Κρατά την περηφάνια του... και συνεχίζει (vid)

Ο Ολυμπιακός έδειχνε ικανός να συνεχίσει τους γνωστούς «εφιάλτες» της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, σε κάθε κρίσιμη μεταξύ τους αναμέτρηση από το 2012 κι εντεύθεν, αλλά το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν κατάφερε να θέσει με διάρκεια στον έλεγχό του το παιχνίδι της «Megasport Arena», του στοίχισε την ήττα με 92-85. Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου, είχαν πολλές φορές να ανατρέψουν διαφορές άνω των 10 πόντων, ανταποκρινόμενος σχεδόν όλες τις φορές που βρέθηκε με

την πλάτη στον τοίχο, αλλά μη διαθέτοντας στη συγκεκριμένη συνθήκη το κάτι παραπάνω για μια σπουδαία υπέρβαση, σε ένα ματς για γερά νεύρα, με 56 συνολικά εκτελεσμένες βολές, 35 εκ των οποίων για τους γηπεδούχους. Θα έχει, σίγουρα, να λέει ότι το πάλεψε με περίσσειο πάθος σε ολόκληρο το 40λεπτο, ενώ η τελική διαφορά των επτά πόντων δεν είναι αρνητική, εν όψει του αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής στο ΣΕΦ.

Μίλος Τεόντοσιτς και Νάντο Ντε Κολό, ήταν και πάλι το δίδυμο της επιτυχίας για το συγκρότημα του Δημήτρη Ιτούδη, με τον πρώτο να έχει 21 πόντους (10/11 βολές) και 5 ασίστ, και το δεύτερο να σκοράρει 19 πόντους (8/9 βολές), με 4 ασίστ. Καθοριστικοί οι Κόρι Χίγκινς και Νικίτα Κουρμπάνοφ, με 12 και 11 πόντους αντίστοιχα, ενώ 10 πρόσθεσε ο Κάιλ Χάινς. Πέντε παίκτες με διψήφιο νούμερο είχαν και οι «ερυθρόλευκοι», με κορυφαίο τον Γιώργο Πρίντεζη που σημείωσε 19 πόντους με 9 ριμπάουντ, ενώ 17 είχε ο Ντάνιελ Χάκετ. Από 15 πέτυχαν οι Βασίλης Σπανούλης και Οθέλο Χάντερ, με τον πρώτο να προσθέτει 6 ασίστ και το δεύτερο 5 ριμπάουντ. Οι τέσσερις προαναφερθέντες, πάντως, ήταν τα σημεία αναφοράς της ελληνικής ομάδας. 10 πόντους σκόραρε ο Ματ Λοτζέσκι.

Το φιλμ

Το πρόβλημα για τον Ολυμπιακό εντοπίστηκε νωρίς στη ρακέτα, με την ΤΣΣΚΑ να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε υπέρ της κατάσταση στο συγκεκριμένο κομμάτι, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον Κουρμπάνοφ να ξεχωρίσει στα πρώτα οκτώ λεπτά. Ο Ρώσος είχε πετύχει ήδη τους 9 από τους 15 πόντους της ομάδας του, βάζοντάς την μπροστά με διαφορά οκτώ πόντων (15-7). Η απάντηση ήρθε δια χειρός Πρίντεζη, ο οποίος είτε μόνος είτε με συνεργασίες με τον Χάντερ, «χτυπούσε» επίσης την αντίπαλη φρόντ-λάιν όταν αποχώρησε ο Φρίλαντ, με τον Χάκετ να κλείνει την περίοδο σε απόσταση τριπόντου, από τη γραμμή των βολών (18-15).

Οι γηπεδούχοι ήταν αποφασισμένοι να πιέσουν, ώστε να πάρουν μια σημαντική διαφορά στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, χαρακτηριστικό των εντός έδρας αγώνων της. Με κύριο επιθετικό «όπλο» τον Χάινς προσπάθησαν να αντιπαρατεθούν στο χαμηλό σχήμα του Σφαιρόπουλου με Παπαπέτρου στο «4» και Πρίντεζη στο «5». Η επιλογή αυτή του Ιτούδη φάνηκε να επιτυγχάνει, καθώς περίπου στα μέσα του δευτέρου δεκαλέπτου, με τον Αμερικανό σέντερ δράστη, η απόσταση έφτασε σε διψήφιο νούμερο (32-22). Μερικές «ενέσεις» από τους Λοτζέσκι και Πρίντεζη, δεν επέτρεπαν να φτάσει σε πιο υψηλά επίπεδα, τη στιγμή μάλιστα που ο Σπανούλης σκόραρε τους πρώτους του πόντους από βολές, στα 2:07 πριν το φινάλε της περιόδου. Η ΤΣΣΚΑ συνέχιζε να σκοράρει από μέσα, προεξάρχοντος του Φρίλαντ, με τον Πρίντεζη να είναι η μεγάλη της «αιμορραγία». Ο Έλληνας φόργουορντ, αποτελούσε την κύρια αιτία που το ημίχρονο ολοκληρώθηκε στους 8 πόντους για τον Ολυμπιακό, ο οποίος πάντως ήταν αρκετά απρόσεκτος σε τελειώματα από κοντά, κυρίως με το θετικό κατά τα άλλη Χάντερ (41-33). Η διαφορά ίσως να εξηγείται και από τις 4 παραπάνω κατοχές των Ρώσων σε ένα σχετικά κλειστό ματς.

Ένας... άλλος Σπανούλης βγήκε στο παρκέ στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, μοιράζοντας και εκτελώντας με εξαιρετική ενσυναίσθηση του τι χρειαζόταν να πραχθεί σε κάθε φάση, όταν η μπάλα περνούσε από τα χέρια του, οδήγησε σε ένα γρήγορο σερί 0-8, με το οποίο η ομάδα του ισοφάρισε (41-41 στο 22'). Φρίλαντ και Ντε Κολό «ξεκόλλησαν» την ΤΣΣΚΑ, αλλά οι συνεργασίες του Σπανούλη με τον Χάντερ, ή οι εφορμήσεις του πρώτου αρκούσαν για να κρατούν ζωντανούς τους «ερυθρολεύκους», για να έρθει η στιγμή της προσπέρασης με τρίποντο του Στρόμπερο (49-50 στο 25'). Όπως και στο ξεκίνημα του αγώνα με τον Κουρμπάνοφ, έτσι η ΤΣΣΚΑ βρήκε έναν «παράγοντα Χ» στο πρόσωπο του Χίγκινς, ο οποίος με εξαιρετικές προσωπικές ενέργειες έβαλε ξανά μπροστά την ομάδα του, «αφυπνίζοντας» συνάμα τον Τεόντοσιτς, που με τρίποντο έφερε εκ νέου την απόσταση στο +8 για την ΤΣΣΚΑ (60-52 στο 28'). Οι παίκτες του Σφαιρόπουλου δε «σάστισαν» ούτε σε εκείνο το σημείο και δεν επέτρεψαν να αυξηθεί περαιτέρω η διαφορά, με μία υποδειγματική επίθεση στο τέλος της περιόδου, να ολοκληρώνεται με τρίποντο του Χάκετ (66-61).

Τεόντοσιτς και Ντε Κολό, πια, ήταν αποφασισμένοι να πάρουν την ευθύνη πάνω τους και έδειχναν ικανοί να δώσουν στην ομάδα τους μόνοι τους την νίκη, ανεβάζοντας εκ νέου τη διαφορά στο +8 (73-65 στο 32'). Πέντε αναπάντητοι πόντοι του Χάκετ ήρθαν να υπενθυμίσουν ότι δεν υπήρχε διάθεση απόσυρσης από τη «μάχη» για τον Ολυμπιακό, για να σταλεί δυο φορές στη γραμμή ο Τεόντοσιτς και να είναι απόλυτα εύστοχος για το 77-70 στο 35ο λεπτό. Το ίδιο θα γινόταν δύο λεπτά αργότερα στην περίπτωση του Ντε Κολό για το 83-74, με τους Χίγκινς και Κουρμπάνοφ να έχουν κάνει ξανά νωρίτερα «ζημιά». Οι ίδιοι παίκτες θα έκαναν ακόμη πιο δύσκολο το έργο του Ολυμπιακού, συνεχίζοντας να σκοράρουν για το 87-78, στα 2:05 για την εκπνοή. Με ηρωικές ενέργειες των Χάκετ και Πρίντεζη, ο Ολυμπιακός συνέχισε να επιμένει, αλλά ένα καλάθι του Χριάπα στα 54" κι ένα τρίποντο του Τεόντοσιτς στα 10", τελείωσαν την παραμικρή του ελπίδα. Ο Σπανούλης με 1/2 βολές, διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Δεκάλεπτα: 18-15, 41-33, 66-61, 92-85

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ιτούδης): Ντε Κολό 19 (1), Κουλάγκιν, Τεόντοσιτς 21 (3), Φριτζόν 3 (1), Νίκολς, Τζάκσον 3, Φρίλαντ 8, Βοροντσέβιτς 1, Χίγκινς 12 (2), Χριάπα 4, Κουρμπάνοφ 11, Χάινς 10

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Χάντερ 15, Παπαπέτρου, Σπανούλης 15 (1), Στρόμπερι 9 (1), Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης 19 (1), Μάντζαρης, Χάκετ 17 (3), Λοτζέσκι 10 (2)

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα