Το σκληρό κυβερνητικό παζάρι, το Νταβός και τα ελληνικά τραπέζια του Σαββάτου, μια απουσία από το Μετρό Θεσσαλονίκης, η πικρή αλήθεια για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα δυσάρεστα για τη Vodafone Ελλάδας

05:45 17/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Μαστίγιο και καρότο

Με το μαστίγιο και το καρότο πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους υπουργούς αλλά και τους βουλευτές της ΝΔ που αντιδρούν στην μεταρρύθμιση που φέρνει για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία που άπτεται του πεδίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κρας τεστ θα είναι η ψήφος τους για τον επόμενο ανασχηματισμό και ο νοών νοήτω.

«Σαμαρικοί», «Καραμανλικοί» και γκρίζα ζώνη

Μπορεί να έγιναν φροντιστήρια στο κτίριο της Πειραιώς την Δευτέρα και την Τρίτη, αλλά παραμένει αχαρτογράφητα η σύνθεση των βουλευτών της ΝΔ,

που κλίνουν στο «όχι», το «ναι» και την αποχή, στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου όταν έρθει στη Βουλή (δεν θα αργήσει). Ανοιχτά υπέρ της καταψήφισης ή της αποχής έχουν ταχθεί αρκετοί «Σαμαρικοί» (Καραγκούνης, Κατσανιώτης, Σιμόπουλος κα) αλλά και «Καραμανλικοί» (Στυλιανίδης, Καράογλου, Γκιουλέκας κα).

Υπάρχει ανοιχτή κόντρα Σαμαρά – Μητσοτάκη την οποία πυροδότησε η ευθεία βολή του πρώην πρωθυπουργού στον νυν πρωθυπουργό για την γραμμή της αποχής που έδωσε. Ακολούθησε ένα πινγκ πονγκ δηλώσεων. Ο Κώστας Καραμανλής – που δεν ψηφίζει γιατί δεν είναι βουλευτής πλέον αλλά η γνώμη του μετράει- δεν έχει κάνει γνωστή την θέση του. Αναμένει το νομοσχέδιο και θα κρίνει εάν χρειαστεί να εκφέρει άποψη. Πάντως εάν το στήριζε έστω ως θετική πρωτοβουλία θα γινόταν γνωστό.

Ο Καραμανλής ο νεότερος

Ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, πάντως, θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Το 2015 απείχε από την Βουλή και δεν ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. διότι το θεωρούσε ανεπαρκές. Αντίθετα κρίνει ότι είναι ικανοποιητική η ρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αποδίδει τόλμη στον πρωθυπουργό.

Αφόρητες πιέσεις και δάκρυα!

Σπάνε τα τηλέφωνα σε αρκετά πολιτικά γραφεία των βουλευτών της ΝΔ από ψηφοφόρους που τους ζητούν να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι 50-60 άτομα τηλεφωνούν κάθε μέρα στον Γιάννη Καλλιάνο – κάποιοι ηλικιωμένοι κλαίνε κιόλας. Το δίλημμα είναι μεγάλο. Δύσκολη και η απόφαση. Αρκετοί βουλευτές δεν θέλουν να έρθουν απέναντι σε μια μεταρρύθμιση της κυβέρνησης που αφορά κυρίως δικαιώματα παιδιών αλλά υπάρχουν στην εκλογική τους περιφέρεια συνάδελφοι τους που ποντάρουν στην ψηφοθηρία. Η αποχή είναι μια διέξοδος που τους έδωσε ο πρωθυπουργός. Αρκετοί βουλευτές του «όχι» την σκέφτονται.

Από την άλλη είναι και εκείνοι που εκτιμούν ότι δεν θα τους κάνει υπουργούς ο Μητσοτάκης και το μόνο μέλημα τους είναι να ξαναβγούν βουλευτές και όχι να στηρίξουν μια κεντρική κυβερνητική επιλογή.

Διακτινίστηκε!

Με το που προσγειώθηκε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης κατευθύνθηκε στην Πειραιώς για την δεύτερη μέρα των φροντιστηρίων για τα ομόφυλα ζευγάρια χθες το απόγευμα. Τσίτωσε τους «αντιφρονούντες» ο Άδωνις προχθές και ο ήπιος Κωστής επιχείρησε να τους καλμάρει. Προσπάθεια γίνεται για τον Θανάση Πλεύρη μήπως και πάει

στην αποχή – δηλαδή να μην καταψηφίσει, αλλά μέχρι στιγμής αντιστέκεται. Θα ήταν κρίμα η στάση του να του στοιχίσει μια μελλοντική υπουργική καρέκλα, λένε υπουργικά στελέχη.

Τι είναι τελικά το Davos;

Ο Klaus Schwab ίδρυσε το φόρουμ που γίνεται κάθε χρόνο στο Νταβός της Ελβετίας το 1971 με την ονομασία European Management Forum και στην πρώτη εκδήλωση είχαν προσκληθεί 450 ανώτατα στελέχη εταιρειών προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για τις επιχειρηματικές πρακτικές. Στο φετινό 54ο World Economic Forum, όπως ονομάζεται πλέον η ετήσια συγκέντρωση στο Νταβός, συμμετέχουν 300 παγκόσμιες φυσιογνωμίες (πολιτικοί, καλλιτέχνες, κ.λπ.) και 1.600 επικεφαλής επιχειρήσεων. Όμως, παρά την υψηλή συγκέντρωση προσωπικοτήτων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, τα περίπου 200 πάνελς που έχουν προγραμματιστεί για φέτος, το Νταβός «δεν τρεντάρει», για να χρησιμοποιήσουμε έναν όρο των κοινωνικών δικτύων, όπως παλαιά. Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν τα άρθρα σύμφωνα με τα οποία οι ελίτ μαζεύονται στο Νταβός μόνο και μόνο για να δικαιώσουν τις απόψεις τους για τα megatrends, τις μεγάλες τάσεις, και για τη δικτύωση. Οι Financial Times θυμίζουν πως σε ένα πάνελ μπορεί να ακούγεται το εντελώς αντίθετο από ένα άλλο! Έτσι κι αλλιώς, το δείχνει και η ετήσια έρευνα που παρουσιάζει στο Davos η εταιρεία επικοινωνίας Edelman για την εμπιστοσύνη, οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι και οι επιχειρηματίες πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για να τους δουν οι πολίτες με θετική ματιά.

Τα ελληνικά σαββατιάτικα τραπέζια

Αυτό που συμβαίνει κάθε χρόνο στο Νταβός συμβαίνει κάθε Σάββατο στην Αθήνα όπου ηχηρά ονόματα από τις τράπεζες και το επιχειρείν συγκεντρώνονται, σε τρεις διαφορετικές μαζώξεις για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις. Ήδη έχουν αναπτυχθεί και κάποιες έχθρες σε σχέση με το ποιο είναι το πιο σημαντικό τραπέζι και σε ποιο σπεύδουν οι ισχυροί της οικονομίας και του χρήματος. Αυτό που κάνει ο Γιάννης Μυτιληναίος στο Τατόι Club, η πολυπληθής συγκέντρωση σε γνωστό στέκι των Βορείων Προαστίων με τη συμμετοχή πρώην και νυν τραπεζιτών ή η incognito μάζωξη σε γνωστό καφέ της Φιλοθέης; Δε γράφουμε περισσότερα για να μην έχουμε την τύχη γνωστού παράγοντα ο οποίος, χωρίς να είναι προσκεκλημένος σε μία από τις τρεις συγκεντρώσεις, εμφανίζονταν κάθε Σάββατο στο ίδιο σημείο, την ίδια ώρα, και κάθονταν άνετος σε διπλανό τραπέζι! Κάποια στιγμή του παρήγγειλαν πως υπάρχουν και άλλα καφέ για να περάσει ευχάριστα το πρωινό του Σαββάτου και αραίωσε τις εμφανίσεις!

Μετρό Θεσσαλονίκης με «μόλις» 12 έτη καθυστέρησης….

Απόντος του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα έγινε χθες η επιθεώρηση της πορείας των εργασιών στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, με την κυβέρνηση να εκπροσωπείται από τον υφυπουργό Υποδομών και πρώην Πρόεδρο της Ελληνικό Μετρό Α.Ε. (πρώην Αττικό Μετρό Α.Ε.) Νίκο Ταχιάο. Το υπουργείο Υποδομών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό Νικόλαος Κουρέτας και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ Αλέξανδρος Εξάρχου επανέλαβαν ότι το έργο θα παραδοθεί προς τα τέλη του τρέχοντος έτους (Νοέμβριο 2024), σε ό,τι αφορά τη βασική του γραμμή, ενώ η επέκταση προς Καλαμαριά πάει, όπως φαίνεται, για το δεύτερο μισό του 2025. Το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης έχει περάσει από χίλια μύρια κύματα και μετά από μεγάλες περιπέτειες θα παραδοθεί τελικά με σημαντικές καθυστερήσεις, αλλά και υπερβάσεις σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση δήλωνε το 2019 ότι με βάση το τελικό αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα του έργου, το μετρό θα παραδοθεί προς χρήση στους Θεσσαλονικείς την άνοιξη του 2023, αλλά τελικά θα παραδοθεί τον χειμώνα του 2024. Ωστόσο, αυτή η καθυστέρηση φαντάζει μάλλον μικρή μπροστά στη συνολική καθυστέρηση που χαρακτηρίζει το έργο. Η στήλη που δεν έχει ασθενή μνήμη θυμάται ότι ήταν Απρίλιος του 2006 όταν υπεγράφη η σύμβαση για το Μετρό Θεσσαλονίκης με συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης εντός 6,5 ετών, δηλαδή το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2012. Επίσης, στην αναθεωρημένη σύμβαση μετά από χρόνια καθυστερήσεων είχε τεθεί ως συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου η 31η Μαρτίου του 2017. Τελικά το έργο θα παραδοθεί στα τέλη του 2024, μόλις….12 χρόνια αργότερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Η πορεία των έργων στο Πάτρα – Πύργος

Την ελπίδα να μην υπάρξουν τέτοιας κλίμακας καθυστερήσεις σε ένα άλλο έργο, που έχει κι αυτό αντιμετωπίσει μεγάλες περιπέτειες με βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, θα εκφράσει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών που θα επισκεφθεί (παρόντος του υπουργού κ. Σταικούρα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις) τα εργοτάξια του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος. Η πορεία ολοκλήρωσης του έργου βρίσκεται περίπου στο 30% και ως χρόνος ολοκλήρωσής τους έχει οριστεί το καλοκαίρι του 2025. Ωστόσο, δεν είναι ίδια η πορεία των εργασιών στα τρία εργοτάξια του έργου, καθώς η ΤΕΡΝΑ έχει προχωρήσει τις εργασίες σε ποσοστό που πλησιάζει το 50%, ενώ η ΑΒΑΞ στο δικό της τμήμα σημειώνει πρόοδο περίπου 28%, ενώ στο εργοτάξιο της ΑΚΤΩΡ η πρόοδος των εργασιών είναι λίγο πάνω από 20%. Είναι προφανές ότι στα δύο τελευταία εργοτάξια θα χρειαστεί σοβαρή επιτάχυνση του ρυθμού εκτέλεσης των έργων για να μην πέσουν έξω τα χρονοδιαγράμματα.

Η πικρή αλήθεια για το Ταμείο Ανάκαμψης

Έσπευσαν χθες να πανηγυρίσουν ορισμένοι επειδή η Ελλάδα θα καταθέσει, λέει, δύο αιτήματα για καταβολή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 6,9 δισ. ευρώ. Όμως στις προχθεσινές δηλώσεις τους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης και ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Ορ. Καβαλάκης παραδέχθηκαν εμμέσως πως τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά στο σκέλος των έργων και προγραμμάτων. Με βάση τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελλάδα θα έπαιρνε από το σκέλος των επιδοτήσεων περίπου τέσσερις δισ. ευρώ με την τέταρτη και πέμπτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προχθές μάθαμε πως τελικά θα διεκδικήσουμε μόλις 2,3 δισ. ευρώ από τις δύο επόμενες δόσεις από το σκέλος των επιδοτήσεων. Τα υπόλοιπα κεφάλαια μέχρι τα 6,9 δισ. θα αφορούν το δανειακό σκέλος. Γιατί θα ζητήσουμε σχεδόν τα μισά από όσα είχαμε συμφωνήσει και προγραμματίσει; Επειδή καθυστερεί το μεγαλύτερο ποσοστό των έργων και προγραμμάτων. Ο Ορ. Καβαλάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα καταφέρουμε μέχρι το τέλος Απριλίου θα καλύψουμε τα 12 προαπαιτούμενα που απαιτούνται προκειμένου να κατατεθεί το αίτημα για την τέταρτη δόση.

Η Vodafone Ελλάδος είναι στην επικαιρότητα για τους λάθος λόγους!

Από την εποχή των υποκλοπών, όταν επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή ανακάλυψαν εμβρόντητοι πως τα κεντρικά τους συστήματα είχαν γίνει σουρωτήρι, στη Vodafone Ελλάδας είναι συχνά στην επικαιρότητα για τους λάθος λόγους! Είτε επειδή έχουν δυσάρεστα οικονομικά αποτελέσματα, είτε επειδή οι επενδύσεις δεν προχωρούν με τους επιθυμητούς ρυθμούς, είτε επειδή «τρώνε ξύλο» από την Cosmote σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία. Τον τελευταίο καιρό είναι στην επικαιρότητα και επειδή η μητρική βρετανική εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και πουλάει θυγατρικές ανά την Ευρώπη, με πρόσφατη περίπτωση την Ισπανία. Όπως αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες η στήλη, η διευθύνουσα σύμβουλος της μητρικής Margherita Della Valle έρχεται τον επόμενο μήνα στην Αθήνα. Θα τραβήξει άραγε το αυτί του Χάρη Μπρουμίδη για τα δυσάρεστα αποτελέσματα του τελευταίου εξαμήνου. Για την περίοδο Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2023 η Vodafone είχε στην Ελλάδα μείωση του κύκλου εργασιών και της λειτουργικής κερδοφορίας.

To άρθρο Το σκληρό κυβερνητικό παζάρι, το Νταβός και τα ελληνικά τραπέζια του Σαββάτου, μια απουσία από το Μετρό Θεσσαλονίκης, η πικρή αλήθεια για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα δυσάρεστα για τη Vodafone Ελλάδας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
μετρο, θεσσαλονικη, vodafone, ελλαδα, νταβος, παζαρι, ελληνικα, financial times, τεστ, ψηφοφορία, βουλη, σαμαρας, συριζα, δίλημμα, βρυξέλλες, χατζηδακης, schwab, european, forum, world, times, εταιρεία, αθηνα, τραπεζες, club, συμμετοχή, incognito, ακτωρ, μνήμη, πατρα, καλοκαιρι, τερνα, αβαξ, cosmote, newsit, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , γκιουλεκας, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, newsit.gr, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, μαρικα μητσοτακη, βασεις 2012, 600 δις, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, κωστας καραμανλης, αποτελεσματα, βουλευτες, ημερομήνια, μνήμη, αβαξ, ακτωρ, αττικο μετρο, γνωμη, ηγεσια, ισπανια, κοντρα, ονοματα, πειραιως, τεστ, τυχη, ωρα, times, αδωνις, αρθρα, αρθρο, ανοιξη, απριλιος, αυτι, αχιλλεα, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, γινεται, γραφεια, δευτερο, δευτερα, δηλωσεις, δίλημμα, δειχνει, διοικητης, εγινε, ευρω, ελπιδα, επενδυσεις, εποχη, ερευνα, ερχεται, εταιρεία, ετη, ετων, ευρωπη, ζευγαρια, ιδια, ιδιο, ηπιος, κυβερνηση, κυματα, κτιριο, λαθος, ματια, μητσοτακης, μειωση, μυτιληναιος, νικο, πεμπτη, προβληματα, πρωινο, ρυθμιση, σαββατο, συγκεντρωση, συμμετοχή, τατοι, τερνα, τμημα, τολμη, τρια, τριτη, υψηλη, φροντιστηρια, χρονος, ψηφοφορία, club, δικαιωματα, ευθεια, financial times, forum, incognito, υπουργειο, κωστας, μπροστα, schwab, world, european
Τυχαία Θέματα
Νταβός, Σαββάτου, Μετρό Θεσσαλονίκης, Ταμείο Ανάκαμψης, Vodafone Ελλάδας,ntavos, savvatou, metro thessalonikis, tameio anakampsis, Vodafone elladas