F-35 για την Ελλάδα: Υπόσχεση των Αμερικανών για αποδέσμευση AMRAAM 120d και JASSM

11:24 22/4/2024 - Πηγή: NewsIt

Με την απόκτηση σύγχρονων όπλων θα συνδυαστεί η πώληση 20 συν 20 μαχητικών F-35 από τους Αμερικανούς στην Ελλάδα και την Πολεμική μας Αεροπορία, αν και η LOA των Αμερικανών μπορεί να μην περιλαμβάνει όπλα.

Το Αεροπορικό Επιτελείο διαβεβαιώνει πως η παραλαβή των πανίσχυρων αεροσκαφών 5ης γενιάς F- 35 θα έρθει “πακέτο” με την απόκτηση σύγχρονων όπλων που θα ενισχύσουν την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία .

Και μάλιστα αυτά δεν θα αφορούν μόνο τα stealth μαχητικά

αλλά και τα αναβαθμισμένα F-16 σε διαμόρφωση Viper τα οποία άλλωστε θα αποτελούν και τη «ραχοκοκαλιά» του αεροπορικού μας στόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr οι Αμερικανοί φέρονται να έχουν ήδη δεσμευτεί ότι προτίθενται να αποδεσμεύσουν σύντομα τόσο τον πανίσχυρο πύραυλο αέρος-αέρος AMRAAM 120d όσο και το στρατηγικό stand off όπλο κρούσης μακρού πλήγματος JASSM. Πρόκειται για δύο όπλα που αλλάζουν τα δεδομένα στις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας και εκμεταλλεύονται στο ανώτατο επίπεδο τα μαχητικά-πλατφόρμες της HAF τα οποία θα διαθέτουν σύγχρονα ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA αλλά και γενικότερα ηλεκτρονικά συστήματα και αισθητήρες τελευταίας γενιάς.

Στόχος είναι τα καινούργια όπλα να έρθουν ταυτόχρονα με την προσγείωση στην Ελλάδα των F-35 όπως ακριβώς έγινε και με την απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών Rafale όταν η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε και τους φόρτους των «φονικών» πυραύλων αέρος-αέρος Meteor. Kαι αυτό καθώς ήδη θα ολοκληρώνεται η παράδοση των αναβαθμισμένων Viper, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό το ίδιο πρόγραμμα αναβάθμισης θα «τρέχει» και για τα 38 F-16 block 50.

Mόνο τυχαία δεν ήταν όπως φαίνεται όσα ανέφερε πρόσφατα ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης σχετικά με την εξοπλιστική ενίσχυση σε όπλα. «Εμείς θα πάρουμε τα καλύτερα όπλα που υπάρχουν τα οποία θα αποδεσμευτούν από τους συμμάχους σύντομα. Η Πολεμική Αεροπορία θα έχει ότι καλύτερο υπάρχει» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά το πρώτο «γεράκι» της HAF από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα κατά τη διάρκεια της MediaDay στη άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 24».

Τόσο ο πιο σύγχρονος πύραυλος αέρος-αέρος που διαθέτει το δυτικό οπλοστάσιο AMRAAM 120d όσο και ο πύραυλος κρούσης JASSM αποτελούν διακαή πόθο για τα Ελληνικά «γεράκια». Όπλα για τα οποία ήδη έχει κατατεθεί επίσημο αίτημα μαζί με την επιθυμία για απόκτηση των αντιπλοϊκών HARPOON και των τελευταίας γενιάς αντί-ραντάρ HARM.

O AMRAAM 120d αποτελεί ένα διαβαθμισμένο όπλο το οποίο ελάχιστες έως σήμερα χώρες έχουν εντάξει στο οπλοστάσιο τους. Πρόκειται για την αναβαθμισμένη έκδοση του βλήματος αέρος – αέρος τύπου AMRAAM (Advanced Medium – Range Air-to-Air Missile) ο οποίος αναφέρεται και ως AIM-120. Κατασκευάζεται από την εταιρεία Raytheon και χρησιμοποιείται τόσο από τα τελευταίας τεχνολογίας Αμερικανικά μαχητικά όσο και από το σύστημα αεράμυνας τύπου NASAMS. Αποτελεί το αντίπαλο δέος του METEOR.

Ένα υπερόπλο με αντίστοιχες δυνατότητες και εμβέλεια η οποία σύμφωνα με τον κατασκευαστή αγγίζει τα 160 χλμ καθώς διαθέτει ισχυρότερη πρόωση, βελτιωμένα συστήματα καθοδήγησης και ζεύξης δεδομένων (data link). Οι πληροφορίες οι οποίες έως τώρα έχουν αποδεσμευτεί είναι εξαιρετικά περιορισμένες ενώ άγνωστη παραμένει μεταξύ άλλων η ακτίνα της Νο Escape Zone του πυραύλου. Έως τώρα η Αμερικανική κυβέρνηση έχει αποδεσμεύσει τον AMRAAM 120D σε Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία, Δανία και Νορβηγία ενώ δεν περιλαμβάνεται στα όπλα τα οποία ανακοινώθηκαν ότι θα συνοδεύουν τα καινούργια Τουρκικά μαχητικά F-16. Οι Αμερικανοί πάντως, όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr εμφανίζονται θετικοί στην πιστοποίηση και χρήση των METEOR από τα Ελληνικά F-35.

Θετική απάντηση για αποδέσμευση και τoυ στρατηγικού JASSM φαίνεται ότι έχουν δώσει οι Αμερικανοί. Οι AGM-158 JASSM θεωρούνται ένα από τα ισχυρότερα Stand Off όπλα τα οποία διαθέτει στη «φαρέτρα» της η USAF. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο όπλο μεγάλης εμβέλειας με πολύ υψηλή ακρίβεια και καταστροφική δυνατότητα. Με βάρος 1.200 κιλά και πολεμική κεφαλή 450 κιλών διαθέτουν βεληνεκές που αγγίζει τα 370 μίλια. Έως τώρα, οι ΗΠΑ έχουν αποδεσμεύσει τον JASSM για ελάχιστες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Πολωνία, η Φινλανδία ενώ ήδη έχει εγκριθεί η πώληση του σε Ιαπωνία, Ολλανδία και Γερμανία.

Οι JASSM μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα Ελληνικά F-16 Viper με το κατάλληλο λογισμικό και μαζί με τους SCALP οι οποίοι περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιο των Γαλλικών μαχητικών Rafale αποτελούν δύο πανίσχυρα αποτρεπτικά όπλα στο Ελληνικό οπλοστάσιο.

Του Κώστα Σαρικά/ Πηγή: onalert.gr

To άρθρο F-35 για την Ελλάδα: Υπόσχεση των Αμερικανών για αποδέσμευση AMRAAM 120d και JASSM δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
F-35, Ελλάδα, Υπόσχεση, Αμερικανών, AMRAAM 120d, JASSM,F-35, ellada, yposchesi, amerikanon, AMRAAM 120d, JASSM