Πασάς στην Πόλη του ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός έκανε επίδειξη μπασκετικής ισχύος και... βάρους φανέλας και πέρασε δίκαια απο την έδρα της φορμαρισμένης Νταρουσάφακα με σκορ 77-71 προσθέτοντας στην ιστορία άλλη μια σημαντική επιτυχία στην Πόλη και δείχνοντας ότι η ήττα από την Γαλατά ήταν μια άσχημη παρένθεση. Στο 6-4 η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ο οποίος την καθοδήγησε άριστα κάνοντας "ματ" στον Ντέιβιντ Μπλατ, προσπέρασε τους Τούρκους στη βαθμολογία μένοντας σε απόσταση μιας νίκης από την δεύτερη θέση

και χρωστάει πολλά στο δίδυμο των Λοτζέσκι και Γκριν, με τον δεύτερο ειδικά να είναι εγγύηση την ώρα που οι Τούρκοι επιχείρησαν την αντεπίθεσή τους στην τελευταία περίοδο.

Η παρουσία του Μιλουτίνοφ... πρόδιδε εξ αρχής το πλάνο του Ολυμπιακού. Αυτό ήταν να δώσει έμφαση στο παιχνίδι κοντά στο καλάθι, για να εκμεταλλευτεί τις αμυντικές αδυναμίες του Ερτνέν και το πέτυχε στην εντέλεια στα πρώτα λεπτά του αγώνα με κάθε τρόπο.
Το 9-14 στο 5'20'' είχε προέλθει με επτά καλάθα του Ολυμπιακού σχεδόν εξ επεαφής, από τα οποία τα τρία ήταν με διεισδύσεις του Σπανούλη, που πέρναγε εύκολα τον Τούρκο ψηλό, δύο από τον Πρίντεζη αλλά και δύο από τον Μιλουτίνοφ που ήταν... πάρε βάλε από πάσες του αρχηγού.


Η είσοδος του Λοτζέσκι στο ματς έδωσε μεγαλύτερη επιθετική ποικιλία στον Ολυμπιακό και πέντε δικοί του πόντοι, μεταξύ των οποίων και το πρώτο τρίποντο του Ολυμπιακού στο 8'10'', έφεραν τον Ολυμπιακό στο +6 για πρώτη φορά, με το σκορ στο 16-22.
Η περίοδος έληξε με σκορ 21-24 και με τον Ερντέν να έχει βρει ξαφνικά πεδίο επιθετικής δράσης από την ώρα που ο Μιλουτίνοφ αποσύρθηκε για ανάσες στον πάγκο και στη θέση του πέρασε ο Μπιρτς.

Ο Ολυμπιακός άρχισε την δεύτερη περίοδο με μια πεντάδα με πλούσια θλητικά προσόντα, με τους Χάκετ, Γκριν, Λοτζέσκι, Παπαπέτρου και Μπιρτς και μπορεί μέχρι την... προσαρμογή η Νταρουσάφακα να προηγήθηκε με 28-26 στο 12'10'', αλλά η συνέχεια ήταν καταιγιστική.
Με αποτελεσματική πίεση στην μπάλα, κλεψίματα και αιφινιδιασμούς, ο Ολυμπιακός στο επόμενο δίλεπτο έτρεξε σερί 11-0(!), προηγήθηκε με 37-26 με τον εκτπληκτικό Λοτζέσκι να έχει φτάσει ήδη τους 13 πόντους και ανάγκασε τον Μπλατ να καλέσει εσπευσμένα το τάιμ αόυτ για να αναζητήσει αντίδοτο στην "ερυθρόλευκη" κυριαρχία.

Η επιθετική αφύπνιση του Ουίλ Κλάιμπερν, ο οποίος βρήκε διαδρόμους και "ζεστάθηκε", έφερε ένα 6-0 για τους Τούρκους και το 36-32 που έφερε τη σειρά του Σφαιρόπουλου για τάιμ άουτ με στόχο την αμυντική... επιστροφή στην άριστη συμπεριφορά των πρώτων 5 λεπτών της περιόδου.

Ο Ολυμπιακός ηρέμησε, επανήλθε σε υψηλά στάνταρ περιορίζοντας το πεδίο δράσης του Αμερικανού και μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου, έφτασε για δεύτερη φορά στον αγώνα στο +9. Το 34-43 ήταν και το σκορ του ημιχρόνου που ανήκε εξ ολοκλήρου στον Ολυμπιακό, ο οποίος έπαιξε έξυπνα, οργανωμένα και είχε κρατήσει την Νταρουσάφακα μακριά από τις συνήθεις επιθετικές τς επιδόσεις.

Με ένα καλάθι του Μάντζαρη ο Ολυμπιακός πήρε για πρώτη φορά διψήφια διαφορά στην έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, με το 45-34. Ο Ολυμπιακός στηριζόμενος στην αλάνθαστρη άμυνά του και παίζοντας με πολύ μυαλό στην επίθεση, συνέχιζε να είναι το απόλυτο αφεντικό του αγώνα. Ο Πρίντεζης οδηγούσε επιθετικά, όμως, ήταν ένα τρίποντο του Μάντζαρη στο 24'30'' που έφερε το +12, με το σκορ στο 40-52 και τον Μπλατ να αναζητά μάταια τρόπο να ανακόψει τον εκπληκτικό ρυθμό των "ερυθρόλευκων".

H λύση για τους Τούρκους ήρθε... από μακριά. Η είσοδος του Μπέρτανς έδωσε το μακρινό σουτ και έτσι από το 43-55 στο 27', ένα σερί 8-0 της Νταρουσάφακα δημιούργησε εκ νόυ συνθήκες ντέρμπι, με το σκορ να μειώνεται στο 51-55 και τον ενθουσιασμό να επιστρέφει στους γηπεδούχους στο 28'30''. Το δεκάλεπτο τελείωσε με τον Ολυμπιακό ακόμα σε θέση οδηγού, 57-51, αλλά με σαφώς μικρότερη άνεση από αυτήν που του πρόσφεραν οι διψήφιες διαφορές που για αρκετά λεπτά είχε συντηρήσει.

Ο Λοτζέσκι πήρε πάνω του επιθέσεις, ο Γκριν συνδέθηκε με το καλάθι και ο Ολυμπιακός σε κρίσιμο σημείο ανέκτησε προβάδισμα 8 πόντων, με το 53-61 να κόβει τη... φόρα των γηπεδούχων. Αυτοί την... ξαναβρήκαν όμως. Στο 34' η Νταρουσάφακα είχε φτάσει σε απόσταση ενός καλαθιού, 61-63, εκμεταλλευόμενη αφ' ενός την απουσία στον πάγκο των Σπανούλη και Πρίντεζη, αφ' ετέρου την σταθερή ανυπαρξία του Γιανγκ τον οποίον "χτύπησαν" στην άμυνα.

Η ανάσα ήρθε με ένα τρίποντο του Γκριν, ο Σφαιρόπουλος έριξε στο παρκέ τον Μπιρτς, όμως, αυτός στην πρώτη κιόλας φάση χρεώθηκε με 5ο φάουλ και αποβλήθηκε στο 35'. Ο Γκριν ήταν ασταμάτητος, όμως. Στημένος έξω από το τρίποντο ευστοχούσε, έφερε το 67-72 στο 37' και αμέσως μετά ο Σπανούλης με βολές έκανε το 67-74 αποκαθιστώντας την τάξη για τον Ολυμπιακό. Το διάστημα που απέμενε θερητικά ήταν αρκετό για τα πάντα, πρακτικά όμως για τίποτα... επικίνδυνο για τον ψύχραιμο και αποφασιστικό Ολυμπιακό.

ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ (Μπλατ): Ουιλμπέκιν 8(2), Μπατούκ, Ερντέν 4, Ουαναμέικερ 11(3), Κλάιμπερν 21(1), Μόερμαν 2, Αλντεμίρ 10, Αντερσον 7(1), Μπέρτανς 8(2)


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Γκριν 10(2), Μπιρτς 5, Γιανγκ, Σπανούλης 13(1), Μιλουτίνοφ 4, Πρίντεζης 15, Παπανικολάου 3(1), Μάντζαρης 5(1), Χάκετ 3, Λοτζέσκι 15(3)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα