Οι "αλήθειες" του Νίκου Ζήση

Με μεγάλη ειλικρίνεια, ρεαλισμό, αλλά και διακριτικότητα, ο διεθνής γκαρντ Νίκος Ζήσης ανέλυσε το αγωνιστικό «ναυάγιο» της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Υπογράμμισε ότι «αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι οι πρωταγωνιστές στο παρκέ και στον πάγκο» και αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα μιας ομάδας, που θα χρειαστεί «νέο αίμα» για να επιστρέψει στις επιτυχίες. Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο έμπειρος γκαρντ στον

Κώστα Σωτηρίου για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής».

Ο Ζήσης μίλησε:

Για το πρόβλημα που είχε εμφανίσει εξ αρχής η Εθνική στην άμυνα και ο ίδιος είχε επισημάνει μετά το τουρνουά του Ουλμ:

«Δεν το εντόπισα μόνο εγώ, αλλά όλη η ομάδα, ότι δεν είμαστε πια η αμυντική μηχανή του παρελθόντος. Ας είμαστε ρεαλιστές. Για διάφορους λόγους τα τελευταία χρόνια η ομάδα δεν παίζει την ίδια άμυνα. Δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε παίκτες που σκόραραν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Διακρίναμε εγκαίρως τις αδυναμίες μας και προσπαθήσαμε να τις βελτιώσουμε, κάτι που φάνηκε στο τουρνουά "Ακρόπολις". Η ουσία όμως είναι - και το λέω αντικειμενικά - ότι δεν είμαστε πια η καθαρά αμυντική ομάδα, αλλά κερδίζουμε παιχνίδια και από την επίθεση. Δυστυχώς, ειδικά στις μεγάλες διοργανώσεις, αυτή η προσέγγιση στοιχίζει».

Για το τι σημαίνει τελικά καλή άμυνα στο σύγχρονο μπάσκετ:

«Η άμυνα είναι περίπλοκη υπόθεση. Το πρώτο που χρειάζεται είναι η ικανότητα να μπορείς να παίξεις άμυνα. Δεν αρκούν μόνο τα πόδια, αλλά το μυαλό, η εμπειρία και σίγουρα σε μια ομάδα οι ρόλοι. Δεν υπάρχει καμία πρωταθλήτρια ομάδα στον κόσμο όπου όλοι οι παίκτες παίζουν την ίδια άμυνα. Η άμυνα είναι επίσης συνδυασμός πραγμάτων. Μπορεί να παίζεις καλή άμυνα επί 22'' και να χάνεις το ριμπάουντ, όπως συνέβη στην ήττα από τη Σλοβενία. Είναι σύνθετο πράγμα και δυστυχώς οι αδυναμίες που είχαμε μας στοίχισαν. Με την Ισπανία ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια μας. Σε αυτό το Ευρωμπάσκετ όμως δεν είχαμε την απαιτούμενη διάρκεια για να πετύχουμε κάτι σπουδαίο».

Για το αν «χρειάζεται προπονητής» για να νικήσει η Ελλάδα τη Φινλανδία:

«Καταλαβαίνω την αγανάκτηση του κόσμου. Οταν ακούς ότι η Ελλάδα χάνει από τη Φινλανδία, είναι εύλογο να αισθανθείς απογοήτευση και θυμό. Σε ένα Ευρωμπάσκετ όμως όλα μπορεί να συμβούν. Μην ξεχνάμε τον τραυματισμό του Σπανούλη, ο οποίος μας αποσυντόνισε και αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε σε αλχημείες. Ουσιαστικά μείναμε με δύο γκαρντ για δύο παιχνίδια και δεν έπρεπε να κάνουμε φάουλ, ώστε να μην αποβληθεί κάποιος και χρειαστεί να πέσει το βάρος στον Περπέρογλου και στον Μπράμο, που δεν είναι πλέι μέικερ. Αλλάξαμε πολλά επιθετικά συστήματα μέσα σε ένα πρωί, και αυτό λειτούργησε προσωρινά, γιατί υπήρχε μεγάλη πίστη και τεράστια επιθυμία για τη νίκη επί της Τουρκίας. Ολα αυτά αρκούν για να μπερδέψουν έναν σύλλογο που δουλεύει όλον τον χρόνο. Πόσω μάλλον την Εθνική, που έπαιξε το Σάββατο στις εννέα το βράδυ, την Κυριακή στις πέντε το απόγευμα και τη Δευτέρα στις δυόμισι το μεσημέρι».

Για το πώς διαχειρίστηκε η ομάδα τον τραυματισμό του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος τελικά την «μπέρδεψε»:

«Ολα άλλαξαν με ταχύτητα φωτός και από το ζενίθ βρεθήκαμε στο ναδίρ. Η Ιταλία βρέθηκε σε τρομερό μομέντουμ και μας κέρδισε, ενώ ο Βασίλης, γνωρίζοντας ότι ήταν πολύ κρίσιμο το παιχνίδι με τους Φινλανδούς, αγωνίστηκε για πολλή ώρα ανέτοιμος. Αν βλέπατε το πόδι του, θα διαπιστώνατε πόσο πρησμένο ήταν και με τι αυταπάρνηση έπαιξε. Επί μιάμιση ημέρα ήταν στο κρεβάτι με το πόδι ψηλά και με πάγο. "Εγώ ήρθα εδώ για να κερδίσω" μου έλεγε. Οπως και ο Μαυροκεφαλίδης, ο οποίος με την ίδια αυταπάρνηση έπαιξε με την Ισπανία και η κατάστασή του χειροτέρεψε. Η Φινλανδία φυσικά δεν είναι ομαδάρα και αν τους αντιμετωπίζαμε σε σειρά πλέι οφ, δεν θα είχαν καμία τύχη. Στη Σλοβενία όμως όλα, μα όλα πήγαν στραβά. Πιστεύω πάντως ότι αποκλειστικά υπεύθυνοι είμαστε εμείς οι πρωταγωνιστές, όσοι βρεθήκαμε στο παρκέ και στον πάγκο. Η ομάδα απέτυχε αλλά δεν άξιζε να μείνει και εκτός οκτάδας».

Για το αν μπήκε ποτέ στη λογική να εκφράσει στον κόουτς τους προβληματισμούς του ως προς τη συγκρότηση του ρόστερ:

«Οχι, ουδείς το έκανε. Ο προπονητής είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις του. Εμείς είμαστε παίκτες και πρέπει να παίζουμε. Θυμάμαι ότι αυτή η ερώτηση είχε γίνει και σ' εμένα και στον Σπανούλη και στον Παπανικολάου κατά την αναχώρηση της αποστολής για τη Σλοβενία. Η απάντηση που είχαμε δώσει ήταν η ίδια. Είτε με τρία είτε με δεκατρία γκαρντ, θα μπούμε και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Ως έναν βαθμό κάποιες απορίες ήταν λογικές. Η αλήθεια όμως είναι ότι ακόμη και με αυτό το σχήμα δείξαμε πως θα μπορούσαμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Αλλά δεν ήμασταν».

Για το πώς εξηγεί ότι έπειτα από κάθε αποτυχία συζητιέται πάντα το όνομα του Δημήτρη Διαμαντίδη;

«Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Τι να πω; Δεν ξέρω. Είναι μεγάλος παίκτης και μας λείπει. Είναι όμως και δεδομένο ότι πολλές φορές, ειδικά μετά τις αποτυχίες, οι καλύτεροι παίκτες είναι αυτοί που δεν παίζουν. Αύριο-μεθαύριο δεν θα αγωνίζεται ο Σπανούλης. Θα είναι άδικο, για τους παίκτες που συμμετείχαν από την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας, να τον αναπολούν ο κόσμος και οι δημοσιογράφοι. Υπάρχουν παίκτες που έχουν προσφέρει τα πάντα στην Εθνική αλλά από κάποια στιγμή και έπειτα δεν ανήκουν στην ομάδα. Δεν το λέω αυτό για τον Δημήτρη. Αύριο-μεθαύριο μπορεί να είναι ο Βασίλης, ο Μπουρούσης, ο Φώτσης, εγώ. Ο κόσμος πρέπει να θυμάται τις ευχάριστες στιγμές αλλά πρέπει να ενθαρρύνει και τους επόμενους».

Για το περίφημο «ξεσκαρτάρισμα», που ανέφερε ο Σπανούλης μετά τον αποκλεισμό:

«Η αλήθεια είναι πως όταν μια ομάδα έχει την ίδια μορφή για δύο συνεχόμενα καλοκαίρια και αποτυγχάνει, είναι δεδομένο ότι πρέπει να γίνει κάποιο ξεκαθάρισμα, ξεσκαρτάρισμα, όπως θέλετε πείτε το. Η λέξη αυτή δεν ειπώθηκε για να προσβάλει αλλά ειπώθηκε με 500 σφυγμούς έπειτα από μια οδυνηρή ήττα. Φυσικά ούτε ο Βασίλης είναι υπεύθυνος για αυτή τη διαδικασία ούτε κάποιος άλλος παίκτης, αλλά μόνο ο προπονητής σε συνεργασία με την Ομοσπονδία. Φαίνεται ότι η ομάδα έχει ανάγκη από νέο αίμα. Είδαμε ότι σε αυτό το Ευρωμπάσκετ οι ομάδες στηρίζονται στην ενέργεια, στη δύναμη, στην ταχύτητα και αυτά τα στοιχεία έλειψαν από τη δική μας ομάδα. Αυτό εννοούσε ο Βασίλης».

Για την επόμενη μέρα της Εθνικής και το αν θα βγουν νέος Διαμαντίδης ή νέος Σπανούλης:

«Το ελληνικό μπάσκετ έχει αναδείξει τόσα παιδιά, ώστε το θεωρώ δεδομένο. Εφέτος έλειπαν ο Καλάθης και ο Μάντζαρης, που θα μας έδιναν τρομερή βοήθεια στην περιφέρεια. Ελειπε ο Κουφός, ένας παίκτης με συγκεκριμένα στοιχεία, που δεν διαθέτουμε. Ο Αντετοκούνμπο, που σίγουρα θα βελτιωθεί στο ΝΒΑ. Ο Παπαπέτρου και ο Αγραβάνης, που ανήκουν πλέον στον Ολυμπιακό. Ο Παππάς και ο Γιάνκοβιτς, που είναι στον Παναθηναϊκό και συμμετείχαν στην προετοιμασία της Εθνικής. Αυτή είναι όμως δουλειά της ΕΟΚ και του προπονητή και έχει να κάνει με το πώς σκέφτονται την επόμενη μέρα της Εθνικής. Η οποία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, αλλά είμαι σίγουρος ότι με τις απαραίτητες κινήσεις θα ξανακάνει σύντομα τους Ελληνες χαρούμενους».

Keywords
Τυχαία Θέματα