Τσάμης: «Να κρεμάσω τη φανέλα μου στον Προμηθέα»

Ο Άγγελος Τσάμης δείχνει να απολαμβάνει αυτά που βιώνει στον Προμηθέα Πατρών, με τον ίδιο να παραχωρεί μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στους σπουδαστές του τμήματος αθλητικής δημοσιογραφίας του ΔΙΕΚ Πάτρας, η οποία δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Η Γνώμη».

Ο Πατρινός γκαρντ, ο οποίος «ανακρίθηκε» από 11 σπουδαστές του ΔΙΕΚ, τόνισε ότα τα δυο με τρία χρόνια που του μένουν στην καριέρα του θα ήθελε να τα περάσει στον Προμηθέα, όπου θέλει και να κρεμάσει την φανέλα του.

Πότε ξεκίνησες την καριέρα σου;

«Ξεκίνησα

σε ηλικία 15 ετών, από την Αχαγιά ’82. Αρχικά, έπαιζα ποδόσφαιρο στην Αχαϊκή και επειδή ήμουν αρκετά καλός με ανέβασαν στην πρώτη ομάδα. Ένα σκληρό τάκλιν που έκανα σε κάποιο συμπαίκτη μου και η αντίδρασή του με χυδαίες εκφράσεις με έκαναν να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Στη συνέχεια, έπαιζα μαζί με άλλα παιδιά της ηλικίας μου σε ανοιχτά γήπεδα, μέχρι που με είδε ένας προπονητής μπάσκετ και με κάλεσε στην ομάδα. Από κει και έπειτα το ένα έφερε το άλλο. Έχω μια καριέρα σύντομη στο επαγγελματικό μπάσκετ και σημαντικό στοιχείο στα όσα έχω πετύχει είναι η σκληρή δουλεία. Από μικρός δούλευα αρκετές ώρες στις προπονήσεις για να φτάσω ως εδώ».

Πώς πήρες την απόφαση να δημιουργήσεις τα Αστέρια Αχαΐας;

«Η ιδέα για την δημιουργία της ομάδας ξεκίνησε μαζί με τον κουμπάρο μου και παλιό συμπαίκτη μου, τον Χρήστο Σαράντη. Είδαμε ότι στην Αχαγιά δεν υπήρχαν αρκετές επιλογές και θέλαμε να λειτουργήσουμε μια ομάδα που θα δουλεύει σε επαγγελματικά πρότυπα. Η ακαδημία μας έχει –εκτός του μπάσκετ- και γυναικεία ομάδα βόλεϊ, έτσι ώστε να δώσουμε κίνητρο και στα μικρά κορίτσια της περιοχής. Θέλουμε να «σηκώσουμε» τους νέους από τις καφετέριες, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και να απομακρυνθούν από τις διάφορες ουσίες. Έχουμε στο πλευρό μας τη βοήθεια του Δήμου και θεωρώ ότι τα πάμε αρκετά καλά. Μπορούμε στο μέλλον να πετύχουμε ακόμα περισσότερα πράγματα».

Πώς ένιωσες που ένα από τα ινδάλματά σου, ο Παναγιώτης Γιαννάκης έγινε ο προπονητής σου στη Λιμόζ;

«Πριν πάρω τη μεταγραφή για τη Λιμόζ είχα καταφέρει να τερματίσω με τον Κολοσσό Ρόδου στην Τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα πίσω από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Ουσιαστικά, ήταν σαν να κατακτούσαμε το πρωτάθλημα. Αλλά και σε προσωπικό επίπεδο είχα τελειώσει τη σεζόν όντας 2ος σκόρερ της κατηγορίας. Φτάνοντας στη Γαλλία, ένιωσα ένα δέος που θα με προπονούσε ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Μέρα με τη μέρα τον σεβόμουν και τον σέβομαι ακόμα περισσότερο, καθώς για τον Γιαννάκη το μπάσκετ είναι όλη του η ζωή και ο Γιαννάκης στην κυριολεξία είναι το μπάσκετ. Έζησα απίστευτες στιγμές μαζί του, αλλά και με την ομάδα που δεν θα ξεχάσω ποτέ».

Η επιλογή σου να παίξεις στον Προμηθέα σημαίνει ότι θα κλείσεις την καριέρα σου σε ομάδα της Πάτρας;

«Καλό είναι να μην λέω μεγάλες κουβέντες, αλλά φεύγοντας από τον Κολοσσό ήθελα διακαώς να γυρίσω στην Πάτρα. Ο Προμηθέας ήρθε εντελώς ξαφνικά, αν και η αλήθεια είναι ότι σκεφτόμουν και τον Απόλλωνα, αλλά η περίπτωση αυτή δεν προχώρησε. Έφτασα αρκετές φορές κοντά στον Απόλλωνα, αλλά πάντα η μεταγραφή κάπου «κολλούσε». Ίσως δεν ήταν γραφτό να γίνει. Πλέον, πιστεύω ότι ο Προμηθέας με «κερδίζει» ως ομάδα. Θέλω να πιστεύω πως θα πάμε αρκετά καλά, γιατί ο πρόεδρος έχει ένα αξιοπρεπές όνομα και η ομάδα το ίδιο. Είμαι σε μια ηλικία που μου μένουν δύο-τρία χρόνια ακόμα και θα ήθελα να κρεμάσω τη φανέλα μου στον Προμηθέα. Βέβαια, αυτό το λέω και λίγο επιφυλακτικά, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει».

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σου;

«Αυτή την ερώτηση μου την έχουν κάνει αρκετοί. Οι φίλοι μου, οι γονείς μου, όλοι. Θα ήθελα να μείνω στο χώρο του μπάσκετ, όχι απαραίτητα ως προπονητής ή μάνατζερ, σίγουρα όμως με ενδιαφέρουν τα παιδιά. Γι’ αυτό το λόγο έχω και την ακαδημία στην Κάτω Αχαΐα. Πιστεύω ότι θα μπορούσα να βοηθήσω τα νεαρά παιδιά σε προσωπικό επίπεδο, αλλά δεν έχω «καλουπώσει» το μυαλό μου και για αυτό θέλω να ανοίγω τους ορίζοντες μου. Μπορεί να γίνω επιχειρηματίας, μπορεί να μην γίνω τίποτα, αλλά στο χώρο του μπάσκετ θα μείνω έτσι και αλλιώς».

Πως διαχειρίζεσαι την νίκη και την ήττα;

Παλιά ήταν πιο επίμονο για μένα να χάνω. Είτε κέρδιζα, είτε έχανα κοιμόμουν 5-6 ώρα το πρωί. Βέβαια, το χειρότερο είναι η ήττα και η διαχείρισή της .Ήταν δύσκολο για μένα, γιατί τα έβαζα με όλους και με όλα. Τώρα είμαι πιο έμπειρος και σίγουρα προσπαθώ να το διαχειρίζομαι διαφορετικά».

Τι έχεις κρατήσει μέχρι τώρα από τη διαδρομή σου;

«Υπάρχει ένας γνώμονας πως στον άνθρωπο δύο πράγματα δεν αλλάζουν. Το πρώτο είναι η πορεία του και το δεύτερο ο χαρακτήρας του. Νιώθω περήφανος για τον εαυτό μου, γιατί δεν έχω αλλάξει από τότε που ξεκίνησα μέχρι σήμερα. Έχω κάνει πολλούς φίλους από πολλά διαφορετικά μέρη και αυτό είναι το σημαντικό. Έχω γυρίσει όλη την Ευρώπη και νιώθω γεμάτος. Πιστεύω πως αυτά μένουν και αυτό θα κρατήσω μέχρι να τελειώσω την καριέρα μου».

Ποιοι είναι οι στόχοι για τη φετινή χρονιά, είστε έτοιμοι οργανωτικά αν προκύψει η άνοδος;

«Ξεκάθαρος στόχος της ομάδας μας είναι τα play-offτου πρωταθλήματος, αλλά δεν μπορώ να πω σε ποια θέση θα τερματίσουμε. Ο Προμηθέας έχει πλάνο, ο πρόεδρος έχει κάνει κινήσεις για να ενισχύσει την ομάδα και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Η ομάδα διαθέτει ένα γκρουπ παικτών που αργά η γρήγορα θα την οδηγήσουν στην Α1».

Keywords
Τυχαία Θέματα