ΑΦΙΕΡΩΜΑ | Το... ελληνικό Eurocup του 2013

Η δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση πάντα έχει κάτι καλό να δώσει στους απανταχού μπασκετοφίλους.Δεύτερο, πίσω από την Ευρωλίγκα από πλευράς δημοτικότητας αν μη τι άλλο όμως, το Eurocup είναι μια κατεξοχήν διοργάνωση για ομάδες-εκπλήξεις και ζημιές από εκεί που δεν το περιμένεις.

Το 2013 βρήκε τον τελικό της 13ης Απριλίου στη Σαρλερουά του Βελγίου να έχει και Ελληνικό, εκτός από το αντικειμενικό μπασκετικό, ενδιαφέρον.

Το δυναμικό και ιδιαίτερο πρότζεκτ της Μπιλμπάο του Φώτη Κατσικάρη

και των Κώστα Βσιλειάδη-Νίκο Ζήση, ερχόταν αντιμέτωπο με την “ομάδα της Ευρωλίγκα” αλλά και ελαφρώς ασταθή, Λοκομοτίβ Κουμπάν του Νικ Καλάθη.



Η διαδρομή των δυο ομάδων ήταν τόσο διαφορετική όσο και ίδια.Η Μπιλμπάο είχε ξεκινήσει αήττητη στην πρώτη φάση των ομίλων (το 2012), πετυχαίνοντας μάλιστα ακριβώς 85 πόντους σε 4 από τα 6 παιχνίδια. Στη δεύτερη φάση ξεκίνησε με δυο ήττες (Νίμπουργκ 83-85 εντός, Ρήγα 99-76 εκτός) αλλά από τη στιγμή που προκρίθηκε, η Ούλμ στα προημιτελικά (ήττα 85-81 εκτός, νίκη 101-78 εντός) και η Μπουντιβέλνικ (νίκες 83-93 εκτός, 75-53 εντός)στα ημιτελικά δεν ήταν εμπόδια για την πορεία της ως το Βέλγιο.

Από την άλλη, η Λοκομοτίβ είχε 2 ήττες στην πρώτη φάση (Γαλατάσαραϊ 76-52 εκτός, Ντόνετσκ 64-71 εντός) αλλά ήταν τραίνο στην επόμενη φάση μέχρι να “σκοντάψει” την τελευταία αγωνιστική στην Πολωνία και τη Ζιελόνα Γκόρα (94-88). Δεν συνάντησε δυσκολίες απέναντι στην Μπούντουσνόστ στα προημιτελικά (νίκες 54-72 εκτός, 90-65 εντός) και αγχώθηκε από τη Βαλένθια στον ημιτελικό καθώς ναι μεν νίκησε με 87-97 στην Ισπανία, αλλά έχασε με 63-68 στη Ρωσία.

Ο τελικός όμως έδειξε από τα πρώτα λεπτά πως η Ρωσική ομάδα ήταν ένα (τουλάχιστον) κλικ καλύτερη από τους Βάσκους.Βέβαια το μεγαλύτερο “μυστήριο” εκείνης της βραδιάς ήταν οι σχεδόν, άδειες κερκίδες του γηπέδου της Σαρλερουά.Θα ακολουθούσε ένα μήνα μετά, ο ημιτελικός της ΤΣΣΚΑ και του Ολυμπιακού στο Λονδίνο για να έχουμε την… επανάληψη του σκηνικού με τα άδεια καθίσματα.



Η νέα χρονιά βρήκε την Μπιλμπάο διαλυμένη αλλά να προσπαθεί και την Λοκομοτίβ Κουμπάν να κάνει… εντύπωση στους ομίλους της Ευρωλίγκα πια.

Οι νέοι όμιλοι του Eurocup ολοκληρώθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου, μετά από έναν μαραθώνιο 10 αγωνιστικών και 240 ματς συνολικά. Η διπλή ελληνική συμμετοχή (Πανιώνιος και ΠΑΟΚ) πέτυχε κατά το ήμισυ την αποστολή της, καθώς μόνο οι “κυανέρυθροι” βρέθηκαν στο Last 32, ενώ ο “δικέφαλος” αν και έκανε κάποιες επικές νίκες, δεν του έφτασε συνολικά για να συνεχίσει τον Ευρωπαϊκό του ταξίδι.

Ενδιαφέρον παρουσίασε και συμμετοχή του “τρένου” της Ούνιξ Καζάν, καθώς στο τιμόνι της βρίσκεται ο Αντρέα Τρινκιέρι ενώ βασικό ρόλο στην πορεία της παίζουν ο Νίκος Ζήσης, ο Κώστας Καϊμακόγλου και ο Ίαν Βουγιούκας.

Σημαντικότερες στιγμές για τις ομάδες μας (εκτός από την πρόκριση του Πανιωνίου), ήταν φυσικά η νίκη του ΠΑΟΚ με τρίποντο στην λήξη του αγώνα από τον Ντι Τζέι Κούπερ και αυτή και οι τρεις συνεχώμενες νίκες της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου (7η, 8η, και 9η αγωνιστική) με Σπαρτάκ Αγ.Πετρούπουλης, Νεπτούνας και Μπεσίκας αντίστοιχα, όπου του άνοιξαν και το δρόμο για τη συνέχεια στο θεσμό.

Μια συνέχεια, όμως, που τον βρίσκει στο Group L μαζί με Ερυθρό Αστέρα, Νίζνι, και Μπιλμπάο.



Η φάση των «32» ξεκινά στις 7 Ιανουαρίου με πρώτο χρονικά παιχνίδι αυτό της Ναντέρ που ήταν η ευχάριστη (παραλίγο) έκπληξη της Ευρωλίγκα και της Καντού, που δείχνει δυνατή από την πρώτη φάση με 8-2 νίκες, ενώ ο Πανιώνιος θα μπει ξανά στα παρκέ στις 8 Ιανουαρίου, αντιμετωπίζοντας την ρωσική ομάδα στο κλειστό του Ελληνικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα