Οκτώ χρόνια μετά χωρίς τους... τέσσερις «αιωνίους»!

Ο θρίαμβος της Λοκομοτίβ Κουμπάν με «break-to-break» απέναντι στην Μπαρτσελόνα και νίκη με διαφορά 14 πόντων στο τελευταίο μεταξύ τους παιχνίδι στο Κράσνονταρ, έφερε με πανηγυρικό τρόπο τους Ρώσους στο Final-4 του Βερολίνου, σε μια σεζόν ονειρεμένη για τους ίδιους. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, αποτελεί άλλον έναν εκπρόσωπό μας στο σπουδαίο γεγονός του Μαΐου, «εκτοπίζοντας» τον Στράτο Περπέρογλου και δημιουργώντας μια σπάνια εικόνα, στα χρονικά της Ευρωλίγκα.

Συγκεκριμένα, το Final-4 θα διεξαχθεί, δίχως την παρουσία των «αιωνίων»

του ελληνικού και του ισπανικού μπάσκετ, καθώς ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από το Top-16, για να ακολουθήσουν ο Παναθηναϊκός με τη Ρεάλ Μαδρίτης, που «σκουπίστηκαν» από την Λαμποράλ Κούτσα και την Φενέρμπαχτσε αντίστοιχα και να ολοκληρώσει το «καρέ» απόψε η «Μπάρτσα». Αποτελεί ένα γεγονός, το οποίο συμβαίνει μόλις για τρίτη φορά στην ιστορία των Final-4 της Ευρωλίγκα, με το θεσμό αυτόν να ξεκινά το 2002, όταν οι «πράσινοι» είχαν κατακτήσει το τρίτο ευρωπαϊκό τους τρόπαιο στην Μπολόνια.

Έκτοτε, οι τέσσερις προαναφερθείσες ομάδες μετρούν συνολικά 9 τρόπαια στα τελευταία 15 χρόνια (μαζί με την φετινή αγωνιστική περίοδο), κάτι που αντιστοιχεί σε ποσοστό 60%.

Αυτό το εντυπωσιακό νούμερο, λοιπόν, λείπει και μοναδική πρωταθλήτρια Ευρώπης που θα ταξιδέψει στη γερμανική πρωτεύουσα, είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας των έξι τροπαίων. Η «Αρκούδα», έχει μάλιστα το ρεκόρ συμμετοχών σε Final-4, έχοντας προκριθεί συνολικά σε 13, αν και έχει καταφέρει να κερδίσει το τρόπαιο μόνο σε δύο απόπειρές της, όταν με ηγέτη τον Θοδωρή Παπαλουκά, κέρδιζε το 2006 και το 2008 σε Πράγα και Μαδρίτη αντίστοιχα, τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Το πρώτο στοιχείο, έχουμε να το συναντήσουμε από το 2003, όταν ο Ρώσοι ήταν και πάλι μοναδικοί «εστεμμένοι» στο Final-4 της Βαρκελώνης.

Θετικό στοιχείο ασφαλώς, είναι η ύπαρξη δύο Ελλήνων προπονητών στο Final-4, καθώς εκεί θα βρίσκονται τόσο ο Δημήτρης Ιτούδης (ΤΣΣΚΑ) όσο και ο Γιώργος Μπαρτζώκας (Λοκομοτίβ). Ο πρώτος θα ξανασυναντήσει συμπατριώτη του στον ημιτελικό, αφού πέρυσι είχε αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ενώ ο δεύτερος στην πρώτη του απόπειρα το 2013 στο Λονδίνο με τους «ερυθρολεύκους», έγινε ο πρώτος Έλληνας κόουτς που σήκωνε την κούπα. Όπως και να έχει, ένας από τους δύο θα διεκδικήσει τον τίτλο στον τελικό.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, επίσης, η Ρωσία μετρά δύο εκπροσώπους στο μεγάλο γεγονός. Πρώτη στο συγκεκριμένο ιστορικό σημείο, είναι η Ισπανία που είχε επτά φορές «διπλή» εκπροσώπηση, με την Ιταλία να έχει αυτή την χαρά πέντε φορές και την Ελλάδα άλλες τρεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα