Guardian: Συμβιβασμός έως τις 20 Φεβρουαρίου ή σενάριο Grexit

To αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική κυβέρνηση και μαζί της ολόκληρη η χώρα, περιγράφει ο Guardian, o οποίος σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα, σε ρεπορτάζ που υπογράφει η Ελένα Σμιθ, σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει προθεσμία τριών εβδομάδων μέχρι να βρει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές – διαφορετικά θα επιστρέψει ο εφιάλτης του Grexit.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

είναι αντιμέτωπος με το δίλημμα «επιπλέον λιτότητα ή πρόωρες εκλογές», σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ τονίζεται ότι εντείνεται η αβεβαιότητα για την πορεία της χώρας στην Ευρώπη , καθώς το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το χρέος μπορεί να αποδειχθεί «εκρηκτικό» έως το 2030.

Στο ρεπορτάζ υπάρχει αναφορά του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αρθρογράφου του Protagon Αριστείδη Χατζή, ο οποίος εκτιμά ότι είναι «κρίσιμο να υπάρξει συμβιβασμός», ενώ οι ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τη θέση της Ελλάδας.

«Αν οι διαπραγματεύσεις δεν λήξουν έως τις 20 Φεβρουαρίου, στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ίσως βρεθούμε αντιμέτωποι με μια καταστροφική πολιτική αναταραχή, που ίσως επαναφέρει το σενάριο του Grexit», σημείωσε.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, βασική αμφιβολία των δανειστών είναι αν η Αθήνα θα μπορέσει να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2018.

Σχολιάζεται δε ότι την περασμένη Πέμπτη, στη συνάντηση των υπουργών, η Ελλάδα βρέθηκε απομονωμένη, χωρίς την υποστήριξη της Κομισιόν.

Ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε στον Guardian ότι «το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας μοιάζει ζοφερό. Σε μια εκτίμηση που βασίζεται σε ένα αρκετά καταστροφικό σενάριο -που μπορεί κάλλιστα να επικρατήσει- το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι ακόμη και αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και επιβληθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης του χρέους, το χρέος της Αθήνας είναι “καταδικασμένο να γίνει εκρηκτικό”».

» Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, θα χτυπήσει το καμπανάκι του εκλογικού ημερολογίου της Ευρώπης και θα παγώσει τις συνομιλίες μέχρι τον Μάιο, οπότε και θα είναι πολύ αργά», συμπλήρωσε.

The post Guardian: Συμβιβασμός έως τις 20 Φεβρουαρίου ή σενάριο Grexit appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα