Τι (δεν) είδαμε στον πρώτο μήνα του ΝΒΑ

Στις Η.Π.Α. συνηθίζουν να λένε πως ο εκάστοτε πρόεδρος της χώρας κρίνεται μετά τις 100 πρώτες μέρες της θητείας του. Στο ΝΒΑ, αν και ούτως ή άλλως τα πάντα θα κριθούν και θα «απαντηθούν» κατά τον Ιούνιο, ο πρώτος μήνας άφησε κάποια δείγματα για το το είδαμε. Αλλά, κυρίως, για το... τι δεν είδαμε, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλές απορίες για πρόσωπα και ομάδες. Οι ομάδες που εντυπωσίασαν στις πρώτες 4 εβδομάδες είναι φυσικά εκείνες οι δύο που μοιράζονται το καλύτερο ρεκόρ στη Λίγκα. Τορόντο και Μέμφις προπορεύονται σε Ανατολή

και Δύση αντίστοιχα, με 13-2 και πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Οι Ράπτορς, μάλιστα,, ένα σύνολο εξαιρετικό ισορροπημένο, με ξεκάθαρους ρόλους και έμφαση στην άμυνα, δείχνουν να έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους Γκρίζλις να μείνουν σε αυτή τη θέση, αφού η Ανατολή παραμένει ελαφρώς πιο αδύναμη και με λιγότερα φαβορί. Οι Καναδοί των σταρ Λόουρι και ΝτεΡόζαν έχουν λάβει απρόσμενη βοήθεια από τον Λου Ουίλιαμς, που ξεπέρασε πλήρως τον σοβαρό τραυματισμό του και φέτος προσφέρει 14,2π. και πέτυχε ρεκόρ καριέρας με 36π. στον θρίαμβο επί των Καβς! Οι «Αρκούδες», από την άλλη, έχουν ξεχωρίσει στη Δύση με τον Μαρκ Γκασόλ, όπως περιμέναμε, να πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν του και να επιβεβαιώνει τις «εξαγγελίες» του ότι «θα είμαι πιο επιθετικός». Ο Ισπανός «εκτοξεύθηκε» από τους 14,6π.-7.2ριμπ. της περσινής σεζόν στους 19,8π.-8.3ριμπ., έχοντας τρία ματς με +30π., ενώ ως το καλοκαίρι είχε μόλις 1! Και έχουν ως (κάθε άλλο πια παρά) «κρυφό χαρτί» τον Κόρτνεϊ Λι.

Εξαιρετικός ήταν ο πρώτος μήνας και για τους Μπακς του γεμάτου αυτοπεποίθηση Γιάννη Αντετοκούνμπο, που από το περσινό 15-67 έχουν ήδη 9-7, απολαμβάνουν την 4η Ανατολική θέση και στοχεύουν στα πλέι-οφς! Ο «Αντέτο» έχει πάρει εδώ και μερικές μέρες θέση βασικού και μετρά 11,9π. μ.ο. (πέρσι είχε 6,8) με μόλις 2΄ περισσότερα φέτος (26,6΄), ενώ συνεργάζεται καλά με τον Τζάμπαρι Πάρκερ, Νο2 στο ντραφτ του Ιουνίου. Πολύ καλή πορεία και για το Πόρτλαντ, που μετρά 9 σερί νίκες (για το 12-3) και έχοντας εκμεταλλευτεί τις απουσίες των Ντουράντ και Ουέστμπρουκ από την Οκλαχόμα Σίτι, έχει πάρει τα ηνία στην Νόρθουεστ. Το Τέξας έχει αναλαμπές, αφού οι πρωταθλητές Σπερς (10-4) κρατούν δυνάμεις, ενώ οι Ρόκετς του Κώστα Παπανικολάου ξεκίνησαν απρόσμενα (πολύ) καλά -δεδομένης της απουσίας του Χάουαρντ και της απώλειας του Πάρσονς- και στοχεύουν ψηλά. Στα «+» της σεζόν οι Πέλικανς του "τρομακτικού" Άντονι Ντέιβις, που ξέρουν πως παρά την βελτίωσή τους (7-6) τα πλέι-οφς είναι δύσκολος στόχος στην ανταγωνιστική Δύση, αλλά και οι Μαβς (11-5). Ό,τι ισχύει για τη Νέα Ορλεάνη, σε επίπεδο στόχων, ταιριάζει και για τους βελτιωμένους Κινγκς (9-6), που μπορεί να έχουν σταρ τους Κάζινς και Γκέι, όμως έχουν μπόλικη βοήθεια από τον νεοφερμένο Ντάρεν Κόλισον (μ.ο. 15,9π.-7ασ.). Μεγαλύτερες (και αναμενόμενες) οι φιλοδοξίες των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς (12-2) του εκπληκτικού Στεφ Κάρι.

Στη... μέση του θετικού ή αρνητικού πρόσημου βρίσκονται ομάδες που είχαν για την ώρα μεγαλύτερες βλέψεις σε ό,τι αφορά το ρεκόρ τους. Αυτές είναι οι Κλίπερς (9-5), που είναι ασταθείς, οι Νάγκετς (7-8) και φυσικά οι Καβς. Η επιστροφή του ΛεΜπρον και η απόκτηση του Κέβιν Λαβ έχρισε άμεσα φαβορί το Κλίβελαντ, που είναι στο 7-7, έχει γκρίνιες και αναζητά ακόμη επιθετική και αμυντική ταυτότητα. Το 9-5 των Ουίζαρντς οφείλεται στην αρχική απουσία του Μπράντλεϊ Μπιλ, ενώ το Σικάγο, παρότι έχει σε εκπληκτική σεζόν τους Τζίμι Μπάτλερ (μ.ο. 21,6π.-6,1ριμπ., πέρσι είχε 13,6π.) και Πάου Γκασόλ (19,7π.-10,5ριμπ.), δεν μπορεί να υπολογίζει σε σταθερή βάση στον Ντέρικ Ρόουζ, που έχει 15,7π. μ.ο. αλλά κυρίως έχει αγωνιστεί σε 7 από τα 15 ματς των Μπουλς (9-6) και δείχνει ευάλωτος σε διάφορους μικροτραυματισμούς...

Τα «-» του πρώτου μήνα είναι αρκετά. Ξεχωρίζει φυσικά το 0-15 των Σίξερς, που δεν έχουν συνοχή, «απειλούν» το χειρότερο ξεκίνημα του ΝΒΑ (0-18) και δύσκολα θα αποφύγουν την τελευταία θέση της κανονικής περιόδου. Κακή σεζόν για Λέικερς και Νικς, με την ομάδα του Λ.Α. να έχει 3-12, τον Κόμπι να είναι σε καλή κατάσταση αλλά να γίνεται ο παίκτης με τα περισσότερα άστοχα σουτ στην ιστορία και να απολογείται διαρκώς για τις προσπάθειές του. Επιπλέον, οι «Λιμναίοι» έχασαν για όλη τη σεζόν τον ρούκι Τζούλιους Ραντλ. Στη Νέα Υόρκη (4-12) ακόμη μαθαίνουν την «τριγωνική επίθεση» και τον νέο -και ρούκι- κόουτς Ντέρεκ Φίσερ, ενώ ο πρόσφατες ενοχλήσεις του Καρμέλο στη μέση τους πάνε και λίγο πιο πίσω. Πάντως, δεν είναι ασφαλές να κρίνει κανείς τους Νικς τόσο άμεσα, καθώς ο Χοσέ Καλδερόν επέστρεψε μόλις και αγωνίστηκε σε ένα ματς, και είναι ο καλύτερος πόιντ-γκαρντ τους. Απογοητευτική είναι η αρχή για τη φιλόδοξη και νεανική Μινεσότα, αν και το 3-10 οφείλεται και στους τραυματισμούς των Ρούμπιο, Πέκοβιτς, Γιανγκ και Μάρτιν. Μεγαλύτερες ήταν οι προσδοκίες για το Ντιτρόιτ (3-12), αφού η έλευση του κόουτς Σταν Βαν Γκάντι δεν έχει φέρει ταυτότητα στο παιχνίδι των Πίστονς. Ωστόσο, μεγαλύτερη απογοήτευση μοιάζει η Σάρλοτ, μία ομάδα που πέρσι έφτασε στα πλέι-οφς όμως φέτος, παρά την προσθήκη του Λανς Στίβενσον, είναι στο 4-12 και «κυνηγά».

Μία από τις μεγάλες απορίες για τη συνέχεια είναι οι κακοί ως τώρα Θάντερ, που είναι στο 4-12 αλλά αναμένουν τις επιστροφές των Ντουράντ και Ουέστμπρουκ. Το ερώτημα το πόσο γρήγορα θα «δέσει» το χέρι του δεύτερου και το πόσο γρήγορα θα βρει τα πατήματά του ο «KD-35». Πάντως, ως τώρα τους «κουβαλάει» ο Ρέτζι Τζάκσον, που είναι ιδιαιτέρως βελτιωμένος με 20,2π. μ.ο., ενώ την περασμένη σεζόν μέτρησε 13,1... Οι απορίες υπάρχουν και στη Φλόριντα. Οι Χιτ δεν είναι πανίσχυροι χωρίς τον ΛεΜπρον, αλλά δείχνουν να πατάνε καλά στα πόδια τους. Το Μαϊάμι έχει ρεκόρ 8-7, αλλά χωρίς τον «Βασιλιά» έχει ανέβει το παιχνίδι των Κρις Μπος και Μάριο Τσάλμερς. Ο πρώτος επέστρεψε σε στατιστικές τύπου Ράπτορς και είναι ο ηγέτης των περσινών φιναλίστ, με μ.ο. 21,7π.-8,8ριμπ., από τους περσινούς 16,2π.-6,6ριμπ.! Ο Τσάλμερς, από την άλλη, καλύπτει τις συχνές προφυλάξεις του Ντουέιν Ουέιντ και καταγράφει σε 15 ματς μ.ο. 14,6π. (πέρσι 9,8), ενώ στα τελευταία 7 παιχνίδια έχει 19,2! Τελευταία απορία το αν θα προλάβουν τα πλέι-οφς οι Πέισερς (6-9), που παίζουν χωρίς τον μεγάλο σταρ τους, Πολ Τζορτζ, αλλά σιγά-σιγά θα επιστρέψουν οι άλλοι τραυματίες (Χιλ, Ουέστ) που έχασαν την έναρξη της κανονικής περιόδου και εκείνοι που γύρισαν πρόσφατα (Στάκι, Μάιλς).

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα