O προπονητής του Ευρωμπάσκετ

Ο Μάικ Φρατέλο ίσως να μην είναι γνωστός σε όσους δεν ασχολούνται με το ΝΒΑ, αλλά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα – αν όχι το μεγαλύτερο – όνομα των πάγκων του φετινού Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Ο 64χρονος τεχνικός έχει ένα πολύ σπουδαίο όνομα στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, εκεί όπου έχει κοουτσάρει περισσότερα από 1200 παιχνίδια στην καριέρα του με ποσοστό νικών 55%.

Μάλιστα, θεωρείται από τους πιο έξυπνους - μπασκετικά

- προπονητές που έχουν περάσει από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει ένα δαχτυλίδι στην καριέρα του με καμία ομάδα από τις τρεις που έχει εργαστεί (Ατλάντα Χοκς, Κλίβελαντ Καβαλίερς και Μέμφις Γκρίζλις).

Ανέλαβε την Εθνική ομάδα της Ουκρανίας πριν από δύο χρόνια (3 Μαρτίου 2011) με απώτερο στόχο το Ευρωμπάσκετ του 2015, το οποίο θα φιλοξενήσουν οι Ουκρανοί στην πατρίδα τους. Στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας αν κι οδήγησε την ομάδα του σε δύο νίκες κόντρα σε Βουλγαρία και Βέλγιο, αποκλείστηκε καθώς ηττήθηκε (αν και τα πάλεψε τα παιχνίδια) από Σλοβενία και Ρωσία.

Ο Αμερικάνος τεχνικός, γεννημένος στο Νιου Τζέρσεϊ, είναι ο δημιουργός αυτής της Ουκρανίας κι ένας από τους βασικότερους λόγους που η ομάδα του πραγματοποίησε τη μεγάλη έκπληξη μπαίνοντας αρχικά στα προημιτελικά του τουρνουά κι ύστερα στην πρώτη εξάδα, κάτι που σήμαινε κι αυτόματη πρόκριση στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας.

Άλλωστε και μόνο η παρουσία μίας ομάδας σαν την Ουκρανία σε δεύτερο συνεχόμενο μεγάλο ραντεβού των Εθνικών ομάδων συνιστά τεράστια επιτυχία για τον Μάικ Φρατέλο. Η επιτυχία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι εκτός εξάδας έμειναν πολύ μεγαλύτερες και παραδοσιακές δυνάμεις στο χώρο, όπως είναι οι Ελλάδα, Τουρκία, Ρωσία (ασχέτως αν παρουσιάστηκε με πολλές απουσίες), Ιταλία και Σερβία.

Κόντρα στην οικοδέσποινα Σλοβενία θα διεκδικήσει απόψε (21/9, 22:00) την πέμπτη θέση, ώστε να κλείσει τη διοργάνωση με τον καλύτερο δυνατό τροπο. Αλλα και να μην τα καταφέρει ποιος νοιάζεται; Άλλωστε όπως δήλωσε κι ο ίδιος: "Ευχαριστώ Ευρωμπάσκετ για την αξέχαστη εμπειρία που μου χάρισες".

Μάικ Φρατέλο:

-Ομάδες που προπόνησε στο ΝΒΑ: Ατλάντα Χοκς 1980-90, Κλίβελαντ Καβαλίερς 1993-98, Μέμφις Γκρίζλις 2004-07

-Προπονητής της χρονιάς στο ΝΒΑ τη σεζόν 1985-86.

-Έχει προκριθεί σε πλέι οφ ΝΒΑ με την ομάδα του τις 11 από τις 16 σεζόν που προπόνησε στην καριέρα του.

-Είναι 19ος σε νίκες στο ΝΒΑ και 21ος σε συμμετοχές.

Δείτε στα παρακάτω βίντεο μερικά στιγμιότυπα από την Ουκρανία στο φετινό Ευρωμπάσκετ:

Keywords
Τυχαία Θέματα