόνι σε αυτόν τον αγώνα. Είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την κύρια πρόκληση για μας, η οποία είναι να διαιρέσουν το έθνος. Αν σταματήσουμε όμως», κατέληξε, «θα βρεθούμε ξανά στην κατάσταση που βρεθήκαμε με την Συνθήκη των Σεβρών».

The post Επιμένουν στις εγγυήσεις οι Τουρκοκύπριοι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα