Γιατί η κυβέρνηση φέρνει τώρα το νέο νόμο για την ψήφο των αποδήμων - Το παρασκήνιο και η απόπειρα ευρείας συναίνεσης

07:16 10/7/2023 - Πηγή: NewsIt

Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταθέσει με το… «καλημέρα σας», σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων, έχει προφανέστατα και σημειολογική αξία.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αναδείξει ότι υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων σε μία σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως αυτό για την ψήφο των αποδήμων, καθώς στην πράξη αποδείχτηκε, ότι το υφιστάμενο πλαίσιο ταλαιπώρησε τους ‘Έλληνες του εξωτερικού που θέλησαν να ασκήσουν το εκλογικό τους

δικαίωμα στις πρόσφατες εκλογές.

Το «αγκάθι» των 200 θετικών ψήφων

Αυτή τη φορά η κυβέρνηση προσδοκά να ψηφιστεί τελικά το νέο πλαίσιο που αίρει τα εμπόδια και τους περιορισμούς στους αποδήμους, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, και επιθυμούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους.

Στην προηγούμενη νομοθετική προσπάθεια, το νομοσχέδιο στηρίχθηκε μόνο από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει 190 ψήφους, όσο και το άθροισμα των βουλευτών των τριών κομμάτων, και όχι τουλάχιστον 200, που είναι και το συνταγματικό όριο για την ψήφιση του.

Τώρα, αν το νομοσχέδιο στηρίξουν έστω μόνο αυτά τα τρία κόμματα, θα συγκεντρώσει 202 ψήφους, καθώς αυξήθηκε η κοινοβουλευτική τους δύναμη στις εκλογές.

Κάλεσμα να εγκριθεί και από τους «300»

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, απηύθυνε έκκληση σε όλη την αντιπολίτευση με την ψήφο της να διευκολύνει τους ‘Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της πατρίδας τους, από όπου κι αν κατοικούν.

«Στην πρώτη μας θητεία κάναμε το πρώτο βήμα για την καθιέρωση αυτού του δικαιώματος. Βάλαμε πάρα πολλούς περιορισμούς, το ξέρετε καλά. Φτάσαμε τους 190 βουλευτές και όχι τους 200. Σήμερα λοιπόν, ήρθε η ώρα, αφού δοκιμάσαμε τη διαδικασία στην πράξη, να δούμε πόση συνέπεια τελικά υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων και το σχέδιο νόμου αυτό να εγκριθεί από 300 βουλευτές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

«Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε πόσο πραγματικά πιστοί μένουμε στις διακηρύξεις μας» πρόσθεσε, αναφερόμενος στις κατά καιρούς αναφορές των κομμάτων για «τη μεγάλη δύναμη της ελληνικής Διασποράς και του παγκόσμιου ελληνισμού», όπως τόνισε.

Τα «εμπόδια» που βάζει ο υφιστάμενος νόμος

Μεταξύ άλλων, ο πρωταρχικός νόμος, του 2019, προέβλεπε ότι:

* Για τη σύσταση εκλογικού τμήματος πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον σαράντα εκλογείς που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ψηφίσουν στην ίδια πόλη.

* Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

* Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

* Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη.

* Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με τα εξής δημόσια έγγραφα:

βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας,

μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα

τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.

βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

Στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού διαπίστωσαν στην πράξη μία σειρά… «αγκυλώσεων» στην προσπάθεια τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Και πάντως το πιο συχνό «παράπονο» ήταν η «δυσκαμψία» του συστήματος αίτησης, καθώς απαιτεί να συμπληρώσουν στοιχεία που μπορεί και να μην έχουν, όπως ΑΜΚΑ, ή είναι δύσκολο για αυτούς να τα βρουν, όπως ο στρατιωτικός αριθμός.

Το νέο σχέδιο νόμου κατατίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση με στόχο να ψηφιστεί πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές, δηλαδή ως τα τέλη Ιουλίου.

To άρθρο Γιατί η κυβέρνηση φέρνει τώρα το νέο νόμο για την ψήφο των αποδήμων - Το παρασκήνιο και η απόπειρα ευρείας συναίνεσης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιατί η κυβέρνηση φέρνει τώρα το νέο νόμο για την ψήφο των αποδήμων - Το παρασκήνιο και η απόπειρα ευρείας συναίνεσης,