Όλα στον Λιανό καταλήγουν...

O Mάκης Δρόσος αναλύει τα δεδομένα της ιστορικής ομάδας του Πανιωνίου που κινδυνεύει με ...αφανισμό!

Ο Πανιώνιος, ο ΕΣΑΚΕ, η ΕΟΚ, ο Μαργέτης, ο Λιανός, το θέμα είναι να παίξει στην Α1, αλλιώς θα γράψει ιστορία….

Στην εκπομπή που παρουσιάζω στο ΑΡΤ, 24 seconds, σήμερα ασχολήθηκα αποκλειστικά με τον Πανιώνιο και την περιπέτεια που έχει μπει, με αποκλειστική ευθύνη του ίδιου του Πανιώνιου

και όχι κανενός άλλου. Απόψεις και σχεδόν όλες να συμπίπτουν με αυτό που αναφέρουμε στον πρόλογο, ακούστηκαν τόσο από τον Γιώργο τον Διαμαντόπουλο, όσο και από τον Μενέλαο Σεβαστιάδη και τον Νίκο Βαρλά που ήταν στο στούντιο όσο και από τον Τόλη Κοτζιά που ήταν παρόν σε όλη την συζήτηση από τηλεφωνική επικοινωνία.

Λέμε ότι όλη την ευθύνη την έχει ο Πανιώνιος, από την στιγμή που πάει να γράψει μία ιστορία, που δεν θα έχει προηγούμενο, αφού μπορεί να διαλυθεί ή να μπει στην διαδικασία να παίξει στην Β εθνική και να παλεύει και αυτός όπως άλλες ομάδες, τύπου Ηρακλή ή Πανελλήνιος για να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια. Μία διαδικασία που μας βρίσκει αντίθετους από την άποψη ότι ο Πανιώνιος, πλην του Ζορόσκι δεν έχει και τίποτα τρομερές αμαρτίες στις πλάτες του για να πρέπει να πληρώσει ένα τόσο ακριβό τίμημα.

Πρώτα από όλα ο Λιανός, έχει κάθε δικαίωμα να μην θέλει να ασχοληθεί άλλο με την ομάδα. Το είχε πει και πάλι στο παρελθόν, αλλά δεν το είχε εφαρμόσει και ίσως αυτό έκανε και φέτος κάποιους να μην πιστέψουν ότι θα κάνει πράξη την «ανακοίνωση» του, πριν λήξει το πρωτάθλημα πέρσι κιόλας. Ωραίο το Λονδίνο, ωραίο να μην θέλει να ξοδέψει άλλα λεφτά, είπε κάτι πολύ σωστό, ότι ένας πρόεδρος ή ιδιοκτήτης δεν μπορεί να είναι αιώνια στην θέση του… Σωστό από την μία αλλά από την άλλη θα έχει διαπιστώσει ότι θα πρέπει να έχει φροντίσει μάλλον και ο ίδιος για την διάδοχη κατάσταση. Αν δεν τον ενδιέφερε η υστεροφημία του ή η λέζα που λέμε στην λαϊκιστή δεν θα έτρεχε τώρα στο τέλος να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Από την άλλη έχει και ο ίδιος ευθύνη για την όλη κατάσταση. Γιατί μπορεί να είδαμε για 1 ½ μήνα, δημοσιεύματα για τον κ. Αντώνη Μαργέτη, που πάνω στο λευκό του άλογο ερχόταν να σώσει και να αποτελέσει την διάδοχη και την ακόμα καλύτερη ίσως κατάσταση, αλλά ο ίδιος είναι σοβαρός επιχειρηματίας και τραπεζίτης, άρα δεν στέκει ότι δεν γνώριζε την οικονομική επιφάνεια του επίδοξου αγοραστή, για τον ίδιο μάλλον θα ήταν πολύ εύκολο να την διασταυρώσει. Αλλά και από την μεριά του κ. Μαργέτη δεν μπορούμε να καταλάβουμε, πως στις εποχές που ζούμε έχει βρεθεί ένας τόσο πολύ ρομαντικός, ο οποίος βάζει λεφτά στην ομάδα και για τα έξοδα, για να στελεχώσει ρόστερ, να πάρει προπονητή και πληρώσει προετοιμασίες και όλα τα σχετικά. Όπως είπε και ο Γιώργος ο Διαμαντόπουλος είναι σαν να πας να αγοράσεις καφετέρια στην Ν. Σμύρνη και να πριν πάρεις το μαγαζί να πληρώνεις την ανακαίνιση. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Δεν στέκει και αυτό που διάβασα, ότι 45 μέρες δεν απαντούσε ο Κ. Λιανός στο τηλέφωνο και δεν μπορούσε να τον βρει και παρόλα αυτά έβαλε λεφτά.

Όπως επίσης δεν μπορεί ο κ. Λιανός να κατηγορεί ούτε τον Πολύδωρα Συρίγο (αντιδήμαρχο Νέας Σμύρνης), ότι δεν είχε τσεκάρει τον κ. Μαργέτη, ακόμα και σαν μεσάζοντας δεν είχε καμία τέτοια ευθύνη. Όπως και το να μπλέξει την ΕΟΚ στην όλη ιστορία, επίσης δεν στέκει, από την άποψη, ότι ξέρει μάλλον και ο ίδιος ότι ούτε θεσμικό ρόλο έχει, ούτε μπορούσε να επηρεάσει την ΕΕΑ, επικοινωνιακά χάνει και εκεί στο να ρίξει το φταίξιμο στην ΕΟΚ.

Από εκεί και πέρα έχει δίκιο σε κάτι άλλο που λέει. Από την στιγμή που μόνο τρεις ομάδες έχουν εμπρόθεσμα πάρει πιστοποιητικό και με ένα πρωτάθλημα να έχει ξεκινήσει στο παρελθόν με 5 αγωνιστικές χωρίς να παίζει η Καβάλα, που ήταν η τελευταία ομάδα, ποιος είναι αυτός που καθορίζει, οριστικά εκπρόθεσμη, την εκπρόθεσμη ούτως ή άλλως και με παράταση από την ΕΕΑ υποβολή του φακέλου; Από την στιγμή λοιπόν που ο φάκελος του είναι πλήρης την Δευτέρα, τότε θα πρέπει και η ΕΕΑ, λογικά να τον εγκρίνει.

Για τον ΕΣΑΚΕ τώρα, με αφορμή και τα 22 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του, θα πρέπει κάποια στιγμή, σε πείσμα της ελληνικής νοοτροπίας και σε πείσμα όλων μας να βάλει ένα όριο χρονικό για το πότε θα μπορούν οι ομάδες να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους. Θα είναι στις 30-45 μέρες μετά από το τέλος του πρωταθλήματος, αλλά θα είναι τότε και δεν θα υπάρχει παράταση… όσοι υποβάλλουν φάκελο και είναι εντάξει παίζουν, αλλιώς θα παίρνει την θέση τους άλλη ομάδα, που θα έχει και το χρόνο να στελεχώσει ρόστερ για να αντεπεξέλθει στην κατηγορία. Άλλο να φτιάχνεις ομάδα για την Β εθνική και να παίζεις στην Α2 και άλλο για την Α2 και να παίζεις στην Α1.

Ο Πανιώνιος είναι ένα ιστορικό σωματείο, ιστορικά σωματεία, είναι και άλλα όμως, δεν είναι αυτό το επιχείρημα για να παίξει στην Α1. Το επιχείρημα είναι ότι δεν χρωστάει στο δημόσιο και σε όποιον κινείται γύρω από την πλατεία και ότι ακόμα και το χρέος προς τον Ζορόσκι δεν είναι κάτι που μπορεί να πνίξει την ομάδα. Πρέπει να παίξει στην Α1, αν και η Καβάλα είναι λογικό να πιέζει για το αντίθετο, αφού έχει έννομο συμφέρον… Υπάρχουν πιέσεις, εκάτερον από όσα ακούω τις τελευταίες ώρες. Ελλάδα είμαστε άλλωστε, όλα γίνονται με ένα δικό μας τρόπο. Ο Λιανός αφού φροντίσει πρώτα από όλα να παίξει η ομάδα στο πρωτάθλημα, θα πρέπει ο ίδιος να φροντίσει να βρει ένα τρόπο και ένα πρόσωπο για να «ξεφορτωθεί» τις μετοχές του και την ομάδα. Στην δουλειά του είναι επιτυχημένος και τον τρόπο τον ξέρει καλύτερα από όλους μας.

Δεν χρειάζεται να μαθαίνει από δημοσιογράφους για «λαβράκια» που θέλουν την ομάδα για να την εκτοξεύσουν. Μάλλον καταλαβαίνει και ο Κ. Μαργέτης, ότι αυτοί που τον εξυμνούσαν τώρα την έχουν στρίψει… γιατί το «μεροκάματο» που ήθελαν στην ΚΑΕ θα πρέπει να παρακαλέσουν να το πάρουν από αλλού και όχι από τον ίδιο.

Εν κατακλείδι, Πανιώνιος στην Α1, όσο και να στηρίζουμε την αποκέντρωση, έχει βγάλει τα μάτια μόνος του, αλλά μπορεί έστω και στο τέλος να δει φως στο τούνελ, το δικαιούται. Ένα από τα θετικά, είναι ότι αρκετοί που ήταν στο καναπέ τους και από μακριά τα τελευταία χρόνια, δείχνουν να ενεργοποιούνται. Σωστό αυτό που ακούστηκε στην εκπομπή ότι ο κόσμος έχει τα προβλήματα του και προβλήματα επιβίωσης, αλλά υπάρχουν και αρκετοί Πανιώνιοι, που δεν έχουν τέτοια προβλήματα, γεμάτη είναι η πλατεία κάθε μέρα σχεδόν. Και το πιο σημαντικό, αφού ξεμπλέξει με όλη αυτή την περιπέτεια να θυμηθεί και πάλι ότι είναι μία ομάδα που παράγει παίκτες και μπάσκετ, το είχε ξεχάσει και αν δεν το πληρώσει φέτος, θα το πληρώσει γρήγορα και πάλι. Τώρα πως θα βγάλει την χρονιά, είναι άλλη ιστορία, άλλωστε είτε 4ος που βγήκε φέτος, ή την τελευταία θέση που οδηγεί σε παραμονή πάρει δεν είναι και πολύ μεγάλη σημασία, οικονομικά τουλάχιστον, σε πρεστίζ έχει, αλλά με αυτό δεν χορταίνεις….

Περιμένουμε την Δευτέρα να μάθουμε την απόφαση, αν και από την στιγμή που ακούω ότι τον δέχθηκαν για ακρόαση, αν ο φάκελος δεν έχει κενά, θα ρθει η έγκριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα