Οι αγρότες που δεν σβήνουν τα τρακτέρ, τα λεφτά που βρήκε ο Κασσελάκης, το δείπνο των 18 εν μέσω πολιορκίας, η παρωδία με τα ΕΛΤΑ και το σουρωτήρι που λέγεται ΠΑΣΟΚ

06:00 1/2/2024 - Πηγή: NewsIt

Με αναμμένες τις μηχανές

Παρά τις δηλώσεις που έγιναν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για αύξηση της αρωγής στους αγρότες της Θεσσαλίας από 5.000 έως 10.000 ευρώ, το παράθυρο που άφησε για το αγροτικό πετρέλαιο (επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης) και την τροπολογία με τις ανάσες για το ρεύμα, παραμένουν τα μπλόκα. Στη Θεσσαλονίκη είναι το μεγάλο ραντεβού των τρακτέρ. Με αναμμένες τις μηχανές οι αγρότες περιμένουν

σχεδόν τις εξαγγελίες που θα γίνουν στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica από την κυβέρνηση για την μείωση του ενεργειακού κόστους, την Παρασκευή (2.2.2024). Ήδη ετοιμάζουν μεγάλη κινητοποίηση το Σάββατο.

Αδειάσματα

Οι αγρότες ήταν ένα προνομιακό εκλογικό ακροατήριο για την ΝΔ. Την ψήφισαν σε ποσοστό 47,5%. Υπάρχει ανησυχία για έκφραση δυσαρέσκειας στις ευρωεκλογές. Ήδη υπάρχουν αλληλοαδειάσματα των συναρμόδιων υπουργών για το ποιος φταίει ή καθυστέρησε να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να βάλει ένα φρένο στις κινητοποιήσεις.

Λεφτά (δεν) υπάρχουν

Οι εξαγγελίες σε κάθε περίπτωση θα είναι περιορισμένες. Το 2024 το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει δύο δις ευρώ επιπλέον για να καλυφθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα (2,1%). «Δεν βάζουμε την υπογραφή μας σε αποφάσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω», επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Και όμως «λεφτά υπάρχουν»

Αντίθετα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έδειξε μεγάλη «γενναιοδωρία» στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Υποσχέθηκε: κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο, ο ΦΠΑ να πέσει από το 24% στο 6%, στο αγροτικό ρεύμα, να μπει πλαφόν στα 7σεντς η κιλοβατώρα, να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές και τα λιπάσματα κλπ. Παρά την δημόσια δέσμευση του ότι όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κοστολογημένες, ούτε το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων παρουσίασε ούτε από που θα βρεθούν τα λεφτά. Και συνήθως βρίσκονται από νέους φόρους.

Δυο σενάρια

Οι αγρότες θα πιέσουν να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν. Δυο είναι τα σενάρια που συζητιούνται στην κυβέρνηση. Το καλό σενάριο είναι από τη Δευτέρα (5.2.2024) να αρχίσει μία αποκλιμάκωση αν και είναι λίγοι αυτοί που το πιστεύουν. Το αρνητικό σενάριο που οι περισσότεροι υπουργοί θεωρούν ως το πιο πιθανό, είναι να υπάρξει νέα κλιμάκωση καθώς το κλίμα είναι ίδιο και σε Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Βέλγιο. Το κοινό αίτημα των Ευρωπαίων αγροτών είναι η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ένα βήμα πίσω

Χθες (31.1.2024) η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί στο ευρωπαϊκό συμβούλιο να συνεχιστούν οι ελαστικοί όροι για την αγρανάπαυση. Δηλαδή, να μην υπάρχει η απαίτηση οι αγρότες να αφήνουν το 4% της γεωργικής γης ελεύθερη από παραγωγικές δραστηριότητες, ώστε η φύση να μπορεί να ανακάμψει. Εάν δεν το τηρούν δεν παίρνουν επιδοτήσεις. Χώρια που μειώθηκαν και αυτές τουλάχιστον κατά 20% και δίνονται με καθυστέρηση ενός έτους.

Δείπνο για «18» υπό πολιορκία

Χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, παραμονή του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν διοργάνωσε ένα μνημόσυνο για τον Ζακ Ντελόρ. Ακολούθησε και άτυπο δείπνο των ηγετών στην γνωστή αίθουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Έδωσαν το παρών οι 18 ηγέτες από τους 27. Οι υπόλοιποι καταφθάνουν σήμερα. Ανάμεσα τους είναι και ο Μακρόν ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να κάνει φασαρία για τους αγρότες. Τα τρακτέρ μπήκαν στο Παρίσι, αλλά και στις Βρυξέλλες. Πολιορκούν το κτίριο της Κομισιόν!

Με το βλέμμα στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι προχωράει στην ίδρυση κόμματος (ΕΡΤ). Παρά το γεγονός ότι υπήρχε μία ανοικτή συζήτηση κυρίως με πρωτοβουλία υπουργών που θα τον ήθελαν στη ΝΔ, ποτέ δεν έγινε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπήρχαν διαρροές και προξενητές. Αλλά κυριάρχησε η άποψη ότι μάλλον θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από τις ψήφους που τυχόν έφερνε. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έκανε το πρώτο βήμα. Τα επόμενα είναι τα δύσκολα. Πρέπει να τρέξει σπριντ αν θέλει να κατέβει στις ευρωεκλογές όπως είναι ο στόχος του. Θα πρέπει να έχει να παρουσιάσει το επιτελείο του και το πρόγραμμα του. Στις αρχές Μαρτίου τοποθετείται η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος του με κεντρικό σύνθημα το «Εμπρός» του Μακρόν.

Στην τρίτη θέση

Οι δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως υποστηρίζουν πολιτικοί του φίλοι είναι ενθαρρυντικές. Στο σημιτικό – εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ κυρίως στοχεύει το οποίο υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη ασφυκτιά όπως συνέβαινε και με τον ίδιο. Και δύο μονάδες να κόψει από το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να του στερήσει την δεύτερη θέση την οποία προσδοκά στις ευρωεκλογές για να δείξει ότι έχει μια κάποια δυναμική. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι όπως δεν κατάφερε να βγει βουλευτής έτσι θα κάνει πολύ χαμηλές πτήσεις και με το κόμμα. Η ζωή θα δείξει ποιος έχει δίκιο.

Η επανεκλογή Κόλλια στο Οικονομικό Επιμελητήριο και ο Ανδρουλάκης

Για το ΠΑΣΟΚ ο λόγος με αφορμή την παραμονή του Κωνσταντίνου Κόλλια στη θέση του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Στο ΠΑΣΟΚ γκρινιάζουν καθώς την ίδια ώρα που αιμορραγούν συνεχώς προς τη Νέα Δημοκρατία (βλέπε
περίπτωση Χριστοφιλοπούλου) βλέπουν τα στελέχη τους να τα βρίσκουν με τον υποστηριζόμενο από τη ΝΔ Κ. Κόλλια και να στηρίζουν την επανεκλογή του. Όσοι διαμαρτύρονται από το κόμμα αναρωτιούνται αν υπήρξε «γραμμή Ανδρουλάκη» για στήριξη του επανεκλεγέντος προέδρου ή συνεχίζεται η απώλεια προς τα δεξιά ενώ πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές.

Κι άλλες αποχές!

Ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος δήλωσε ότι επιλέγει την αποχή στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφήνει και ο πρώην υπουργός Στέλιος Πέτσας όπως και ο νεαρός βουλευτής Ηρακλείου Κώστας Κεφαλογιάννης. Αναποφάσιστος παραμένει και ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης όπως και ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Ταγαράς. Τα ονόματα τους προστίθενται σε άλλους περίπου 40 βουλευτές της ΝΔ που έχουν επιλέξει είτε να ψηφίσουν «όχι» είτε να απέχουν. Τα «ναι» ξεκίνησαν από περίπου 65 και φαίνεται να κινούνται γύρω στα 100 – 105 από το μασάζ που γίνεται. Κοντός ψαλμός. Στις 12 – 13 Φεβρουαρίου ψηφίζεται το νομοσχέδιο.

Η πικρή γεύση και η αποστολή σε Κωνσταντινούπολη

Κόσμος και κοσμάκης έχει μαζευτεί στην αποστολή του υφυπουργού για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη στην Κωνσταντινούπολη που αρχίζει σήμερα (1.2.2024) και ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή (2.2.2024). Περίπου 70 στελέχη από επιχειρήσεις των κατασκευών, του τουρισμού, των φαρμάκων, των τραπεζών και άλλων κλάδων θα ταξιδεύουν μαζί με τον υφυπουργό. Θα βρίσκονται επίσης εκεί ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ Ευθύμιος Βιδάλης, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Κουτσίκος και άλλοι θεσμικοί παράγοντες. Πάντως η δυσάρεστη εμπειρία από την προηγούμενη «απόβαση» ελληνικών επιχειρήσεων στην Τουρκία έχει αφήσει μια πικρή γεύση, όπως και να’χει!

Τα έργα που γίνονται και αυτά που σέρνονται!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες την τύχη να επισκεφθεί δύο έργα που προχωρούν ή ολοκληρώθηκαν την ίδια στιγμή που πλήθος εργοταξίων σε ολόκληρη τη χώρα παραμένουν στα χαρτιά. Η επένδυση των 650 εκατ. ευρώ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για τη μονάδα αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας προχωρά κανονικά. Ο οδικός άξονας Άκτιο – Αμβρακία ολοκληρώθηκε από την ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίος έστω και αν χρειάστηκαν 15 χρόνια, χρεοκοπίες εργολάβων, διαγωνισμοί επί διαγωνισμών και κάποια δεκάδες εκατομμύρια περισσότερα από όσα είχαν υπολογιστεί αρχικά. Δεν αναφερόμαστε φυσικά στην εργολαβία της ΜΕΤΚΑ που ολοκληρώθηκε στην ώρα της. Στους εργολάβους που προηγήθηκαν χωρίς να ολοκληρώσουν ένα έργο μερικών δεκάδων χιλιομέτρων αναφερόμαστε. Και σε κάποιους που έχουν σήμερα εν ενεργεία εργοτάξια αλλά υπολειτουργούν.

Η παρωδία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία

Οι αριθμοί δεν έχουν πια σημασία. Οι ζημιές, επίσης, είναι αναμενομένες. Τα παχυλά κίνητρα αποχώρησης που έλαβαν εκατοντάδες τυχεροί πριν από δύο – τρία χρόνια ξεχάστηκαν. Όλα μπορούν να συγχωρεθούν από όσους παρακολουθούν τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν τα πάλαι ποτέ κραταιά Ταχυδρομεία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κάποια, βέβαια, πρόλαβαν να μεταμορφωθούν σε εξαιρετικές εταιρείες logistics με κερδοφορία που επιτρέπει, σε ένα βαθμό, την αιμοδοσία της παραδοσιακής δραστηριότητας στις επιστολές. Οι πολίτες αδυνατούν, όμως, να συγχωρήσουν πως παρά τις πολυετείς εξαγγελίες, τα δισεκατομμύρια που έχουν χαθεί μέχρι σήμερα, τα ΕΛΤΑ αδυνατούν να εκσυγχρονιστούν και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες προς τους πελάτες τους. Και την ίδια στιγμή πληρώνουν ένα κάρο λεφτά για συμβούλους παραχώρησης προσωπικού.

Η «επιστροφή» των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο

Σε κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχει σκαλώσει η ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο, από το Υπερταμείο που είναι σήμερα (1.2.2024). Οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με βάση απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) πρέπει να ελέγχονται άμεσα και κατά πλειοψηφία από το δημόσιο ώστε να μη θεωρούνται «ιδιωτικοποιημένες». Μένουμε σε αυτά και θα επανέλθουμε γιατί έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η υπόθεση, κυρίως με τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ!

To άρθρο Οι αγρότες που δεν σβήνουν τα τρακτέρ, τα λεφτά που βρήκε ο Κασσελάκης, το δείπνο των 18 εν μέσω πολιορκίας, η παρωδία με τα ΕΛΤΑ και το σουρωτήρι που λέγεται ΠΑΣΟΚ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
ΕΛΤΑ, ΠΑΣΟΚ, λεφτα, τρακτερ, νεα δημοκρατια, υφυπουργός παιδείας, γιαννης κεφαλογιαννης, γεκ τερνα, πετρελαιο, θεσσαλονικη, agrotica, δις, χατζηδακης, Πρωτοχρονιά, συριζα, ΦΠΑ, υπουργοι, νέα, γαλλια, βρυξέλλες, λοβερδος, ΕΡΤ, σπριντ, δημοσκοπηση, ελλαδα, τραπεζες, σεβ, εβεα, τερνα, γεκ, logistics, ευδαπ, ευαθ, αθηνα, newsit, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, αυξηση φπα, αλλαγη ωρας, newsit.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Μις φαν ντερ ρόε, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2013, μπλοκα αγροτων, η ζωη, βουλευτες, agrotica, επιδοτησεις, αιμοδοσια, βελγιο, βημα, γερμανια, δημοκρατια, ευδαπ, ισπανια, κωνσταντινουπολη, μνημοσυνο, οικονομικο επιμελητηριο, ονοματα, πλαισιο, προγραμμα, πτησεις, σεβ, τυχη, ωρα, αυξηση, αρθρο, αμβρακια, αξονας, απωλεια, αφορμη, βιδαλης, βλεμμα, βρυξέλλες, γεγονος, γεκ τερνα, γεκ, γευση, γινεται, γινονται, δευτερα, δημοσιο, δηλωσεις, δις, ευαθ, εγινε, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εκφραση, ενεργεια, εργα, εξωστρεφεια, ευρωπη, εφραιμογλου, ζωη, ζωοτροφες, ιδια, ιδιο, ιδρυση, υπηρεσιες, υπηρχαν, υποθεση, υφυπουργος, μηχανες, διαγωνισμοι, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, κτιριο, λιπασματα, μασαζ, μητσοτακης, μειωση, μυτιληναιος, νικο, παρισι, υπογραφη, προβληματα, ραντεβου, ρευμα, σαββατο, σεναριο, συζητηση, σοφια, σπριντ, τερνα, τουρκια, τρια, τριτη, υφυπουργός παιδείας, φυση, φυσικα, φταιει, ακτιο, δικιο, ελληνικα, φιλοι, ηγετες, χωρα, κωνσταντινου, κωστας, logistics, χερια
Τυχαία Θέματα