To ΔΝΤ περιμένει τον Τραμπ για την Ελλάδα – και αυτό δεν είναι καλό

«Το ΔΝΤ διστάζει»: Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο τοποθετεί την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το αν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας την ερχόμενη άνοιξη. Γιατί τότε; «Ο κύριος λόγος είναι η επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων από τον νεοεκλεγέντα Ντόναλντ Τραμπ τέλος Ιανουαρίου» εξηγεί ο αρθρογράφος.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

εμφανίζεται όλο και πιο επιφυλακτικό στο να πάρει απόφαση πριν εξοικειωθεί με τα καθήκοντά της η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ διαθέτουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής και μπορούν να μπλοκάρουν κάθε απόφαση. Λόγω του σκεπτικισμού που έχει εκφράσει ο Τραμπ απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς και τις πολυμερείς συμφωνίες, οι εκπρόσωποι των Θεσμών, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να απορρίψει ο νέος πρόεδρος τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο διάσωσης. Μέχρι στιγμής οι αναπτυσσόμενες και χώρες με αναδυόμενες οικονομίες βλέπουν με σκεπτικισμό την ενεργοποίηση του Ταμείου στην Ελλάδα με το επιχείρημα ότι η Ευρώπη είναι αρκετά πλούσια για να λύσει μόνη της το πρόβλημα», αναφέρει το ρεπορτάζ του Spiegel όπως μετέδωσε και η Deutsche Welle, η οποία κάνει λόγο για ένα ήδη επιβαρυμένο κλίμα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές μετά τις παροχές που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οσον αφορά στο ΔΝΤ, «μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε πρόβλημα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διότι το γερμανικό κοινοβούλιο μόνο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του ΔΝΤ θα εγκρίνει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται ρευστό τον επόμενο Ιούνιο για να πληρώσει την επόμενη δόση» καταλήγει.

Ηδη πάντως αναλυτές έχουν προεξοφλήσει πως μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα άσχημη για την Ευρώπη αλλά ειδικότερα για την Ελλάδα.

Der Spiegel reporting that IMF will delay GR bailout decision until Spring, allowing time for Trump to get lay of the land. If true: Ugly

— Alex Pigman (@AlexRPigman) December 16, 2016

Σε αντίθεση με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αποδεδειγμένα παρενέβη υπέρ της Ελλάδας σε μια προσπάθεια να την κρατήσει εντός Ευρωζώνης, ο Τραμπ δεν έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη και η ελληνική κρίση δεν είναι στην ατζέντα του.

The post To ΔΝΤ περιμένει τον Τραμπ για την Ελλάδα – και αυτό δεν είναι καλό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα