ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Ανδρέα Πάτση: Να μην παραγραφούν τα αδικήματα, να εκπέσει του βουλευτικού αξιώματος

14:44 26/10/2022 - Πηγή: NewsIt

Να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες ελέγχου του για να μην παραγραφούν τα αδικήματα που φέρεται να διέπραξε ο (ανεξάρτητος πια βουλευτής) Ανδρέας Πάτσης και να εκπέσει του βουλευτικού αξιώματος ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη σημερινή (26.10.2022) συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να επισπευσθούν οι έλεγχοι της Επιτροπής Πόθεν

Έσχες για τον, διαγραφέντα από τη ΝΔ, βουλευτή Ανδρέα Πάτση και τις επαγγελματικές του δραστηριότητες με offshore εταιρείες, που είναι ασυμβίβαστες με την βουλευτική ιδιότητα.

Στόχος της επίσπευσης που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην παρέλθουν οι ημερομηνίες για την δυνατότητα έκπτωσής του από το αξίωμα και να του επιβληθούν τα διοικητικά μέτρα που προβλέπονται.

Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των Πόθεν Έσχες Θανάσης Μπούρας, ανέφερε στην Διάσκεψη των Προέδρων ότι έχει ήδη δώσει εντολή στους Ορκωτούς λογιστές και ανώτατους δικαστικούς της Επιτροπής να ελέγξουν ταχύτατα την οικονομική δραστηριότητα του κ. Πάτση.

Η εντολή είναι να του φέρουν σε μία εβδομάδα τα αποτελέσματα της έρευνας, εάν και είπε πως μπορεί να υπάρξει μια καθυστέρηση, καθώς πρόκειται για συμμετοχές του βουλευτή σε εξωχώριες εταιρείες. Όταν έρθει το πόρισμα, τότε,  θα συνεδριάσει η Επιτροπή. Ο κ. Μπούρας, φέρεται να είπε επίσης πως η Επιτροπή έχει ζητήσει από τον βουλευτή τρείς φορές μέχρι σήμερα εξηγήσεις για διαφορετικά θέματα που αφορούσαν τα πόθεν έσχες του.​

Ανδρέας Πάτσης: Μόνο η ΝΔ δεν ήξερε τη δράση μου; Σωστή η απόφαση Μητσοτάκη για τη διαγραφή μου

Η ΌλγαΓεροβασίλη, υπογράμμισε πως ο νόμος έχει ημερολογιακές προθεσμίες για να υπάρξει έκπτωση βουλευτή από το αξίωμά του. Πρέπει να υπάρξει προσφυγή από κάποιον που έχει  έννομο συμφέρον μέσα σε 30 ημέρες από την ημέρα γνωστοποίησης της υπόθεσης. Και χρειάζεται απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Αν διαπιστωθεί ότι βουλευτής έχει παρανομήσει εκπίπτει από το αξίωμά του, καλείται να επιστρέψει όσα χρήματα έχει λάβει ως βουλευτική αποζημίωση ενώ υπάρχει και διοικητικό πρόστιμο ύψους 500.000 ευρώ.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν οι ορκωτοί λογιστές και κυρίως οι ανώτατοι δικαστικοί της Επιτροπής που ελέγχουν τις δηλώσεις των βουλευτών επί τρία χρόνια να μην είχαν εντοπίσει τις εξωχώριες εταιρικές δραστηριότητες που δήλωνε ο βουλευτής. Σημείωσε πως υπήρχαν μάλιστα και ολόκληρα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα σχετικά τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να του δίνονταν αναθέσεις από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (όπως ΕΛΤΑ, νοσοκομεία, περιφέρειες), πράγμα που είναι ασυμβίβαστο με την βουλευτική ιδιότητα.

To άρθρο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Ανδρέα Πάτση: Να μην παραγραφούν τα αδικήματα, να εκπέσει του βουλευτικού αξιώματος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα