Mετά τον ΚΟΚ ο Σπίρτζης αλλάζει και τα διόδια – Πόσο θα πληρώνουμε

Την κατάργηση των ταμείων στους σταθμούς διοδίων και την εισαγωγή νέου συστήματος πληρωμής βάσει της χιλιομετρικής απόστασης που διανύει κάθε όχημα, προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

Σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο υπουργός περιέγραψε τον τρόπο που θα λειτουργεί το νέο σύστημα πληρωμής και χρέωσης των διοδίων στις εθνικές οδούς και γνωστοποίησε ότι ο σχετικός διαγωνισμός θα διενεργηθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε το νέο σύστημα να είναι σε πλήρη λειτουργία

μέσα στην επόμενη χρονιά, αρχίζοντας από την Εγνατία.

Θα έχουμε μία συσκευή στο αυτοκινητό μας ή μία εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, μέσω των οποίων θα υπολογίζεται αυτόματα η απόσταση που θα διανύουμε και το κόστος της διαδρομής, ανέφερε επιγραμματικά ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ερωτηθείς αν η αλλαγή του συστήματος σημαίνει ότι θα μπει κάποιο «χαράτσι» για την προμήθεια της ειδικής συσκευής στα οχήματα, ο κ. Σπίρτζης απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι θα αρκεί ένα κινητό τηλέφωνο με σύνδεση και το «κατέβασμα» της ειδικής εφαρμογής ή ένας πομποδέκτης όπως αυτοί που ήδη χρησιμοποιούνται στην Αττική Οδό.

Όπως διευκρίνισε, η ισχύουσα ανώτερη τιμή για κάθε διαδρομή θα διατηρηθεί, αλλά θα υπάρξουν εκπτώσεις για μικρότερες αποστάσεις.

Η συσκευή ή η εφαρμογή θα φορτίζεται με κάποιο ποσό, από το οποίο στη συνέχεια θα αφαιρούνται τα χρήματα ανάλογα με την απόσταση που έχει διανύσει το όχημα.

Για τα επαγγελματικά οχήματα η εγκατάσταση της συσκευής θα είναι υποχρεωτική και θα υπάρχει κόστος, ενώ παράλληλα θα τοποθετηθούν επίσης ειδικοί ταχογράφοι και συσκευές GPS ώστε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, «ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε που βρίσκονται, να παρακολουθείται η πορεία τους και να μην μπαίνουν σε παραδρόμους». «Το ότι σκοτώνονται οι πολίτες μας στους παραδρόμους είναι γεγονός. Δεν με νοιάζει καθόλου αυτό που λένε οι μεταφορικές εταιρείες», είπε απαντώντας στις αιτιάσεις των μεταφορικών εταιρειών ότι αν τα φορτηγά μπαίνουν αναγκαστικά στις Εθνικές Οδούς θα ανέβει το κόστος μεταφοράς και συνεπώς και διάθεσης των προϊόντων.

Οι σταθμοί διοδίων όπως τους ξέραμε μέχρι σήμερα θα καταργηθούν και « το σχέδιο είναι να υπάρχουν μόνο στην άκρη του δρόμου για φόρτιση και επαναφόρτιση», πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης, ενώ για την τύχη των εργαζομένων, υποστήριξε ότι θα απορροφηθούν αλλού καθώς οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας «έχουν πολλές άλλες υπηρεσίες».

The post Mετά τον ΚΟΚ ο Σπίρτζης αλλάζει και τα διόδια – Πόσο θα πληρώνουμε appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα