Comic Sans, μια παιδική γραμματοσειρά που άναψε φωτιές

Οι μάχες για τις γραμματοσειρές δεν γίνονται σώμα με σώμα και σίγουρα είναι μάχες αναίμακτες, αλλά δεν είναι σπάνιες ανάμεσα στους γραφίστες. Όσο για τους χρήστες, αυτοί συνήθως αγαπούν μια – δυο γραμματοσειρές και τις χρησιμοποιούν κατά κόρον χωρίς να σκέπτονται το κόνσεπτ πίσω από τη δημιουργία τους ενώ οι υπόλοιπες τούς είναι αντιπαθητικές έως αδιάφορες γι’ αυτό και τις αποφεύγουν.

Μια τέτοια διαμάχη, σύμφωνα με τον Guardian, έχει ανάψει η Comic Sans, μια από τις πλέον δημοφιλείς και ταυτόχρονα πιο δυσφημισμένες γραμματοσειρές

της εποχής μας. Είναι μια γραμματοσειρά λιτή και φιλική στον χρήστη, πράγμα που πραγματικά γεννά απορίες. Υπάρχει σε ηλεκτρονικές κάρτες γενεθλίων, μενού εστιατορίων και σε χιλιάδες άλλες εφαρμογές του web. Και όμως δέχεται πάρα πολλές επιθέσεις. Γιατί άραγε; Της αξίζουν ή μήπως είναι θύμα της επιτυχίας της;

Δημιουργός της Comic Sans (όπως και της Trebuchet) είναι ο γραφίστας Βίνσεντ Κονέρ, που τη σχεδίασε το 1994. Εκείνη την εποχή ο Κονέρ δούλευε για τη Microsoft, «η οποία είχε συχνά δοσοληψίες με ομάδες τεχνικών όπως οι Publisher, Creative Writer και Encarta. Ήθελαν όλα τα είδη των γραμματοσειρών, πολλές από τις οποίες ήταν παράξενες και παιδιάστικες. Μια από τις εφαρμογές ονομαζόταν Microsoft Bob και είχε σχεδιαστεί για να κάνει τους υπολογιστές πιο προσιτούς στα παιδιά. Την άνοιξα και εμφανίστηκε το σκίτσο ενός σκυλιού, που όταν μιλούσε, τα λόγια του εμφανιζόντουσαν μέσα σε μια φούσκα με τη γραμματοσειρά Times New Roman. Τα σκυλιά όμως δεν μιλούν σε Times New Roman! Εννοιολογικά, κάτι τέτοιο δεν είχε νόημα», λέει ο αμερικανοβρετανός γραφίστας στον Guardian.

Η αγγλική εκδοχή της γραμματοσειράς Comic Sans δημιουργήθηκε το 1994 από τον γραφίστα Βίνσεντ Κονέρ

Τότε του ήρθε η ιδέα να κάνει ένα κείμενο σε στυλ κόμικ και άρχισε να ψάχνει στο Watchmen και στο Dark Knight Returns, κόμικ σε σειρές, όπου οι γραμματοσειρές μοιάζουν χειρόγραφες. «Θα μπορούσα να τις σκανάρω και να αντιγράψω τα γράμματα, αλλά αυτό θα ήταν ανήθικο», λέει ο γραφίστας. Αντ΄αυτού, βρήκε διάφορα γράμματα και προσπάθησε να τα μιμηθεί στην οθόνη, σκιτσάροντας απλά με το ποντίκι του και διαγράφοντας ό,τι ήταν λάθος.

Δεν είχε να κάνει ευθείες γραμμές ούτε και να φαίνονται όλα σωστά, πράγμα που του φάνηκε πολύ διασκεδαστικό. Στην ουσία ο Κονέρ έσπασε τους κανόνες της τυπογραφίας. Το αφεντικό του, ο Ρόμπερτ Νόρτον, -η μητέρα του είναι η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μαίρη Νόρτον, γνωστή κυρίως για την σειρά “The Borrowers”- τού είπε ότι το «p» και το «q» θα έπρεπε να καθρεπτίζουν το ένα το άλλο τέλεια. Αλλά ο Κονέρ διαφώνησε: «Όχι, αυτό θα ήταν λάθος!», του είπε. Δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετώπισε αφού στη συνέχεια χρειάστηκε να δώσει πολλές μάχες με τη Microsoft, αν και όχι …σώμα με σώμα, μέχρι να εγκριθεί η γραμματοσειρά του.

Τελικά η Comic Sans αναπτύχθηκε για την εφαρμογή Microsoft Bob, όμως οι διαχειριστές στο γραφείο του Κονέρ άρχισαν να τη χρησιμοποιούν συχνά στα e-mails, άρεσε ιδιαίτερα στις νεαρές υπαλλήλους που δουλειά τους ήταν να κάνουν τα πάντα διασκεδαστικά. Όταν διοργάνωναν πάρτι γενεθλίων και άλλες εκδηλώσεις, τα χαρωπά emails τους ήταν γραμμένα πάντα με Comic Sans. Και όταν η γραμματοσειρά έγινε ακόμα πιο γνωστή, μπήκε και στα Windows 95.

Όταν πλέον την έβλεπε κανείς παντού άρχισαν και οι αντιδράσεις. Μάλιστα, το 1999 δημιουργήθηκε και το Ban Comic Sans. Όλα άρχισαν από τον Ντέιβ και την Χόλι Κομπς, δύο γραφίστες από την Ινδιανάπολη, γράφει το Mashable, που έφτιαξαν μια ιστοσελίδα με σκοπό να εκπαιδεύσουν τους ερασιτέχνες στη χρήση των γραμματοσειρών. Οι Κομπς έστειλαν ένα e-mail και στον Κονέρ με το οποίο τον ρωτούσαν αν συμφωνούσε να το κάνουν. «Φαινόταν ανόητο, αλλά τους είπα οκ», λέει ο δημιουργός της γραμματοσειράς.

Η αφίσα με τα σχόλια κατά της γραμματοσειράς Comic Sans ήταν μια από τις δράσεις που ανέλαβαν κάποιοι γραφίστες για να μειωθεί η χρήση της

Και ενώ όλο αυτό ξεκίνησε σαν κάτι μεταξύ σοβαρού και αστείου, κατέληξε στη δημιουργία ενός ολόκληρου κινήματος εναντίον της Comic Sans από γραφίστες που θεωρούσαν την γραμματοσειρά κατάλληλη μεν για κόμικ και παιδικές σειρές αλλά όχι για σοβαρές επαγγελματικές εφαρμογές. Οι αντιδράσεις έχουν πλέον κοπάσει παντού εκτός από το Twitter και οι άνθρωποι που επικοινωνούν με τον Βίνσεντ Κονέρ συνήθως του λένε ότι αγαπούν την γραμματοσειρά του.

Ο δημιουργός της δηλώνει πάντως υπερήφανος για την Comic Sans: «Σχεδιάστηκε για τους αρχάριους χρήστες υπολογιστών και σε αυτή την αγορά πέτυχε. Οι άνθρωποι όμως την χρησιμοποιούν ανάρμοστα, όταν δεν καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί μια γραμματοσειρά τότε δεν έχει καμία δύναμη ή νόημα. Κάποτε άκουσα έναν άντρα σε μια έκθεση με έργα του Ρόθκο να λέει “Θα μπορούσα να το είχα κάνει εγώ αυτό.” Προφανώς δεν έχει ιδέα από τέχνη. Κατά πάσα πιθανότητα, μάλιστα, αυτός ο άνθρωπος θα χρησιμοποιήσει την Comic Sans, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ακατάλληλη», λέει.

Ο ίδιος ο Κονέρ έχει χρησιμοποιήσει την Comic Sans μόνο μια φορά, όταν είχε πρόβλημα με την ευρυζωνική του σύνδεση και θέλησε να την αλλάξει. Έστειλε λοιπόν στην εταιρεία ένα e-mail γραμμένο με Comic Sans, λέγοντας πόσο απογοητευμένος είναι. Αποτέλεσμα, του επέστρεψαν 10 λίρες. «Σε αυτές τις περιπτώσεις θα τη συνιστούσα. Η βασική θεωρία λέει ότι η γραμματοσειρά δεν θα πρέπει να “φωνάζει” αλλά η Comic Sans “φωνάζει”», σημειώνει.

Ο Τομ Στίβενς είναι διευθυντής προγραμματισμού της Microsoft. «Δουλειά μου ήταν να ταιριάζω προϊόντα με γραμματοσειρές, περίπου όπως ένα γραφείο συνοικεσίων», λέει και διευκρινίζει ότι: «Η Comic Sans σχεδιάστηκε για την εφαρμογή Microsoft Bob, που υπήρξε πρόδρομος των εφαρμογών Cortana ή Siri για ανθρώπους που είχαν προβλήματα με τους υπολογιστές.» Μια γυναίκα ονόματι Μελίντα Φρεντς βοήθησε να γίνει όλο αυτό. Τότε ακόμη, ο Στίβενς δεν γνώριζε ότι η Μελίντα έβγαινε με τον Μπιλ Γκέιτς και ότι η σχέση τους θα κατέληγε σε γάμο.

Αφίσα που συνδέει τις πιο δημοφιλείς γραμματοσειρές με ράτσες σκύλων

Το μαγικό είναι ότι οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν την Comic Sans από μόνοι τους και όχι μέσω μάρκετινγκ της Microsoft. «’Οταν γίνεται κακή χρήση της αυτό συνήθως συμβαίνει επειδή κάποιος την αγαπά. Για παράδειγμα, η γραμματοσειρά Comic Sans, ήταν ακατάλληλη για την παρουσίαση του Cern με την οποία ανακοινώθηκε ότι οι επιστήμονες ανίχνευσαν το περίφημο μποζόνιο Higgs. Αλλά το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν την ελευθερία να πουν “αυτή είναι η αγαπημένη μου γραμματοσειρά και θα τη χρησιμοποιήσω” είναι κάτι θαυμάσιο. Η αντίδραση και το μίσος ήταν εκπληκτικά και ειλικρινά [μου φάνηκαν] αστεία. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι οι άνθρωποι θα ασχολούνταν με κάτι τόσο απλό όσο μια γραμματοσειρά», λέει στον Guardian ο Τομ Στίβενς.

Η Comic Sans είναι μια γραμματοσειρά σχεδόν αντι-τεχνολογική, πολύ απλή, πολύ φιλόξενη. Είναι σαν να γυρνάς στην παιδική σου ηλικία, να πηγαίνεις στο σπίτι και να παίρνεις γράμματα από μέλη της οικογένειας. Κάποιος μπορεί εξάλλου να τη χρησιμοποιήσει για να ξεφύγει από την συντηρητικό περιβάλλον της εργασίας του. Σύμφωνα με τον Στίβενς είναι σαν να κάνει μια δήλωση: «Είμαι πιο χαλαρός, πιο δημιουργικός. Μπορεί να εργάζομαι σε αυτόν τον τομέα, αλλά αυτή η δουλειά δεν με καθορίζει».

The post Comic Sans, μια παιδική γραμματοσειρά που άναψε φωτιές appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα