«Οδοστρωτήρας» Ραντούλιτσα... και κάτω η Εφές! (vid)

ΓιΟ Παναθηναϊκός πήρε την «αύρα» 15.000 φίλων του που βρέθηκαν στο Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και, με τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα «σεληνιασμένο», κατάφερε να υποτάξει με 83-78 την Εφές. Οι «πράσινοι», μετά από ένα ισορροπημένο πρώτο ημίχρονο, είχαν μόνιμα τα ηνία του αγώνα, με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς να διαφοροποιεί ουκ ολίγες φορές τη λογική του παιχνιδιού της ομάδας του και να πετυχαίνει το στόχο του αποπροσανατολισμού

των Τούρκων σε κρίσιμα σημεία, ξεκινώντας από μία εξαιρετική άμυνα. Η ελληνική ομάδα βρίσκεται αισίως στις 4 νίκες στο τέλος του πρώτου γύρου και τοποθετείται στην τρίτη θέση μαζί με τον Ερυθρό Αστέρα, αφήνοντας «εκτός νυμφώνος» το σύνολο του Ντούσαν Ίβκοβιτς, στην παρούσα φάση. Με τη διαφορά να φτάνει, πάντως, μέχρι το +10 κάποια στιγμή, ίσως μοναδικό «παράπονο» να είναι η μείωσή της στο +5, καθώς δεν αποκλείεται να μετρήσει στο φινάλε.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής των νικητών, ολοκλήρωσε με 23 πόντους, 8 ριμπάουντ και 10 κερδισμένα φάουλ, ενώ άξιος συμπαραστάτης του ήταν ο Νικ Καλάθης, με 12 πόντους, 5 ριμπάουντ και 6 ασίστ χωρίς λάθος σε 34 λεπτά συμμετοχής. 11 πόντους με 8 ριμπάουντ πρόσθεσε ο Τζέιμς Γκιστ, ενώ «διψήφιος» ήταν και ο Τζέιμς Φελντέιν με 10 πόντους και 5 ασίστ. Όλα αυτά, με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να αγωνίζεται για μόλις 6 λεπτά λόγω του προβλήματός του στον αχίλλειο τένοντα, αλλά να είναι καθοριστικός όταν η ομάδα του επέστρεψε από το -8. Σπουδαία και η προσφορά των Γιάνκοβιτς, Πάβλοβιτς και Φώτση. Εξαιρετικός με 18 πόντους και 6 ριμπάουντ ήταν για τους ηττημένους ο Ντάριο Σάριτς, αλλά ούτε ο ίδιος ούτε οι 16 πόντοι πόντοι με 7 ριμπάουντ του Ντέρικ Μπράουν αρκούσαν. 15 πόντους με 7 ασίστ σημείωσε ο Τομά Ερτέλ, για να συμπληρώσει με 11 πόντους και 6 ασίστ ο Τζέισον Γκρέιντζερ.

Το φιλμ

Το παιχνίδι κινήθηκε σε απόλυτη ισορροπία στα πρώτα οκτώ του λεπτά, με τον Παναθηναϊκό να στοχεύει είτε τον Ντίμπλερ μέσω του Πάβλοβιτς, είτε τους ψηλούς της Εφές μέσω του Ραντούλιτσα, ενώ η αντίπαλός του είχε εξαρχής τον Ερτέλ σε τρομερές εμπνεύσεις, καθώς ο Γάλλος έδινε έτοιμα καλάθια μέχρι και στον Ντουβερίογλου (12-12). Ο τελευταίος έδωσε και το δεύτερο προβάδισμα στην ομάδα του, με τον Οσμάν να φέρνει το ματς για πρώτη φορά σε απόσταση άνω των δύο πόντων (12-16 στο 9'). Ο Ραντούλιτσα συνέχισε... στον ίδιο ρυθμό επιθετικά, όπως και Μπράουν, Ντάνστον στην απέναντι πλευρά, κυρίως λόγω αδυναμίας των συμπαικτών του να τον καλύψουν (17-20).

Οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη διαφορά, για να ξεκινήσουν δυναμικά στη δεύτερη περίοδο και να προηγηθούν με διαφορά οκτώ πόντων, χάρη σε σερί 0-5 με δράστες τους Ερτέλ και Μπατούκ (17-25 στο 12'). Ένα έμμεσο τρίποντο του Ραντούλιτσα, θα «ξυπνούσε» τους «πράσινους», οι οποίοι σταμάτησαν να ψάχνουν λύσεις μόνο από το Σέρβο σέντερ, με τον Τζόρτζεβιτς να φωνάζει στα τάιμ-άουτ για αξιοποίηση του καλού μακρινού σουτ του Φώτση. Ο υπαρχηγός τον δικαίωσε, ενώ Καλάθης και Γκιστ ανέβηκαν επίσης στον απαιτούμενο ρυθμό εν συνεχεία, για να μειωθεί η απόσταση στον πόντο (28-29 στο 27'). Η Εφές, σε εκείνο το διάστημα, έβλεπε τα ποσοστά της να πέφτουν και να σκοράρει μόνο από βολές μετά το 21-29 από τον Μπράουν, με αποτέλεσμα ο Ραντούλιτσα να δώσει επιτέλους ξανά το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό, ενώ ο Φελντέιν είχε σκοράρει νωρίτερα το πρώτο τρίποντο (33-31 στο 19'). Ο Τάιους σκόραρε για τους Τούρκους το πρώτο καλάθι εντός παιδιάς, ύστερα από 5:22 λεπτά συμμετοχής, με τους Ραντούλιτσα και Γκρέιντζερ να βάζουν τη «σφραγίδα» τους για το 36-35 του ημιχρόνου.

Ο Παναθηναϊκός δεν χρειάστηκε να αλλάξει λογική στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου και ο Ραντούλιτσα δεν άλλαξε πρόσωπο, δίνοντας παράλληλα δυνατότητα να αξιοποιήσει πιο έντονα η ομάδα του το μακρινό σουτ που άρχισε να αφήνει η Εφές. Όταν, επομένως, ήρθαν τα τρίποντα από τον Καλάθη και τον Φελντέιν, η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά σε διψήφια επίπεδα (50-40 στο 24'). Η σκέψη του Ίβκοβιτς να παίξει σε χαμηλό σχήμα, βάζοντας τον Σάριτς να τραβά από τη ρακέτα τον Ραντούλιτσα, αποδείχθηκε σωστή, με τον Κροάτη και τον εξαρχής σταθερό Μπράουν, να κάνουν σπουδαία δουλειά στη ρακέτα επιθετικά και να μειώνουν, με τον Ερτέλ να κάνει με τρίποντο το 58-53 στο 27ο λεπτό. Το σκηνικό αυτό επαναλαμβανόταν μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου, κι έτσι η διαφορά έμεινε στους πέντε πόντους (64-59).

Ο Ερτέλ και ο Γκρέιντζερ έδειχναν αποφασισμένοι για την ανατροπή από πλευράς Εφές, μειώνοντας σε απόσταση σουτ με προσωπικές ενέργειες (66-64 στο 33'). Ο Τζόρτεβιτς, τότε, τόλμησε για λίγο ένα ψηλό σχήμα, με την παρουσία του Γιάνκοβιτς και του Πάβλοβιτς στην πεντάδα, με τον Φελντέιν οργανωτή και δικαιώθηκε, καθώς ένα σερί 5-0 που ολοκληρώθηκε με άλλο ένα ευφάνταστο καλάθι του Ραντούλιτσα, δόθηκαν οι απαντήσεις σε εκείνο το σημείο, για να φέρει τη διαφορά στο +8 με τρίποντό του ο Γκιστ (74-66 στο 35'). Η «τράπουλα» ανακατεύτηκε εκ νέου, με το σχήμα τώρα να γίνεται ορθολογικό στην περιφέρεια και τους Φώτση-Γκιστ να βρίσκονται στις θέσεις των ψηλών, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει η «ψαλίδα» στο +10 μετά από αρκετή ώρα, χάρη σε τρίποντο του Γιάνκοβιτς, που ήταν και η «μαχαιριά στην καρδιά» της Εφές, στα 2:33 πριν τη λήξη (79-69). Μερικά λάθη από ασυνεννοησίες επιθετικά και η ενέργεια που έβγαλαν στο τέλος οι παίκτες του Ίβκοβιτς, έδειχναν πως ίσως υπήρχαν σημεία ζωής γι' αυτούς, με τον Σάριτς να μειώνει στο -5 με έμμεσο τρίποντο (81-76). Ένα κλέψιμο του Φώτση, όμως, στην επόμενη επίθεση της Εφές, έβγαλε ολομόναχο τον Καλάθη, ο οποίος «σφράγισε» το θρίαμβο, πριν ο Γκρέιντζερ διαμορφώσει το τελικό σκορ.

Δεκάλεπτα: 17-20, 36-35, 64-59, 83-78

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 9 (1), Μποχωρίδης 2, Γιάνκοβιτς 7 (1), Φώτσης 7 (1), Ραντούλιτσα 23, Φελντέιν 10 (2), Διαμαντίδης, Γκιστ 11 (1), Καλάθης 12 (1), Κούζμιτς 2

Αναντολού Εφές (Ίβκοβιτς): Τάιους 2, Μπαλμπάι, Μπράουν 16, Οσμάν 4, Μπατούκ 2, Σάριτς 18 (1), Κορκμάζ, Γκρέιντζερ 11 (1), Ερτέλ 15 (1), Ντίμπλερ 2, Ντάνστον 6, Ντουβερίογλου 2

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα