Autohellas: «Ανοίγει τον χορό» των retail bonds για το 2024 – Ξεκινάει η δημόσια προσφορά

06:16 17/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Ξεκινάει σήμερα (17.01.2024) και ολοκληρώνεται μεθαύριο Παρασκευή (19.01.2024) η δημόσια προσφορά για την ομολογιακή έκδοση έως 200 εκατ. ευρώ της Autohellas, διάρκειας πέντε ετών, που θα εισαχθεί και σε αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το πρώτο τέτοιο σχετικό εγχείρημα για το 2024.

Χτες, ανακοινώθηκε και το εύρος απόδοσης, μεταξύ 4,25% και 4,6%. Ο προσδιορισμός της απόδοσης και του επιτοκίου των ομολογιών θα γίνει

με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών (“Book Building”), με την αγορά να εκτιμά ότι στόχος της εισηγμένης είναι να πετύχει απόδοση προς το κάτω εύρος, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από τις προσφορές των επενδυτών. Σύμφωνα με το ενημερωτικό, ποσοστό τουλάχιστον 30% των ομολογιών της δημόσιας προσφοράς της Autohellas, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ σε περίπτωση πλήρους κάλυψης, θα διατεθούν σε ιδιώτες επενδυτές και το υπόλοιπο 70% θα κατανεμηθεί μεταξύ των ειδικών και των ιδιωτών επενδυτών.

Που θα πάνε τα κεφάλαια

Κατά βάση, τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Autohellas από το retail bond θα κατευθυνθούν σε αποπληρωμή δανεισμού αλλά και στην χρηματοδότηση του επενδυτικού της πλάνου που σε ορίζοντα πενταετίας θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση πλήρους κάλυψης της έκδοσης τα καθαρά κεφάλαια που θα κατευθυνθούν στα «ταμεία» της Autohellas θα φθάσουν τα περίπου 195,4 εκατ. ευρώ, μετά από την αφαίρεση δαπανών της έκδοσης ύψους περίπου 4,6 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με το ενημερωτικό, θα χρησιμοποιηθεί έως εξής:

Μέσα σε έξι μήνες θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού και συγκεκριμένα: Ποσό 65 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολογιακού δανείου προς την Alpha Bank, επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή οφειλής σε ομολογιακό δάνειο προς την Eurobank και ακόμη 20 εκατ. ευρώ για δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς.Μέσα σε ένα χρόνο ποσό 56 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την ανανέωση ή αναβάθμιση του στόλου αυτοκινήτων του ομίλου.Τα υπόλοιπα 39,4 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης εντός ενός έτους από την ημερομηνία έκδοσης.

Σε περίπτωση μερικής κάλυψης του Ομολογιακού Δανείου, τα συνολικά καθαρά αντληθέντα κεφάλαια θα διατεθούν αναλογικά (pro rata) για τους παραπάνω σκοπούς. Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έκδοσης, ενώ ως ημερομηνία έναρξης της διαπραγμάτευσης των ομολογιών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει οριστεί η Τετάρτη 24 Ιανουαρίου.

Οι προοπτικές

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό, οι προοπτικές για το 2024 αναφορικά με τα μεγέθη σε επίπεδο ενοικιάσεων αυτοκινήτων αλλά και συνολικών εσόδων παραμένουν θετικές ωστόσο σε συντηρητικά επίπεδα, καθώς οι τιμές ενοικίασης θα υποστούν πίεση λόγω αφενός της ενδυνάμωσης του ανταγωνισμού και αφετέρου της αύξησης της διαθεσιμότητας αυτοκινήτων η οποία θα επηρεάσει και τις τιμές πώλησης των πρώην μισθωμένων αυτοκινήτων.

Για την εμπορία αυτοκινήτων, ανταλλακτικών & υπηρεσιών στην Ελλάδα οι προοπτικές για το 2024 είναι η πλήρης εξομάλυνση της παραγωγικής και εφοδιαστικής αλυσίδας που θα οδηγήσει σε επάρκεια αυτοκινήτων και ενδυνάμωση του ανταγωνισμού.

Οι προοπτικές για το 2024 στις θυγατρικές εκτός Ελλάδος αναφορικά με τα μεγέθη σε επίπεδο ενοικιάσεων αυτοκινήτων αλλά και πώλησης πρώην μισθωμένων αυτοκινήτων παραμένουν συντηρητικά θετικές δεδομένης της ομαλοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας και της επάρκειας αυτοκινήτων. Ο όμιλος δραστηριοποιείται, μέσω των θυγατρικών του, στις αγορές των Βαλκανίων και της Κύπρου, και από το Δ’ Τρίμηνο του 2022 και στην Πορτογαλία.

Το μερίδιο αγοράς

Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία (9μηνο 2023), η δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα παρουσίασε σημαντική αύξηση στο σκέλος της Εισαγωγής/Διανομής (Hyundai, KIA, SEAT/CUPRA), συνεισφέροντας συνολικά 419,3εκ. στον Κύκλο Εργασιών με αύξηση 30,3%, συμβάλλοντας περαιτέρω στο συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα του ομίλου.

Το αθροιστικό μερίδιο αγοράς που κατέχουν οι Hyundai, KIA, SEAT/CUPRA σε πωλήσεις ιδιωτών διατηρήθηκε στα ίδια υψηλά επίπεδα όπως και στο αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Λαμβάνοντας υπόψη και το μερίδιο αγοράς που κατέχουν οι μάρκες της FCA Greece στην Ελληνική αγορά, το αθροιστικό μερίδιο του ομίλου ξεπερνά το 25% στις πωλήσεις ιδιωτών και το 20% στις συνολικές πωλήσεις (συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων προς εταιρείες).

Σημειώνεται ότι η Autohellas έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε στοχευμένες στρατηγικές κινήσεις που επιτρέπουν την εξασφάλιση συνεργειών, σε τεχνολογικές επενδύσεις και στην ανάπτυξη νέων λύσεων για την κινητικότητα του μέλλοντος.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, η Autohellas εμπλουτίζει σταθερά τον στόλο της με «πράσινα» οχήματα. Επιπλέον, η εταιρεία για τα επόμενα χρόνια έχει θέσει σε εφαρμογή επενδυτικό πλάνο 300 εκατ. ευρώ για αγορά αποκλειστικά αυτοκινήτων μηδενικών και χαμηλών ρύπων.

Στο 9μηνο 2023 εμφάνισε ενοποιημένες πωλήσεις 762,5 εκατ. με αύξηση 34,1%, λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) 116,9 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 15,9% και Κέρδη μετά Φόρων 74,7 εκατ. (+5,5%). Να προσθέσουμε ότι πρόσφατα αναλυτές έδωσαν τιμές – στόχους για τη μετοχή στα επίπεδα των 17 με 18 ευρώ.

To άρθρο Autohellas: «Ανοίγει τον χορό» των retail bonds για το 2024 – Ξεκινάει η δημόσια προσφορά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Autohellas, Ανοίγει, 2024 – Ξεκινάει,Autohellas, anoigei, 2024 – xekinaei