«Obama out»/ Ρεσιτάλ προέδρου στο τελευταίο δείπνο της θητείας του

18:28 1/5/2016 - Πηγή: Protagon

Στο τελευταίο δείπνο της θητείας του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα επεφύλασσε ρεσιτάλ χιούμορ και κεφιού, αποδεικνύοντας πως είναι από τους πλέον (αν όχι ο πιο) χαλαρούς και εύστροφους αμερικανούς προέδρους που γνωρίσαμε ως σήμερα.

Ο γνώριμος αυτοσαρκασμός του απολαυστικός, αλλά στο στόχαστρό του βρέθηκαν, με σπιρτόζα σχόλια, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, και η Χίλαρι Κλίντον, όπως ήταν αναμενόμενο.

Πριν από πέντε χρόνια,

το 2011, είχε σχολιάσει έντονα τον Τραμπ, στην αντίστοιχη ομιλία του, όμως σε αυτό το δείπνο οι τόνοι έπεσαν και η κριτική πήρε μορφή εύστοχου χιούμορ.

«Νιώθω λιγάκι πληγωμένος που δεν είναι εδώ απόψε. Περάσαμε τόσο ωραία την περασμένη φορά. Λέτε να βρίσκει το δείπνο κάπως κακόγουστο; Τι καλύτερο, λέτε, να είχε σχεδιάσει για απόψε; Μήπως κάθεται σπίτι τρώγοντας μπριζόλες Τραμπ και στέλνοντας προσβολές μέσω Twitter στην Ανγκελα Μέρκελ;», σχολίασε με αφορμή την απουσία του.

Λίγο πριν ξεστομίσει ακόμη ένα αστείο του (REUTERS/Yuri Gripas)

Οι Δημοκρατικοί δεν… γλίτωσαν από τον καυστικό του σχολιασμό. Τον Μπέρνι Σάντερς τον χαρακτήρισε ως ένα«φρέσκο πρόσωπο» για το κόμμα, ενώ συνέκρινε τις προσπάθειες της Χίλαρι Κλίντον για να κερδίσει ψηφοφόρους με τις αναρτήσεις ενός ηλικιωμένου συγγενή, που μόλις έχει δημιουργήσει λογαριασμό στο Facebook, για να καταλήξει πως όσα κάνει δεν είναι αρκετά πειστικά.

«Ούτε καν οι ξένοι ηγέτες δεν μου δίνουν πια σημασία. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρίγκιπας Τζορτζ εμφανίστηκε στη συνάντησή μας με μπουρνούζι. Αυτό κι αν ήταν χαστούκι!»

Ωστόσο δήλωσε ξεκάθαρη υποστήριξη στο πρόσωπό της: «Του χρόνου τέτοια εποχή, κάποιος άλλος θα στέκεται σε αυτή τη θέση. Και μπορεί ο καθένας να μαντέψει ποια θα είναι».

Από την απολαυστική ομιλία του αμερικανού προέδρου δεν έλειψε και η αναφορά στο πρόσφατο τετ-α-τετ με τον μικροσκοπικό πρίγκιπα Γεώργιο της Βρετανίας (Pete Souza/Reuters)

Πολυαναμενόμενα τα σχόλιά του για την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρίγκιπα Γεώργιο της Βρετανίας, ο οποίος υποδέχτηκε τον Ομπάμα φορώντας… μπουρνούζι! «Εχουν γκριζάρει τα μαλλιά μου, είμαι αποκαμωμένος και μετρώ αντίστροφα τις μέρες για την αποχώρησή μου. Ούτε καν οι ξένοι ηγέτες δεν μου δίνουν πια σημασία. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρίγκιπας Τζορτζ εμφανίστηκε στη συνάντησή μας με μπουρνούζι. Αυτό κι αν ήταν χαστούκι! Ξεκάθαρη παραβίαση του πρωτοκόλλου», είπε ο αμερικανός πρόεδρος, προκαλώντας ακόμα πιο έντονο γέλιο.

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την ομιλία του:

Λίγο πριν το κλείσιμο, επεφύλασσε ξεκαρδιστικό ευχαριστήριο στον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν, αλήθεια σας το λέω. Θέλω να τον ευχαριστήσω που είναι ένας καλός και ειλικρινής φίλος και που δεν πυροβόλησε κανέναν στο πρόσωπο». Αυτό ήταν ένα «καρφί» για τον πρώην αντιπρόεδρο, Ντικ Τσέινι, ο οποίος είχε πυροβολήσει κατά λάθος τον δικηγόρο Χάρι Γουάτινγκτον στο πρόσωπο, στο κυνήγι, το 2006.

«Εχω δύο ακόμη λέξεις να πω. Obama out» (REUTERS/Yuri Gripas)

Πώς έκλεισε τούτη τη θρυλική ομιλία του; «Εχω δύο ακόμη λέξεις να πω. Obama out», είπε ο αμερικανός πρόεδρος αφήνοντας το μικρόφωνο να πέσει από το χέρι του. Και καταχειροκροτήθηκε.

The post «Obama out»/ Ρεσιτάλ προέδρου στο τελευταίο δείπνο της θητείας του appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα