Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 81-55

Ένα δεκάλεπτο (το τρίτο) εξαιρετικού μπάσκετ ήταν αρκετό για να δώσει στον Παναθηναϊκό τη νίκη επί του Πανιωνίου με 81-55 και μαζί σημαντικό προβάδισμα για την πρόκριση στους τελικούς της Basket League ΟΠΑΠ (2-0 στις νίκες το "πράσινο" πλεονέκτημα). Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη είχε ως άρμα μάχης τη σκληρή της άμυνα και σε συνδυασμό με τον πλουραλισμό στην επίθεση, δεν δυσκολεύτηκε να φτάσει στην τελική επικράτηση. Αντίθετα,

οι "κυανέρυθροι" ήταν για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι απογοητευτικοί στο τρίτο δεκάλεπτο, χρονικό σημείο στο οποίο έχασαν… για τα καλά την επαφή τους με το σκορ.

Ο Πανιώνιος έδειξε πως αφού έπαθε (στο πρώτο παιχνίδι), έμαθε. Οι "κυανέρυθροι" δεν επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό να επιβάλλει το ρυθμό του στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης και παρά την καλή άμυνα των "πρασίνων", μπόρεσαν να προηγηθούν με νταμπλ σκορ (5-10) από το 4ο κιόλας λεπτό.

Όσο το "τριφύλλι" ήταν προβλέψιμο στην επίθεση, δεν έβρισκε τον τρόπο να περάσει μπροστά στο σκορ. Μόλις, όμως, ανέβασαν την απόδοσή τους, οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη πήραν στα χέρια τους τον έλεγχο του ρυθμού, ισοφάρισαν (14-14 στο 8’), ενώ λίγο αργότερα πέρασαν μπροστά στο σκορ (17-16) εκμεταλλευόμενοι την αστοχία των φιλοξενούμενων από την περιφέρεια (1/5 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο).

Το γεγονός πως βρέθηκε στο -1 στο τέλος της πρώτης περιόδου φαίνεται, όμως, πως εφησύχασε τον Πανιώνιο, ο οποίος στα πρώτα λεπτά του β’ δεκαλέπτου ήταν… αγνώριστος. Χωρίς φαντασία στην επίθεση και έχοντας αδυναμία να τελειώσει φάσεις κοντά στο καλάθι, η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου είδε τον Παναθηναϊκό να "τρέχει" σερί 11-0 σε διάστημα μερικών λεπτών, με αποτέλεσμα να φτάσει η διαφορά στο +12 (28-16) για το "τριφύλλι" στο 12ο λεπτό.

Πέραν του διψήφιου προβαδίσματος, όμως, οι "πράσινοι" είχαν ακόμα ένα σημαντικό κέρδος. "Φόρτωσαν" με φάουλ τους "ψηλούς" του Πανιωνίου (κυρίως με… αιχμή του δόρατος τον Σχορτσανίτη), κι έτσι είχαν την ευκαιρία να πετύχουν μερικούς ξεκούραστους πόντους από τη γραμμή των ελευθέρων βολών.

Οι φιλοξενούμενοι προσπαθούσαν να πλησιάσουν στο σκορ, έσφιξαν την άμυνά τους (σ.σ.: γύρισαν σε ζώνη δημιουργώντας προβλήματα στον Παναθηναϊκό), αλλά όσο εξαρτιόνταν από τα -άστοχα ως επί το πλείστον- περιφερειακά σουτ, δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στο σκορ (38-27 στο 20’).

Στην επανάληψη, ο Πανιώνιος παρουσίασε τις… ασθένειες της πρώτης αναμέτρησης μεταξύ των δύο ομάδων για τα ημιτελικά των πλέι οφ. Ήτοι, έχασε τον έλεγχο της αναμέτρησης από τα πρώτα κιόλας λεπτά του δεύτερου μέρους με αποτέλεσμα οι "πράσινοι" να ξεφύγουν στο σκορ.

Η διαφορά που χώριζε τις δύο ομάδες μεγάλωνε με… γεωμετρική ακρίβεια αφού οι "κυανέρυθροι" δεν είχαν τις απαντήσεις τόσο στο πικ ν ρολ των γηπεδούχων όσο και στην ευστοχία του τριφυλλιού από την περιφέρεια.

Έτσι, το "πράσινο" προβάδισμα έφτασε με συνοπτικές διαδικασίες το +26 (67-41) με το τρίτο δεκάλεπτο, όμως, να αφήνει… γλυκόπικρη γεύση στον Αργύρη Πεδουλάκη καθώς στο 22ο λεπτό τραυματίστηκε ο Λάσμε με αποτέλεσμα να αποσυρθεί στον πάγκο και να μην χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια του αγώνα (δεν ήταν αναγκαίο, άλλωστε, αφού το παιχνίδι είχε κριθεί).

Η τελευταία περίοδος βρήκε το τριφύλλι να αγωνίζεται με μία κάπως… ασυνήθιστη πεντάδα (Ξανθόπουλος - Γιαννόπουλος - Ματσιούλις - Γκουίν - Σχορτσανίτης), δείγμα του ότι ο "Άρτζι" είχε διάθεση να δοκιμάσει πράγματα εν όψει των επόμενων αγώνων του πρωταθλήματος, σε ημιτελικά και… τελικούς.

Τα δεκάλεπτα: 17-16, 38-27, 68-41, 81-55.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης 9, Μπράμος 15 (3), Κάρι 5 (1), Ματσιούλις 6 (1), Ούκιτς 6, Λάσμε 11, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 9 (2), Γκιστ 5, Γκουίν 2, Ξανθόπουλος 5 (1), Γιαννόπουλος 6.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Σφαιρόπουλος): Μπόγρης 3, Πέιν 5 (1), Αθηναίου 2, Κις, Μίλμπουρν 10 (2), Αθανασούλας 8 (1), Μπατής 3 (1), Γιάνκοβιτς 10 (1), Καββαδάς 2, Παππάς 9 (1), Αγραβάνης 3, Μπούκερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα