Lego: «ήταν λάθος να μην πουλήσουμε τουβλάκια στον Aϊ Γουέιγουεϊ»

00:48 2/5/2016 - Πηγή: Protagon

Η εταιρεία Lego μέχρι πρότινος είχε έναν κανονισμό: αν ήθελες να αγοράσεις χιλιάδες ή εκατομμύρια τουβλάκια, έπρεπε με επιστολή να εξηγήσεις τον λόγο. Προφανώς αυτό το έκαναν για να αποφύγουν το λαθρεμπόριο και πολύ σωστά έκαναν. Ελα όμως που έπεσαν πάνω στον τυφώνα Αϊ Γουέιγουεϊ…

Ο Αϊ Γουέιγουεϊ φωτογραφημένος μέσα στην έκθεσή του με τα πορτρέτα Lego (National Gallery
of Victoria/facebook)

Για όλα φταίει ο άτυχος υπάλληλος, ο οποίος μάλλον τώρα που μιλάμε θα είναι πια ένας άνεργος υπάλληλος.

Η ιστορία έχει ως εξής: ο Αϊ Γουέιγουέι, συμμετείχε σε μια μεγάλη έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης της Βικτώρια στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στη Μελβούρνη, με τίτλο Andy Wharhol – Ai Weiwei. Η έκθεση, που ολοκληρώθηκε τέλος Απριλίου είχε θέμα την αντιπαραβολή του Αμερικανικού Αιώνα (20ός) με τον Κινεζικό Αιώνα (21ος) μέσω δύο εμβληματικών καλλιτεχνών. Προσωπικά την ιδέα τη βρίσκω πολύ ωραία και τον παραλληλισμό των καλλιτεχνών ιδιαίτερα εύστοχο.

Ο κινέζος εικαστικός και ακτιβιστής ζήτησε από τη Lego δύο εκατομμύρια τουβλάκια για να φιλοτεχνήσει τα έργα της έκθεσής του (Lego/facebook)

Διότι η απάντηση του Αϊ Γουέιγουεϊ ήρθε αστραπιαία: φωτογράφησε τουβλάκια Lego μέσα σε μια λεκάνη τουαλέτας (εν είδη περιττωμάτων), ανάρτησε τη φωτογραφία στο twitter και στο instagram, κοινοποίησε την απορριπτική επιστολή του υπαλλήλου της Lego και έγραψε: «Αυτή είναι μια πράξη λογοκρισίας και διακρίσεων».

Η ανάρτηση του καλλιτέχνη στο instagram μετά την άρνηση της Lego να του πουλήσει τα τουβλάκια (@aiww/instagram)

Αμέσως μετά, από αυτές τις αναρτήσεις, δέχθηκε άπειρα τουβλάκια ως δωρεά από τους υποστηρικτές του σε διάφορες χώρες του κόσμου, αγόρασε και μία μεγάλη ποσότητα από τους κινέζους αντιγραφείς και φιλοτέχνησε τα έργα του για την έκθεση στη Μελβούρνη σχεδόν τσάμπα. «Τελικά κατάφερα να δημιουργήσω τα έργα μου με πολύ χαμηλότερο κόστος!», δήλωσε όταν εγκαινιάστηκε η έκθεση τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο εικαστικός με τον γιο του στο instagram. O γιος του ήταν ο πρώτος δωρητής του καλλιτέχνη – του χάρισε τα τουβλάκια του για να τα κάνει έργα (@aiww/instagram)

Οπως καταλαβαίνετε μετά απ΄όλα αυτά η Lego δεν ήξερε τι να πρωτομαζέψει και από πού. Ο αντιπρόεδρος έκανε λόγο για «εσωτερικό λάθος». Ο εγγονός του ιδρυτή, ονόματι Κγελντ Κερκ Κρίστιανσεν δήλωσε στη Wall Street Journal «η άρνηση της εταιρείας να εκτελέσει τη μεγάλη παραγγελία του καλλιτέχνη για την έκθεσή του στη Μελβούρνη, με την αιτιολογία ότι το είδος της παραγγελίας δεν ήταν σύμφωνο με την “εταιρική μας πολιτική”, έγινε από έναν πολύ χαμηλόβαθμο υπάλληλο της εταιρείας».

Μετά την ανάρτηση του εικαστικού για τη Lego, πλήθος υποστηρικτών του έστειλαν δωρεάν τουβλάκια (weiwei/twitter)

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κρίστιανσεν, «το συμβούλιο της Lego δεν είχε καμία ανάμειξη και το λάθος έγινε από υπάλληλο του Τμήματος Εξυπηρέτησης Πελατών, ο οποίος ερμήνευσε λανθασμένα την εταιρική πολιτική περί πολιτικής ουδετερότητας».

Η απάντηση του Αϊ Γουέιγουεϊ στα πιο πάνω ήρθε δριμεία: «Ιδια γραφειοκρατία, ίδια άγνοια! Αρνούνται να αλλάξουν γραμμή, ακόμα κι όταν κάνουν λάθος. Πρέπει να υποστηρίξουν τη γραμμή τους μέχρι τέλους, διότι αν χάσουν έστω και ένα κομμάτι, κινδυνεύει να καταρρεύσει όλο τους το οικοδόμημα», δήλωσε στον Guardian, αναφερόμενος στις ομοιότητες μεταξύ μεγάλων εταιρειών και κομμουνιστικών καθεστώτων.

Ο Κρίστιανσεν από την πλευρά του αρνήθηκε την περίπτωση η άρνηση στο αίτημα της πώλησης προς το κινέζο εικαστικό να έχει σχέση με «εμπορικές επιφυλάξεις προς την Κίνα» και τόνισε πως «η ελευθερία της έκφρασης είναι σημαντική για την εταιρεία Lego».

Στην έκθεση Andy Warhol – Ai Weiwei, ο κινέζος εικαστικός παρουσίασε πορτρέτα ιστορικών μορφών αλά Γουόρχολ, με τουβλάκια Lego (National Gallery of Victoria/facebook)

Ο δε γιος του Κρίστιανσεν και διάδοχός του στην εταιρεία, Τόμας Κερκ Κρίστιανσεν, δήλωσε ότι «η πολιτική ουδετερότητα είναι θεμελιώδης αξία στη Lego» αλλά επίσης παραδέχτηκε ότι «η άρνηση στο αίτημα του καλλιτέχνη μπορεί να ερμηνευθεί ως πολιτική τοποθέτηση». Και κατέληξε: «Εγινε λάθος. Λάθος. Αυτό είναι ένα τυπικό παράδειγμα του πως μπορεί να πάει κάτι στραβά σε μία μεγάλη εταιρεία».

Τελικά τον περασμένο Ιανουάριο η Lego απέσυρε τον κανονισμό που απαιτούσε γραπτή αίτηση όταν κάποιος ήθελε να αγοράσει πάρα πολλά τουβλάκια (Lego/facebook)

Ασε μπλέξαμε, που λένε… Πάντως μετά από όλο αυτό το μπάχαλο, θέλοντας και μη, η εταιρεία, τον περασμένο Ιανουάριο απέσυρε τον κανονισμό περί γραπτού αιτήματος όταν πρόκειται για πολύ μεγάλες παραγγελίες. Τώρα όποιος θέλει αγοράζει όσα Lego θέλει και τα κάνει ό,τι θέλει. Μόνο σε περίπτωση που χρησιμοποιεί τα τουβλάκια σε δημόσιες δράσεις και εγκαταστάσεις, πρέπει να διευκρινίζει ότι η Lego δεν υποστηρίζει το πρότζεκτ.

H έκθεση του Αϊ Γουέιγουεϊ στη Μελβούρνη ολοκληρώθηκε στις 24 Απριλίου (National Gallery of Victoria/facebook)

Σε νέα συνέντευξή του ο Αϊ Γουέιγουεϊ στη Wall Street Journal απάντησε στο πιο πάνω: «Τους πήρε πολύ καιρό να αναγνωρίσουν το λάθος τους. Δυστυχώς, άργησαν!».

The post Lego: «ήταν λάθος να μην πουλήσουμε τουβλάκια στον Aϊ Γουέιγουεϊ» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα