Γιατί το power game του Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα «γεννά» φόβους για αναταραχή στο διεθνές εμπόριο

09:56 3/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Η αποστολή ενός πολεμικού πλοίου από το Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα είναι η πιο τολμηρή του κίνηση για να αμφισβητήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη βασική εμπορική οδό, ενθαρρύνοντας τους μαχητές Χούθι, οι πύραυλοι των οποίων έχουν διαταράξει τη ναυσιπλοΐα τους τελευταίους δύο μήνες, σχολιάζει το Bloomberg.

Το Ιράν είναι απίθανο να επιθυμεί την άμεση αντιπαράθεση -η παλιά φρεγάτα την οποία έχει στείλει δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ

ναυτική δύναμη κρούσης που περιπολεί στα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας, ανοικτά της Υεμένης- αλλά μεταφέρει την προβολή της ιρανικής ισχύος στην περιοχή σε άλλο επίπεδο. Αυτό αυξάνει τις εντάσεις μετά την έναρξη επιθέσεων των Χούθι σε πλοία που, όπως ισχυρίζονται, κατευθύνονταν ή ανήκαν σε εταιρείες του Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η στρατιωτική επίθεση στη Γάζα.

Το Ιράν έχει απορρίψει τις εκκλήσεις των δυτικών δυνάμεων να πιέσουν τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα. Ορισμένα από τα τελευταία πλοία που έγιναν στόχος των ανταρτών δεν έχουν σαφείς δεσμούς με το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Kevjn Lim, αναλυτή της S&P Global Market Intelligence με έδρα το Τελ Αβίβ. Αυτό περιλαμβάνει μια επίθεση σε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της AP Moller-Maersk A/S, αφού η Δανία δήλωσε ότι συμμετέχει στην ομάδα κρούσης.

«Δεν δείχνουν προθυμία για αποκλιμάκωση, οπότε είναι πιθανό να δούμε περαιτέρω στοχοποίηση εμπορικών περιουσιακών στοιχείων και αμερικανικών πλοίων στο μέλλον», δήλωσε ο Λιμ.

Σε απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι, ορισμένες από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου αρνήθηκαν να περάσουν από τη διώρυγα του Σουέζ, περιπλέκοντας τις ροές μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και αναγκάζοντας ορισμένα πλοία να ακολουθήσουν την πιο δαπανηρή διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Η Maersk με έδρα την Κοπεγχάγη και η γερμανική Hapag-Lloyd AG δήλωσαν χθες (02.01.24) ότι παρατείνουν την παύση τους για τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα.

Σε μια αντανάκλαση της σοβαρότητας της κατάστασης, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα σήμερα (03.01.2024). Οι επιθέσεις συνιστούν «σοβαρή απειλή για το διεθνές εμπόριο και τη θαλάσσια ασφάλεια», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ Νέιτ Έβανς.

Το βράδυ της Τρίτης (02.01.24), οι Χούθι εκτόξευσαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων από την Υεμένη στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ σε ανάρτησή της στο X, πρώην Twitter.

Πολλά εμπορικά πλοία ανέφεραν την πρόσκρουση των πυραύλων στα γύρω ύδατα, αν και κανένα δεν ανέφερε ζημιές, ανέφεραν οι ΗΠΑ. Ήταν η 24η επίθεση στη νότια Ερυθρά Θάλασσα από τις 19 Νοεμβρίου, προστίθεται.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος κλιμάκωσης εδώ και έχουμε ήδη δει κάποια από αυτά να εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε η Ντίνα Εσφαντιάρι, ανώτερη σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή στο International Crisis Group με έδρα το Λονδίνο, αναφερόμενη στον θάνατο 10 μαχητών των Χούθι σε ανταλλαγή πυρών με το αμερικανικό ναυτικό την Κυριακή. Οι Χούθι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν φοβούνται να κάνουν πράξη τις απειλές τους.

Τη Δευτέρα, (01.01.24) ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν κατήγγειλε τα διπλά πρότυπα της Δύσης στο θέμα της Γάζας, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τις διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο παρά για τους αμάχους που σκοτώνονται από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Ισραήλ λέει ότι στόχος του είναι να καταστρέψει τη Χαμάς, η οποία επιτέθηκε στις 7 Οκτωβρίου και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ.

Τα σχόλια του Αμιραμπντολαχιάν ακολούθησαν μια συνάντηση με τον Μοχάμεντ Αμπντουσαλάμ, ένα από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη του κινήματος των Χούθι, και συνομιλίες την Κυριακή με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron, ο οποίος του είπε ότι η Τεχεράνη πρέπει να χαλιναγωγήσει τους αντάρτες.

«Το Ιράν θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη θέληση και την επιθυμία του λαού της Υεμένης», δήλωσε ο Αμιραμπντολαχιάν.

Ο Τζόελ Ρέιμπερν, πρώην διπλωμάτης και στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η ιρανική ηγεσία έχει επιλέξει να κάνει τολμηρά βήματα εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων και στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για την προβολή της δικής της δύναμης στην περιοχή.

Παρόλα αυτά, το Ιράν μπορεί να είναι απρόθυμο να εμπλακεί σε έναν άμεσο πόλεμο με τις ΗΠΑ, τουλάχιστον αφού η χαλαρή εφαρμογή των κυρώσεων από την Ουάσινγκτον επέτρεψε στην Τεχεράνη να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου.

«Αυτό το ιρανικό αντιτορπιλικό είναι μόνο για κατανάλωση από τα μέσα ενημέρωσης, στοχεύοντας σε ένα εγχώριο και περιφερειακό κοινό – εμφανίζοντας το Ιράν ως περιφερειακή δύναμη ικανή να αναπτύξει ναυτικά μέσα για να προκαλέσει τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ριάντ Καουάτζι (Riad Kahwaji), επικεφαλής του Ινστιτούτου Στρατιωτικής Ανάλυσης για την Εγγύς Ανατολή και τον Κόλπο με έδρα το Ντουμπάι. «Αλλά είναι απίθανο το αντιτορπιλικό αυτό να αντιμετωπίσει τα δυτικά πολεμικά πλοία στην περιοχή, επειδή η Τεχεράνη δεν θέλει να εμπλακεί σε πόλεμο με τις ΗΠΑ».

Οι κινήσεις του Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα προσφέρουν υπενθυμίσεις ενός άλλου ζωτικού σημείου αποχέτευσης που η Τεχεράνη απειλεί εδώ και καιρό να διαταράξει αν διακυβευθούν τα συμφέροντά της: το Στενό του Ορμούζ που συνδέει τον Περσικό Κόλπο με τις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Αυτό θα αποτελούσε μεγαλύτερη απειλή, λένε οι έμποροι.

Ένα υποθετικό κλείσιμο του Ορμούζ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του αργού κατά 20% μέσα σε ένα μήνα και ενδεχομένως σε υψηλότερα επίπεδα στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Κάλουμ Μπρους (Callum Bruce), αναλυτή της Goldman Sachs Group Inc. με έδρα το Λονδίνο. Αυτό το σενάριο φαίνεται απίθανο, ωστόσο, καθώς θα προκαλούσε πιθανώς μια πιο σθεναρή παγκόσμια αντίδραση, είπε.

Ακόμα κι έτσι, οι Χούθι αισθάνονται ενθαρρυμένοι, επωφελούμενοι από τη μεγαλύτερη λαϊκή αραβική υποστήριξη μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, σύμφωνα με τον Εσφαντιέρι.

«Αν τα “tit-for-tats” ξεφύγουν από τον έλεγχο και η κάθε πλευρά αρνηθεί να τηρήσει τις κόκκινες γραμμές της άλλης, τότε έχουμε μια πραγματική πυριτιδαποθήκη εδώ», είπε.

To άρθρο Γιατί το power game του Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα «γεννά» φόβους για αναταραχή στο διεθνές εμπόριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιράν, Ερυθρά Θάλασσα,iran, erythra thalassa