Ο «προφήτης» Μπος έγινε μόνος του… «Big-3ποντο»!

Όταν ο Κρις Μπος ήταν ο σταρ των Ράπτορς (από το 2003, επιλογή στο Νο4 του ντραφτ, ως το 2010, με μ.ο. 20,2π.-9,4ριμπ.), είχε εκείνη την περίεργη κόμμωση, που «ανάγκασε» τον Σακίλ Ο’Νιλ να τον αποκαλέσει RuPaul, θεωρώντας πως μοιάζει την ομώνυμη drag-queen των Η.Π.Α.! Ακόμη και όταν ο νυν φόργουορντ/σέντερ των πρωταθλητών Χιτ έκοψε τα μαλλιά του, δεν γλίτωσε από την κριτική του πάντα αυθόρμητου και επικριτικού «Σακ». Καθώς άκουσε από τον παλαίμαχο σέντερ να λέει από την πρώτη κιόλας σεζόν του Μπος

στο Μαϊάμι, μαζί με ΛεΜπρον Τζέιμς και Ντουέιν Ουέιντ, ότι «οι Χιτ δεν είναι “Big-3”, αλλά “Big-2”, γιατί οι δύο αληθινοί αστέρες τους είναι ο Τζέιμς και ο Ουέιντ»… Το ράθυμο στυλ του Μπος, που αν και με μπόι 210 εκατοστά προτιμά συνήθως να σουτάρει από μακριά και στην άμυνα κυρίως να… παρακολουθεί τους ισοϋψείς αντιπάλους του, στήριζαν το σχόλιο του Σακίλ. Οι πεσμένοι αριθμοί του, έχοντας 17,1π.-7,5ριμπ. στην καριέρα του στην Φλόριντα (παίζοντας όμως 34,3΄, κατά 3΄ λιγότερα από τον Καναδά και σουτάροντας μ.ο. 1 σουτ λιγότερο, αλλά με 50,9% και +1,7% από τους Ράπτορς) προφανώς εξηγούσαν τον ισχυρισμό του Ο’Νιλ. Εκείνο που, πάντως, ενοχλούσε περισσότερο τους επικριτές του δεν ήταν αυτά. Το ταλέντο σαφώς δεν του λείπει. Όμως όταν ένας παίκτης θεωρείται σταρ και σκοράρει… 0 πόντους σε έναν 7ο Τελικό, όπως ο Μπος (δεν) έκανε πέρυσι, λαμβάνοντας ακριβώς τα ίδια χρήματα με τον κορυφαίο παίκτη του κόσμου (ΛεΜπρον), με μισθό 19.067.500δολ.(!), τότε πρέπει να μάθει να ζει με την κριτική.

Ο Κρις Μπος δεν απάντησε με λόγια ποτέ. Δεν επισήμανε σε κανέναν ότι στον 6ο περσινό Τελικό πήρε το σπουδαιότερο ριμπάουντ της σειράς, δίνοντας την ευκαιρία στον Ρέι Άλεν να στείλει το ματς στην παράταση και να σώσει τη σεζόν των Χιτ. Οι αδυναμίες του στην άμυνα παραμένουν «χτυπητές». Η απροθυμία του να βάλει το κορμί του στην «φωτιά» του «ζωγραφιστού» της ρακέτας είναι μόνιμο θέμα του Τύπου του Μαϊάμι. Αλλά τουλάχιστον για μία βραδιά, ο Αμερικανός έδωσε την απάντησή του. Έστω κι αν χρειάστηκε να… παραβεί τις εντολές του προπονητή του και στο τέλος «έχασε» από τα μάτια του στην άμυνα τον αντίπαλό του (ΛαΜάρκους Όλντριτζ), μένοντας «βιδωμένος» στο παρκέ στην τελευταία κατοχή του Πόρτλαντ. Ο Μπος έγινε… ΛεΜπρον στη θέση του τραυματία και απόντος Τζέιμς και τα ξημερώματα της Κυριακής (29/12) πέτυχε 37π. αλλά και το νικητήριο τρίποντο στη σπουδαία νίκη των πρωταθλητών στο Πόρτλαντ! Μονάχα που αν και δεν μπορεί να υπερβεί στην «ιεραρχία» της ομάδας του τους ΛεΜπρον και Ουέιντ, κόντρα στους Μπλέιζερς παράκουσε -για καλό, όπως αποδείχθηκε- τον προπονητή του. Οι Χιτ ήταν πίσω με 105-107, χάρη σε 2/2βολ. του Μπατούμ στα 7,7΄΄. Ενώ ο κόουτς Σποέλστρα σχεδίασε ένα σύστημα είτε για ντράιβ του Ουέιντ είτε για σουτ του Μπος από μέση απόσταση, ο τελευταίος… αρνήθηκε και ζήτησε να σουτάρει για τρίποντο και τη νίκη! «Το πλάνο μου ήταν πιο συντηρητικό», παραδέχθηκε ο τεχνικός του Μαϊάμι, ομολογώντας ότι «σχεδιάσαμε κάτι για να τον βρούμε στην κίνηση, όμως ο Κρις το πήρε πάνω του κι έγινε προφήτης»!!! Ο πρώην παίκτης του Τορόντο, αν και πέρυσι είχε το καλύτερο ποσοστό στο ΝΒΑ σε σουτ από το ύψος της γραμμής των βολών, προτίμησε το ρίσκο του σουτ της νίκης και όχι της παράτασης.

Ρίσκο; Μάλλον όχι… Μπορεί σε «καφενειακό» επίπεδο να λέγεται ότι «ο Μπος είναι ο… ψηλότερος σούτινγκ-γκαρντ του πρωταθλήματος»(!), όμως τα «μαθηματικά» του ίδιου επιβεβαιώνουν την αυτοπεποίθηση που είχε στο ματς στο Πόρτλαντ. Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία του δικτύου ESPN, ο Κρις Μπος είναι ο κορυφαίος -σε ποσοστό- σουτέρ τριών πόντων στη Λίγκα, για προσπάθειες που αφορούν σουτ από τα 7,25μ., στα τελευταία 10΄΄ της 4ης περιόδου ή της παράτασης και με αγώνες σε διαφορά 3π., αφού στην καριέρα του μετρά 7/10τριπ. σε clutch καταστάσεις και ποσοστό 70%!!! Στις ίδιες περιπτώσεις, μετρά μόλις 4/16διπ…. Ο Μπος, βεβαίως, ένιωθε «ζεστός», έχοντας συνολικά στο παιχνίδι με τους Μπλέιζερς 37π.-12/23διπ.-3/3τριπ.-10ριμπ.και ζήτησε να πάρει την ευθύνη για το τρίποντο. Πλέον, με τα 7/10 «κρίσιμα» σουτ του, εκτός από 1ος σε ποσοστό, είναι 3ος σε σύνολο εύστοχων προσπαθειών, πίσω από τον Βινς Κάρτερ, που με Ράπτορς, Νετς, Σανς, Μαβς μετρά 12/129τριπ. (41,3%) και τον Κόμπι Μπράιαντ, που έχει 8/34 και 23,5% με τους Λέικερς.

Ο Κρις Μπος μετρά φέτος μ.ο. 16π.-6,5ριμπ.-0,9ασ., νούμερα που είναι χαμηλότερα της καριέρας του, μετά την ρούκι σεζόν του (11,5π.-7,4ριμπ.-1ασ. το 2003-04) και σε περίπτωση που δεν κάνει χρήση του όρου που έχει στο συμβόλαιό του να μείνει ελεύθερος το καλοκαίρι, θα λάβει του χρόνου 20.590.000δολ. και το 2015-16 άλλα… 22.112.500δολ.! Αν και υπάρχουν ήδη φήμες πως αποτελεί στόχο των Μαβς, με τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Μαρκ Κιούμπαν να ποντάρει στον… παρά του, αλλά και στο γεγονός ότι ο φόργουορντ/σέντερ των Χιτ κατάγεται από το Ντάλας. Για την ώρα, ο Μπος απολαμβάνει την παρέα των ΛεΜπρον και Ουέιντ, όμως κόντρα στους Μπλέιζερς έγινε για 3η φορά «ήρωας» χωρίς τον Τζέιμς. Ο Μπος είχε πετύχει και πέρυσι το νικητήριο τρίποντο μέσα στο Σαν Αντόνιο, σε ένα παιχνίδι που ο Σποέλστρα είχε αποφασίσει να αφήσει εκτός τους δύο σταρ του, σαν «ρεβάνς» για την επιλογή του Γκρεγκ Πόποβιτς να ξεκουράσει τους Ντάνκαν, Πάρκερ και Τζινόμπιλι στο πρώτο μεταξύ τους ματς, τον Δεκέμβριο του 2012… Απόφαση για την οποία ο «Pop» είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 25.000δολ. από την Λίγκα!

Ο Μπος, πάντως, έχει «μιλήσει» στο τέλος και με δίποντο στον 3ο Τελικό του 2011 στο Ντάλας και ισοφαρίζοντας πέρυσι με τρίποντο στην Ατλάντα, πάλι σε αγώνα που οι Χιτ αγωνίστηκαν δίχως τους Τζέιμς και Ουέιντ! Και έχει σκοράρει και νικητήριο τρίποντο σαν παίκτης του Τορόντο, απέναντι στην Ουάσινγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα