«Τα παιδιά ξυπνούν τη νύχτα ουρλιάζοντας» δηλώνουν οι συγγενείς των πρώην ομήρων της Χαμάς - «Γέμισαν ψείρες και εξανθήματα»

09:13 5/12/2023 - Πηγή: NewsIt

Υποσιτισμός, ψυχολογικός τρόμος, εξανθήματα και ψείρες. Αυτές ήταν οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών από το Ισραήλ που έπεσαν όμηροι στα χέρια της Χαμάς, με τον πατέρα της 12χρονης Noam Avigdori να δηλώνει ότι η κόρη του ξυπνάει ουρλιάζοντας μες στη νύχτα…

«Η κόρη μου δεν με αφήνει να βγω από το σπίτι. Τη ρώτησα για να κατεβάσω τα σκουπίδια και δεν με άφηνε, με κρατάει πολύ σφιχτά. Ξυπνάει μερικές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας ουρλιάζοντας, αλλά γενικά είναι σε καλή κατάσταση. Επεξεργάζεται τα πάντα. Είναι μια πολύ έξυπνη, φωτεινή νεαρή κοπέλα», δήλωσε ο πατέρας της 12χρονης

πρώην ομήρου της Χαμάς για τις πρώτες ημέρες της επιστροφής της στο σπίτι.

Ο Hen Avigdori αγωνιούσε για 50 ημέρες. Η σύζυγός του Sharon και η κόρη του Noam κρατούνταν μαζί με άλλους συγγενείς σε ένα δωμάτιο στη Γάζα μετά την απαγωγή τους από τη Χαμάς, από το κιμπούτς Μπεερί στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η κόρη του και η γυναίκα του επέστρεψαν στο σπίτι τους «καλά σωματικά και συναισθηματικά» μετά την απελευθέρωσή τους στις 25 Νοεμβρίου, τη δεύτερη ημέρα της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς αλλά «η Νόαμ, η 12χρονη κόρη μου, δεν μου επιτρέπει να βγω από το σπίτι».

Υποσιτισμένα παιδιά με εξανθήματα και τραυματισμούς

Οι συγγενείς των παιδιών μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου μετά την απελευθέρωσή τους. Τα παιδιά που κρατούνται όμηροι στη Γάζα επέστρεψαν στο σπίτι τους τραυματισμένα, υποσιτισμένα και με δερματικά εξανθήματα και ψείρες στο κεφάλι.

Η μεγαλύτερη αδελφή του Moran Aloni, η Danielle Aloni, 45 ετών, και η 5χρονη κόρη της, Emilia, ήταν αιχμάλωτες για 49 ημέρες μετά την απαγωγή τους από το κιμπούτς Nir Oz, σε αυτό που ορισμένοι στο Ισραήλ αποκαλούν πλέον «Μαύρο Σάββατο».

Η μικρότερη αδελφή του, η 34χρονη Sharon απήχθη επίσης μαζί με τις τρίχρονες δίδυμες κόρες της, Emma και Yuli, πριν απελευθερωθούν στις 27 Νοεμβρίου.

Ο ίδιος δήλωσε: «Οι κόρες της αδελφής μου ξυπνούν κλαίγοντας, δεν μπορούν να κοιμηθούν τις περισσότερες νύχτες. Ευτυχώς, χαμογελούν πού και πού» και συνέχισε: «Η κόρη της αδελφής μου, δεν της επιτρέπει να πάει πουθενά χωρίς αυτήν. Πουθενά. Ακόμα και αν πρόκειται να πάει στο μπάνιο ή απλώς στον επάνω όροφο του σπιτιού που είναι οι γονείς μου».

Ο ίδιος είπε ότι η Χαμάς είχε χωρίσει τις οικογένειες, ακόμα και μητέρες με παιδιά και οι συνθήκες κράτησης ήταν πολύ άσχημες ενώ αναγκάζονταν να μιλούν ψιθυριστά σε ένα μέρος. Ακόμα και φαγητό δεν τους έδιναν σε σταθερή βάση.

Η Δρ Yael Mozer Glassberg, γιατρός που φροντίζει τα παιδιά που απελευθερώθηκαν στο Schneider Children’s Medical Center, δήλωσε ότι όλοι οι όμηροι είχαν χάσει το 10-15% του σωματικού τους βάρους ενώ έκανε γνωστό ότι οι όμηροι ανέφεραν πως το φαγητό ήταν πολύ λίγο και δεν παρεχόταν σε συστηματική βάση.

Μία οικογένεια είπε ότι τους έδιναν ένα φλιτζάνι τσάι και ένα μπισκότο στις 10 το πρωί και στη συνέχεια μια μερίδα ρύζι στις 5 το απόγευμα.

Κάποια παιδιά δεν μπορούσαν να κάνουν μπάνιο για 7 εβδομάδες και ότι οι κακές συνθήκες υγιεινής τους είχαν αφήσει δερματικά εξανθήματα και ψείρες.

Μάλιστα, η Χαμάς προκαλούσε «ψυχολογικό τρόμο» στα παιδιά. «Κάθε οικογένεια με την οποία μιλούσαμε, κακοποιούνταν ψυχολογικά με τρομερό τρόπο από αυτά που τους έλεγαν όπως ότι “Κανείς δεν νοιάζεται για εσάς. Κανείς δεν θα σας αναζητήσει”».

To άρθρο «Τα παιδιά ξυπνούν τη νύχτα ουρλιάζοντας» δηλώνουν οι συγγενείς των πρώην ομήρων της Χαμάς - «Γέμισαν ψείρες και εξανθήματα» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαμάς - Γέμισαν,chamas - gemisan